lsmeri a Lothal bolygót? Nem, ne a Hubble-űrtávcsővel keresse az égbolton. Ez a csillag csak a Csillagok háborújában szerepel, viszont szerény Föld bolygónkon van egy igazi Lothal. Mégpedig Indiában, s arról híres, hogy itt volt a világ első hajógyára.

régészet ókori India hinduizmus
Lothal: Elképzelt jövő – megtörtént múlt

Rajongóinak nagy örömére folytatódott a híres űrbeli történet, a StarWars. Lothal a Galaktikus Birodalom egy peremvidéki bolygójaként szerepelt, izgalmas események színtere lett. Nevét az Indus-völgyi, más néven Harappa civilizáció egyik ősi városáról kapta, mely a nemzetközi régészet egyik fő területe. Harappa múltjának  legkorábbi gyökerei kb. i. e. 6000-ig mutatnak.

Az ásatások során hat kiemelkedően fejlett várost azonosítottak. Az Ahmedabadtól 80 kilométernyire található Lothal jelentése: halottak halma. Az ott élő emberek tudták, hogy az ősi időkben egy rendkívüli katasztrófa (ma atomrobbanásnak mondjuk) törölte el az ottani magas szintű kultúrát. Legfontosabb városa Mohendzsodáro, Harappa és a kikötő, Lothal volt. A régészek szerint Mohendzsodáro volt az akkori világ legfejlettebb városa, a térség közigazgatási csomópontja, míg Lothal kereskedelmi központ volt. 

A világ legkorábbi hajógyára épült itt, és a haditengerészeti kereskedelem céljaira létrehoztak egy hatalmas raktárat is. 64 szobából állt, plussz az összekötő részek. Ma a dokk épületeit, a zsilipeket, a hajók belépő rendszerét a több ezer évvel ezelőtti kor hihetetlen mérnöki bravúrjaként tartják számon. A vízzáró csatorna időközönként egy automatikus tisztító készülékként is funkcionált. Természetesen az ár-apály változást figyelembe vették, és beépítették a kikötő működésébe. A tudósok szerint vagy 30 (60 tonnás) vagy 60 (30 tonnás) hajót tudtak fogadni.

régészet ókori India hinduizmus

A téglalap alakú település építőanyaga elsősorban az égetett agyagtégla. A fellegvárban a házak 3m magas alapokon épültek, és minden polgári kényelem megtalálható volt bennük, beleértve a burkolt fürdőket, a csatornázást, vízöblítéses illemhelyet, valamint a jó ivóvíz vezeték rendszert is. Az alsóváros hasonló módon épült. Akik nem engedhették meg maguknak a túl sok arany használatát, megelégedtek(!) az aranyozott rézzel. Rendkívül precíz, állandó súlymértéket használtak. Lothar híres volt a mikro-gyöngy készítéséről, melynek átmérője 0,25 mm volt. Vajon milyen technika állt rendelkezésükre ennek gyártásához? Az észak-déli utca közrefogott egy üzletekkel tarkított fő kereskedelmi központot, ahol a kereskedők és a közönséges mesteremberek éltek együtt.

A Védák és a hinduizmus szövegeit is és más szanszkrit írásokat tanulmányozva a legújabb eredmények a civilizáció bölcsőjeként tekintik ezt a területet.