Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
28 szept

A világ első nyugati ájurvéda orvosának tanácsai

Szókratész gyakran hangoztatta: a bölcsesség legfőképp abban van, ha tudom, hogy nem tudok semmit. Többek között ezt mondja dr. Robert Svoboda is, aki nemcsak amerikai orvosi egyetemre járt, hanem a híres Maharasztra állambeli Bharati Ájurveda Főiskolán is diplomát szerzett. Neves író és előadó, aki hatalmas tapasztalattal rendelkezik a tanulás, tanítás terén. Szeptemberi iskolakezdéskor érdemes megismerni a világszerte elismert orvos pedagógus oldalát is.

ayurveda tradíció hírességek guru Bhagavad-gítá ókori India
Az indiai tradicionális tudásszerzés módszere eredendően a szájhagyomány útján való továbbörökítés volt. Helyesebben kifejezve inkább tudás átadásának kell neveznünk, mert az óind gondolkodásban nem dolgok megszerzésére, hanem azok átadására helyeződik a hangsúly. Később, amikor szükségessé vált, a bölcsek pálmalevél kézirat formájában lejegyzetelték a tudást. Így öröklődött tovább az ősi indiai gyógyászat, ájurvéda tudománya is. 

Lássuk hát, miként gondolkodik a világ első nyugati ájurvéda orvosa:

Amikor tanítok, a diákjaimnak azt tanácsolom: Maradj nyugodt. Minél mélyebbre veted magad valamely tudomány óceánjába, annál jobban megérted, milyen keveset tudsz róla. Minél idősebb vagy, annál többször fogod észrevenni, hogy megint csak a tudás felszínén vagy. A modern életben az egyik lehangoló dolog számomra az, hogy manapság sokan szakértőnek tartják magukat, miután egyetlen hétvégi kurzust elvégeztek. Ez nem történhet meg; ez merő illúzió. Illúzió az is, hogy az internet tudást ad, elősegíti az adatok megtalálását, s ez a tudás a bölcsesség. De az adat nem tudás, és a tudás nem bölcsesség! Bár az emberek rengeteg információt gyűjtenek össze, és ehhez még gratulálnak is maguknak, túl gyakran előfordul, hogy a megszerzett információ csak zűrzavart okoz.

A tanultak megemésztése és a tudás felszívódása a legfontosabb. Ha túl messzire mégy felszínes irányba, ha emésztés nélkül felhalmozod a tanultakat, és még szakértőnek is hiszed magad, akkor előbb-utóbb elkövetsz egy szerencsétlen, drámai hibát. Gurum, Aghori Vimalananda ettől akarta megóvni tanítványait. Ghora jelentése: szörnyű, rémisztő, az „a” fosztóképző, így az Aghora jelentése: spirituális út, mely elkerüli mindazt, ami félelmetes, ijesztő. Nem tekintette magát gurunak, mert tudta, hogy aki mesternek képzeli magát, az előtt bezárul a tanulás ajtaja. Arra törekedett, hogy mindig tanítvány maradjon, és ezt tanácsolta tanítványainak is. A mesterem azt tanította, hogy a világ legjobb mámorítószere ingyenes, könnyen használható, és egy pillanat alatt a rendelkezésünkre áll: ez természetesen a Transzcendens édes neve.  

ayurveda tradíció hírességek guru Bhagavad-gítá ókori India
Mester a tanítványaival. Az indiai bölcsesség megmaradásának titka az élő tanítás, mely képes az információt tudássá alakítani, majd a tudást pedig bölcsességgé éleszteni.

Egy dolog a fizikai szem, egy másik a lelki látásmód. A spirituális látás nehezebb, de sokkal pontosabb képet ad a valóságról. Nyugaton, különösen olyan helyeken, mint az USA, ahol én is élek, az a probléma, hogy az ember hatalmas tudásra tehet szert, és azonnal úgy gondolja, hogy birtokában is van mindennek. Elkezd ennek alapján cselekedni. Nem jön rá, hogy valójában ez csak egy rész-tudás és jóval nagyobb az a tudáshalmaz, melynek egy hányadát ő is megkapta. Úgy vélem, nagy különbség van aközött, amit a legtöbb nyugati, és amit az indiai ember gondol a tudásról. Nyugaton a tudás valami kézzelfogható, anyagi, valami, ami könnyedén szállítható, lehet venni és eladni. Indiában a valódi tudás egyféle élőlény – szanszkritul „Vidja”. A megtestesült potenciális tudat, amely az Univerzumban létezik. Az ájurvéda és a jóga megannyi technikát, elméletet és gyakorlatot felhalmozott az évszázadok során. A tudás energia is, ami inspirál, egy gyógyító energia.

A média információkat továbbít, ezt ne hívjuk tudásnak. Amikor 40 évvel ezelőtt elkezdtem az ájurvéda tanulmányozását, nagyon kevés információ állt rendelkezésemre angolul. Tehát kellett keresnem olyan embereket, akik segítettek átalakítani az információt tudássá. Manapság ez egy másik probléma: bőven van információ, de nem tudjuk, hogyan kapcsoljuk a tudáshoz. Szóval, ha valaki nem olyan szerencsés, hogy találkozik egy segítővel, egy igaz tanítóval, akkor a régi és biztos módszert kell követnie. Olyan információt kell keresni, amit sok ember kipróbált már, vagy saját magamnak kell kísérletezni vele. Az is egy módja a tanulásnak, ha az ember beveri a fejét a falba. Akkor tudja: ha így cselekszem, ez lesz az eredmény. Persze sokkal jobb, ha valaki figyelmeztet minket. 

Évezredek óta az egyik legfőbb indiai szakkönyv a Bhagavad-gítá, mely Krisna és egyik bizalmas tanítványa közötti rendkívül izgalmas párbeszéd. Az ősi könyv egyik gondolata a következő: „Sok-sok születés és halál után az igazi tudást elsajátító ember átadja magát Nekem, mert tudja, hogy Én vagyok minden ok oka. Az ilyen nagy lélek bizony ritka.” Aki tanulni akar, annak türelmet kell gyakorolnia. Összpontosítania kell, beilleszteni a megfelelő helyre minden információt.
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

25 szept

Mi köze Indiának szeptember 11-hez?

Több közelmúltbeli és történelmi esemény is fűződik ehhez a bizonyos szeptember 11-i dátumhoz. 2001-ben ezen a szeptemberi napon több mint 3000 ember veszett oda a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai elleni terrortámadásban - teljesen értelmetlenül. Indiát másik két amerikai esemény köti szeptember 11-hez. Chicagóban 1893. szeptember 11-én a vallástörténet addig egyedülálló fordulata jött létre, összehívták a Világvallások Parlamentjét. A szociális reformer, filozófus és hindu spirituális vezető, az indiai Vivekánanda Szvámí ekkor mondta el a vallástörténet egyik leghíresebb beszédét. New Jersey-ben pedig 2015. szeptember 11-én Globális Dharma Konferencia került megszervezésre. Cikkünkben most körbejárjuk, hogy mi is áll e különös konferencia hátterében.

ünnepek tudomány hírességek
Krisnát a Jamuna folyóban ábrázoló ezüst dombormű egy hindu templom oltárának részlete. Jaipur (Dzsajpur), Gopinath templom.  Fotó: Leveles Zoltán

A szervezők szeptember 11-re időzítették a Dharma Konferenciát, talán ezzel is nyomatékosítva a belső és a globális harmónia nélkülözhetetlenségét. A program kezdetén a diákok a szent Om szótagot zengték, ezt követte egy percnyi csend a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak emlékére.

A nemzetközi visszhangot kiváltó konferenciát Észak-Amerika legnagyobb hindu ifjúsági szervezete (HSC) rendezte, melyen 20 ország és 70 egyetem vett részt. A jubileumi ünnepség egyik célja a Nemzetközi Jóganap létrehozóinak elismerése, valamint a dharma, az egyetemes emberi kötelesség lelki gyakorlatának mélyebb megértése volt. Két hindu-amerikai műsorvezető, Patti Tripathi, díjnyertes média szakember és a Miss America címet elnyert Nina Davuluri volt az esemény házigazdája.
 
Indián kívül a HSC a legnagyobb hindu Hallgatói Szervezet. Egyetemista diákok összefogásaként jött létre a háromnapos Dharma és a világ harmóniája nevű konferencia, melyen köszönetet akartak mondani Narendra Modi indiai miniszterelnöknek, a Nemzetközi Jóganap megálmodójának. Csupa gondosan kiválasztott méltóság, valamint kiemelkedő tudósok, szellemi és lelki vezetők kaptak meghívást, hogy elősegítsék a dharma lelki gyakorlatának mélyebb megértését. Mint ahogy azt Srí Srí Ravi Shankar videokonferencia segítségével kifejtette, a dharma követése egy teljesebb élethez és harmonikusabb társadalomhoz vezet. A dharma elveinek betartása segít létrehozni egy konfliktusmentes társadalmat. Srí Srí Ravi Shankar néhány nappal később a Béke Világnapján a béke üzenetét így fogalmazta meg: Világbéke csak belső béke révén lehetséges. Csak az tud harmóniát teremteni maga körül, aki megtalálta belső békéjét. Akiben ez nincs meg, az csak zavart kelt környezetében.

ünnepek tudomány hírességek
A Globális Dharma Konferencia résztvevői neves hindu tanítók és tudósok voltak.

Nikunj Trivedi, a HSC elnöke is a dharmáról beszélt: Ez az egyik legmélyebb fogalom az indiai hagyományokban. Szó szerint azt jelenti „ami együtt tart” vagy „az, ami élteti a lényt”. Olyan alapelv, amely az emberi élet kötelességéhez fűződik, és az elvégzendő feladatok legjobb teljesítését is jelenti. „A jóga a mi ősi hindu örökségünk Kohinoor gyémántja, melyet egykori bölcsek az egész emberiség javára fejlesztettek ki” – hangsúlyozta Nikunj Trivedi.
Dr. Nagendra a Nemzetközi Jóganap bizottságának elnöke az indiai kormány erőfeszítéseiről számolt be, mely azt célozta, hogy az egészség érdekében a jóga elérhető legyen több millió ember számára.

A konferencián neves szakemberek, egykori NASA tudós, a spiritualitás, a tudományok, az egyetemi oktatás, üzleti, politikai és művészeti élet szereplői, szervezetek vezetői, újságírók és különböző területek szakemberei vettek részt, valamint diákok a világ minden tájáról. A plenáris ülés nyitóbeszédében dr. David Frawley (Vámadeva Sásztri), a Védikus Tanulmányok Intézetének alapítója, egyben az indiai kormány rangos Padma Bhushan díjának kitüntetettje arról beszélt, hogy a jóga, ez a sokoldalú rendszer az ősi hindu bölcsek ajándéka volt. A jóga ősi, szellemi gyökerei a dharma filozófiájához kapcsolódnak, ezért meg kell őrizni a gyakorlatokon túli holisztikus jellegét és a Védák felbecsülhetetlen értékű tanításait.

ünnepek tudomány hírességek
A konferencia házigazdái két hindu-amerikai műsorvezető voltak: Patti Tripathi, díjnyertes média szakember és a képen is látható, Miss America címet elnyert Nina Davuluri.

Olyan neves személyiség is jelen volt, mint dr. Alok Kumár professzor, aki történelmi kutatásai kapcsán bebizonyította, hogy a védikus kultúra, az ősi hindu tudás jelentősen hozzájárult a tudományok kialakulásához. Dr. Bhargava, a neves matematikus, Dr. G.N.R. Tripathi fizikus, Dr. Subhash Kak számítógép-tudós és dr. Alok Kumar professzor megvitatta az ősi hindu tudomány és matematika szélesebbkörű elismertetésének szükségességét. Dr. Bhargava azzal érvelt, hogy a ma használt arab számrendszer helyett a töténelmi bizonyítékok révén a „hindu számrendszer” használata a helyes, valamint a 12. században élt olasz tudósról elnevezett Fibonacci-sorozatot át kell nevezni „Hemchandra számok”-ká, mivel a dzsain tudós, Hemcsandra Ácsárja 900 évvel korábban fejlesztette ki.

Patti Tripathi a CNN TV hírolvasója volt azon a bizonyos szeptemberi napon. Azóta már sikeres üzletasszony TriPath Média alapítója: „Bevándorló indiai családból származom, de egy zsidó professzortól tanultam a hinduizmust, miközben túlnyomórészt a katolikus tagságú Notre Dame Egyetemre jártam. Vegetariánus vagyok, jógázom és meditálok, tanulmányozom az indiai ősi filozófiánkat. Mélységesen lenyűgöz a HSC kezdeményezése, amely lehetővé teszi a hindu fiatalok számára gazdag örökségük ünneplését, hogy büszkék lehessenek saját identitásukra” – mondta a gyönyörű Patti Tripathi. 
Ms. Nina Davuluri több szépségverseny győztese, a PETA állatvédő egyesület egyik szóvívője. Mint második generációs hindu amerikai kifejezte vágyát a kulturális értékek megosztására. Örömmel jógázik, s bár orvosi egyetemre járt, nem maradt választott hivatása mellett, inkább különféle szociális ügyek szószólója lett.
A testület a nők szerepének megerősítését is hangsúlyozta, többek között kiemelte Dr. Indrani Rampersad, a hindu tudós szerepét, valamint Shambhavi Chopra munkásságát, aki jógaoktató és védikus asztrológia mester-tanára.

A konferencia alatt látványos szórakozásról is gondoskodtak. A meghívottak láthattak klasszikus indiai táncot, a Rámájana eposz drámai, balinéz színházi előadását, valamint hallhattak lenyűgöző zenei produkciókat, a neves fuvolás, mandolin, ghatam (indiai agyagedényt) és ütőhangszeres művészek előadását.

Allegra Lovejoy, a Princeton Egyetem egy friss diplomásának véleményét több helyen is leközölte a sajtó: „Mélyen inspirált, hogy ilyen sok embernél láttam alázatos és elkötelezett hozzáállást, önzetlen szolgálatot. Mindez arra motivált, hogy tanuljam és gyakoroljam a dharma spiritualitását, sokkal komolyabban, mint korábban.”
 

Tovább olvasom

03 jún

Női Barack Obama, az indiai származású demokrata állatjogokért küzd

Kamala Harrist, Kalifornia főügyészét nevezték női Obamának. Már eddig is számos jelentős jogi eredmény fűződik a nevéhez, de most két okból is újra ráirányult a figyelem. No, nem azért, mert Obama szerint ő a „messze legjobban kinéző főügyész az országban”. Egyrészt mert kiállt az indián őslakosok tisztelete mellett, másrészt, az állatvédők is köszönettel üdvözlik azt a rendelkezését, mely megtiltja az állatokkal való kegyetlenkedést. 
 

hírességek ahimsza indiai nők
Kamala Harris indiai-jamaicai származású demokrata politikus az Amerikai Egyesült Államokban

Az elmúlt hetekben a demokrata képviselő, Loretta Sanchez felháborító viselkedése kiváltotta mind a kollégái mind a szavazók felháborodását, amikor lekicsinylő utalást tett az őslakos amerikaiakra. Indián csatakiáltást idézve ügyetlen viccet engedett meg magának, furcsa utalást téve az indián és az indiai származású amerikaiakra, egyaránt megsértve ezzel mindkét felet, akiktől a támogatást várta. Kamala Harris, az indiai-jamaicai származású demokrata vezető felhúzta a szemöldökét, és megdöbbenéssel fogadta ezt a rasszista megnyilvánulást: „Nem tudom, mit mondjak erre. Ez sokkoló” – kommentálta a történteket.
  
Az állati jogokért küzdő szervezetek is nagy elismeréssel szóltak róla, hiszen a főügyésznő szeretné újra érvényre juttatni a libamáj értékesítéssel kapcsolatos, az egész államra kiterjedő törvényjavaslatot, mely megszüntetné az állatok mérhetetlen kínzását. Kaliforniának joga van betiltani az ilyen kegyetlen és embertelen termék értékesítését – mondta Paul Shapiro, a Humane Society alelnöke. Shapiro 13 évesen lett vegetáriánus, amikor az iskolában a hústermelés borzalmairól tanult.

hírességek ahimsza indiai nők
A történelem lépfenéje a saját kultúránktól eltérőket leprimitívezni, lebarbározni.

A májnagyobbodás érdekében kacsák és libák etetése egy csövön keresztül történik. Ledugják a torkukba, és a levegő után kapkodó beteg állatoknak muszáj lenyelniük. Szűk ketrecükben semmilyen mozgásra nem képesek, májuk tízszer nagyobb, mint természetes körülmények között. Bár a törvényhozás 2004-ben jóváhagyta, az amerikai Kerületi Bíróság most eltörölte a liba- és kacsamáj értékesítési tilalmat. Kamala Harris bejelentette, hogy fellebbezni kíván.
 
Kamala Harris főügyésznő törekvését kommentáló levelekből idézünk: 

Nem sok ember fog kiállni az állatok jogaiért. Jó tudni, hogy vannak jószívűek is, mert látják mások szenvedését, különösen az állatokét, akiknek nincs hangja. Ők harcolnak az igazságért, és nem várnak cserébe semmit. Ők hősök/hősnők, mint Kamala Harris, aki igazán értékesen használja szép pozícióját. Carmen

Gratulálok, Kamala azokat védi, akik nem tudják megvédeni magukat. Szégyen, hogy egy fejlett nemzet, mint USA jóváhagyja ezen alattomos módszert. Ez nagyon embertelen, és azt sem értem, az emberek miért vonzódnak a mesterséges „élelmiszerhez”. Sandra
 
Képzeld el, hogy egy csövön keresztül táplálnak, mely közvetlenül a gyomorba megy minden alkalommal, amíg fel nem dagad a máj, és hatalmasra nem duzzad. Ha nem akarod, hogy ez történjen veled, akkor miért kell a kacsáknak és libáknak szenvednie? Köszönöm, Főügyésznő, a Szövetségi ítélettel való szembenállását. William

Nagyon jó és kedves Kamala Harristől, hogy az állatkínzás ellen szól. Érthetetlen, hogy csupán az ízlelőbimbóink miatt mennyi fájdalmon és szenvedésen kell ezeknek a kacsáknak és libáknak keresztülmennie. Patsy

hírességek ahimsza indiai nők
A primitív és barbárnak gondolt természeti népek sosem tudnának olyan rémtörténeteket kitalálni, mint például a libák tömése. Biztos, hogy rendben van ez így, csak azért, mert a nyugati ember így csinálja?

El tudod képzelni, hogy étkezés után, majd valaki jön, és arra kényszerít, hogy egyél még többet és többet? Borzalmas. És a legrosszabb az egészben, hogy nem tehetsz semmit. Nem lehet segítséget hívni, nincs beleszólás, csak szenvedés.  Mit éreznek a szerencsétlen állatok, amikor hizlalják őket önző igényeink… Julien

Köszönöm Kamala Harris szövetségi döntéssel való szembenállását. Valóban jó hír, hogy Kalifornia Állam főügyésze felszólal az állatkínzás ellen. Ő egy ritka drágakő, amiért a jó ügy érdekében lépéseket mer tenni. Sofi

Tudatlanságban élni, és öntudatlanul enni ételünket, ez nem fog szerencsés emberré tenni, de sok szenvedést fog okozni másoknak… Wah Ying

Inkább vagyok hajléktalan koldus, mintsem pénzt kapjak ilyen értékesítésből. Josh

Annyira boldog vagyok, hogy ez az extra kegyetlenség csökkenni fog. Nem tudom elképzelni, hogyan okozhatunk ennyi fájdalmat… Remélem, ez a lépés magával hozza, hogy több ember lesz vegetáriánus, mert ha az embereknek megtiltják a kegyetlenkedést, talán ők maguk is rájönnek, hogy milyen szörnyű… Egy békésebb világban szeretném látni az embereket, fájdalomokozás és a gyilkolás nélkül. Lucas
 
Elgondolkoztató, hogy a témával kapcsolatban mennyi videó található a youtube-on, melyek  után nem egyszer azt olvashatjuk a kommentekben: Azt kívánom, hogy aki ilyet tesz, annak át kelljen élnie ugyanezt...

Sokan megkérdezhetik, miért kell ilyen apróságokkal foglalkozni, mint a háziállatok sorsa: az állat azért van, hogy az ember megegye, és kész. Ez az élet rendje. Vajon valóban rendje? A választ a film megnézése után fogalmazd meg. Libamáj horror (The Horror of Foie Gras) címmel megnézhető, de gyenge idegzetűeknek nem ajánlott ez a 4 és fél perces film

Tovább olvasom

28 máj

Finomhagolások a világ legolcsóbb autóján

A Tata Nano egy miniautó, melyet a világ legolcsóbb autójaként reklámozott az indiai Tata Motors. A kezdeti, 7 évvel ezelőtti kivitelezés azonban nagyon sok kritikát kapott, így most egy jobb kivitelt ígér a gyártó, még mindig alacsony áron. 

üzlet hírességek közlekedés
Ratan Tata a Tata Nano bemutatóján

Erősebb karosszéria, megemelt futómű, a korábbi 33 helyett 38 lóerős motor, nyitható csomagtartó – többek között ezek a változások történtek. Most már nem olcsó, hanem „városi fürge autó”-ként reklámozzák, mert a korábbi reklám fő szava megbélyegezte ezt a típust. 
Egy nagyobb üzemanyagtartályt (24 liter) kapott, a motorja 624 köbcentiméter, kéthengeres, 199 ezer rupiába (8,5 ezer Ft) kerül.

Az eddigiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a Tata konszern nem találta meg számításait a Tata Nano modellel. Legalábbis eddig nem. Az elképzelés az volt, hogy a világ legolcsóbb autójával a motoros úgynevezett autóriksák piacát célozzák meg. A becslések szerint 5 millió motoros riksa közlekedik Indiában.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a Tata a Land Rover és a Jaguar megvásárlásával viszont jó üzletet kötött. Ráadásul óriási fricska, hogy a két angol büszkeséget éppen egy volt angol gyarmat vásárolta meg. Ki tudja, lehet, hogy egy napon a Rolls Royce is erre a sorsra jut?

Mindenesetre, levonhatunk egy olyan tanulságot is, hogy sosem maradhat büntetlenül mások nyomorgatása. Ha nem is mindig a hágai bíróság tesz igazságot, az idő biztosan helyrebillenti a karma mérlegét.

Kapcsolódó cikk Indiai közlekedés: mindig ez a játék

üzlet hírességek közlekedés

üzlet hírességek közlekedés
A volt angol büszkeség ma már indiai tulajdonban van. Nem csak a Jaguar, hanem a Land Rover is. Elgyarmatosodnak a gyarmatosítók ?

Tovább olvasom

26 máj

A szerezetes, aki megváltoztatta a miniszterelnök életét

Indiában még ez is lehetséges. Annak idején a fiatal Narendra Modit megihlette az ásrami élet, még az is felmerült, hogy szerzetes lesz. A kolostori tanító erre a felvetésére bölcsen azt válaszolta, hogy a lemondás, a szannyász nem neki való, emberek közé kell mennie, mert ott tud igazán hasznos munkát végezni. A fiatalember megfogadta a tanácsot, politikai vezető, majd az ország első embere lett.

hírességek asram guru
Narendra Modi éppen egy évvel ezelőtt, 2014. május 26-án miniszterelnöki eskütételén gurujától kapott megszentelt virágot szorongatott a zsebében.

2013-ban, amikor Modi még csak a Gudzsarát szövetségi állam főminisztere volt, megígérte korábbi mentorának, aki akkor már a Rámkrishna misszió fejeként tevékenykedett, hogy visszatér. Csak kevesen tudják, hogy tavaly, a frissen megválasztott indiai miniszterelnök zsebében eskütételkor egy megszentelt virág volt, melyet egykori gurujától, Szvámi Atmasthanandától kapott. A Times of India tudatja velünk, hogy Modi betartotta ígéretét, nemrégiben meglátogatta a gyengélkedő, 95 éves Szvámit. A hosszú beszélgetés után a szerzetes megáldotta a miniszterelnököt, aki az idős ember lábainál ült. Ezzel is kifejezte nagyrabecsülését, mint tanítvány mestere előtt.

hírességek asram guru
Modi nemrég kereste fel a 95 évesen gyengélkedő guruját

A védikus tradíció szerint a politikai vezetők, a ksatriják vagy más kifejezéssel élve a katonai rend felett álltak a bráhmanák, a lelki vezetők, akik semmilyen fizetést nem fogadhattak el. Teljesen önzetlenül kellett szolgálniuk jótanácsaikkal az állam vezetőit. Az ősi időkben a király mindig figyelembe vette tanácsadóinak lelki szempontok szerint kialakított véleményét. A király minden állampolgár jólétéért felelős volt, ha valaki panasszal élt, azt ki kellett vizsgálnia, mert az azt jelentette, hogy valamit nem jól csinál. A védikus civilizáció idején Indiában így működött a politikai élet. 

Kapcsolódó cikk: Naredra Modi, India miniszterelnöke himalájai jógiként zarándokolt

Tovább olvasom

21 máj

A reinkarnáció definíciója Balzac szerint

Balzac a  Seraphita című regényében költői módon fogalmazza meg az egyik legfontosabb filozófiai gondolatot, a lélekvándorlás fogalmát.
 

reinkarnáció filozófia hírességek hinduizmus
"Életünk során kifejlődő erényeink korábbi életeinket összekötő láthatatlan szálak - mely létezésekre a szellem emlékszik csupán, mert az anyagnak nem lehetnek lelki emlékei." 
Honoré De Balzac

Balzacról minden tankönyv először azt jegyzi meg, hogy ő a francia realista regény legnagyobb alakja. Pedig magánélete inkább szürreális keretek közt folyt, a végletek között mozgott. Szülei nevelőintézetbe, majd egy szerzetesrend internátusába adták, azután jogot tanult. Később nagy lendülettel belekezdett egy-egy vállalkozásba, s ugyanolyan lendülettel bele is bukott, legyen az nyomda, fakereskedés, bányászat stb. A hírnév hamar rátalál, napi 16 órát dolgozik, elképesztő munkatempóját adósságai is fokozzák. Szereplőinek legfőbb mozgatórugója a vagyon, így rendkívül hiteles képet fest az egyre elmagányosodó, a pénz rabságában vergődő emberről.


 
Seraphita című regényének méltán híres soraival emlékezünk rá.
 
„Ki tudja, hányszor ölt hús-vér formát a mennyek örököse, mielőtt megérti a Lelki Világ értékeit? Egy egész élet jámborsága és erényessége kell ahhoz, hogy az előző élet bűneit jóvátegye az ember. A bensőnkben lassanként kibontakozó erény képezi azt a láthatatlan kapcsot, ami összefűzi létezéseinket – azokat az életeket, amikre csak a lélek emlékezhet, hiszen az anyag nem emlékezhet lelki élményére. Az emberi géniusz forrásának titka a múltnak a jelenig tartó, végeérhetetlen folytonossága.”

Tovább olvasom

19 máj

David Cameron a hinduizmusból merít ihletet

David Cameron rendkívül elismerően beszélt India kultúrájáról a választási kampánya során. Ne legyünk azért teljesen naívak. Bevándorláspolitika ide, vagy oda, az Egyesült Királyság az egymilliós létszámú indiai származású népességének szavazatai bizony sokat nyomnak a latban. Vajon mi marad az indiai kultúra dicsőítéséből az elsöprő választási győzelem után?

hírességek hinduizmus pudzsa
David Cameron a hinduizmusból merít ihletet -
legalábbis a választási kampány ideje alatt

Nagy-Britanniának ihletet kell merítenie a hinduizmusból, ha azt akarja, hogy jobban menjenek a dolgok – mondta nemrégiben David Cameron, brit miniszterelnök. Cameron, aki már háromszor járt Indiában, méltatta a nagy indiai eposzt, a Rámájanát is, és „a 21 század nagy partnerségéről” beszélt Indiával kapcsolatban.

Természetesen volt, akinél mindez mosolyt váltott ki, hiszen nem is olyan régen, Nagy-Britannia még egy gyarmatosító nagyhatalomként volt partner. De változnak az idők, a történelem lapjain most India jelentkezik feltörekvő gazdasági hatalomként és hatalmas felvevőpiaccal, ami szintén vonzó a befektetők számára. Érdekes fricska, hogy olyan nagy anglol státusz szimbólumok, mint a Jaguár és a Land Rover indiai cég kezében van. A valamikori gyarmat kivásárolta Anglia büszkeségeit.

Mindenesetre a többség jóleső érzéssel nyugtázta David Cameron szavait, amikor azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban is tanulhatnak a Rámájana csodálatos epikus soraiból, melyek fontosak még a modern időkben is.

„Ha megnézem a Rámájanát és a hindu vallást, megértem, hogy milyen lényeges a család szerepe, miért fontos a közösség, milyen elengedhetetlen az önkéntes szolgálat – ezek mind azon értékeket, amelyekre hazánkban is nagy szükség van.”

Ünnepeljük ezeket az értékeket, mondta, majd hozzátette: „Nekem a brit hindu értékek a legfontosabbak, mint a dharma, a helyes magatartás.”

Vajon David Cameron tisztában van azzal, hogy a dharma, pontosabban a szanátana-dharma szanszkrit kifejezés az élőlény Isten iránti örök kötelességét jelenti? A felekezeti hovatartozástól függetlenés a valláson túli istenszeretetet, tágabb értelemben minden élőlény szeretetteljes szolgálatát? Olyan magatartást, életformát, amely az univerzum minden élőlényére vonatkozik, mindegy, milyen korban és hol születik meg? Lehet miniszterelnök vagy szegény utcaseprő, a szanátana-dharma rá is vonatkozik. Vajon mit szólna hozzá David Cameron?

hírességek hinduizmus pudzsa
David Cameron a dívali hindu ünnepen indítja útjára a Hindu enciklopédiát. 

hírességek hinduizmus pudzsa
David Cameron hindu púdzsát mutat be. Ezen a gyönyörű szertartáson a hívek virágot és füstölőt ajánlanak fel az oltár előtt, vagy éppen a folyónak.

Tovább olvasom

16 máj

​Meghalt B.B. King - pontosan úgy, ahogyan szerette volna

A zenei élet gyászolja B.B. King, a legendás blues gitáros, énekes, dalszerző elhunytát. Las Vegas-i otthonában, álmában békésen halt meg 89 éves korában. Egyszer kijelentette: Addig akar játszani, amíg az Úr nem hívja. Boldog embernek tartotta magát, aki tud mosolyogni. Mindjárt kiderül, hogy miért is számol be erről az India Hangja.

hírességek halál Nobel-díj ahimsza
"Mindenki a mennyekbe kívánkozik, de senki sem szeretne meghalni, hogy eljusson oda."

Vegetáriánus vagyok, így nincs semmi komoly problémám – nyilatkozta egy interjúban. Nem dohányzott, alkoholt évente egyszer, a karácsonyi és újévi ünnepek alatt ivott. Na ezért írunk róla. Büszkék vagyunk arra, hogy a blues királya erőszakmentesen élt.

Szülei válása után nagyanyja nevelte, gospelkórusban énekelt, a templom prédikátorától tanulta a gitározás alapjait. Amikor a pap az első akkordokat mutatta, azt mondta a fiúnak: „A gitár egy értékes eszköz. Ez egy másik módja, hogy kifejezze Isten szeretetét.”
 
A világ 88 országában lépett fel, volt olyan éve, hogy 300-nál több koncertet adott. Az egyik legemlékezetesebb az 1979-es Szovjetunióban tett látogatás volt, a még keményvonalas kommunista rezsim idején. Minden emeleten figyeltek – mesélte később. Turnéi során háromszor járt Magyarországon.
 
Kategóriák és kultúrák fölé emelkedő rendkívüli tehetség volt. 15 Grammy-díjat kapott. 2004-ben Ligeti György zeneszerző és ő vehette át Stockholmban a Polar-díjat, mely a zenei Nobel-díjnak felel meg. Több mint 53 filmzene is fűződik nevéhez. Minden idők 100 legjobb gitárosa között a dobogós 3. helyre jelölték őt, akinek első gitárja megvásárlásához kölcsön kellett kérnie 30 dollárt.

hírességek halál Nobel-díj ahimsza
BB King egyszer azt mondta, hogy zenélés vagy alvás közben szeretne meghalni.  


"Néha eltűnődöm, miért is harcolok…" énekelte a „There Must Be a Better World Somewhere” című híres dalában, melynek refrénje is ez: "Valahol lennie kell egy jobb világnak".

Kapcsolódó cikk: Obama szerint mennyei blues őrület van a mennyekben

Tovább olvasom

11 máj

Játékos matematika szomorúság ellen

Játékos matematika szomorúság ellen? Igen. A matematika már sok diákot megizzasztott. Pedig a matematikának játékos formája is létezik. Mint például az óind Lilávati gyűjtemény, melyet a híres matematikus és csillagász, Bhászkara állított össze, hogy elterelje vele leánya szomorú gondolatait. Játékos matematika az ókori Indiában.

A mai Pakisztán területén találták a legrégebbi matematikai kéziratot, egy nyírfa kéregre írt szöveget, mely egy kb. i. sz. 3-7. századra tehető mű másolata. Többek között a nullával, törtekkel, egyenletrendszerek foglalkozik.

tudomány ókori India hírességek régészet

A Lilávati későbbi, 1150-ből fennmaradt játékos matematikai gyűjtemény, mely csupán első része egy nagy átfogó, védikus hagyományokon alapuló tudományos munkának. A tankönyv tizenhárom fejezetből áll, elsősorban meghatározások, aritmetikai kifejezések, kamatszámítás, számtani és mértani műveletek, síkgeometria, határozatlan egyenletek, és ezek kombinációi találhatók benne.

tudomány ókori India hírességek régészet
Bhaskarácsárja, India matematikai tudósa

A legenda szerint Bhászkarácsárja, röviden Bhászkara, miután tanulmányozta leánya, Lilávati horoszkópját , sajnálattal megállapította, hogy gyermektelen marad, nem házasodik meg. Ennek elkerülése érdekében, a sorsát átrendezni kívánva megkereste azt az egyetlen, szerencsés időpontot, mely lánya esküvőjére alkalmas lehetne, és figyelmeztette Lilávatit, annak betartására.

Készített egy vízórát, egy kis meglékelt hajó úszott egy edényben, és a megfelelő időben elsüllyedt volna. Bár kioktatta a leányt, hogy ne menjen a közelébe, természetesen az nem tudta legyőzni kíváncsiságát. Nem vette észre, hogy egy gyöngy a ruhájáról beleesett a kis hajóba, és eltömte a kifolyócsövet, az óra megállt. Az esküvőre kedvező pillanat így észrevétlen maradt… A szomorú apa megígérte lányának, hogy ír neki egy olyan könyvet, mely a nevét az idők végezetéig megőrzi.

A játékos matematikai feladatok lenyűgözőek, bájosak. Néhány példa:

A szél letöri a 32 láb magas bambusznádat, és vége 16 láb távolságra érinti a földet. Milyen magasan tört el?
 

tudomány ókori India hírességek régészet


Egy másik feladat: egy oszlop tetején páva ült. Az oszlop tövében lakott egy kígyó. A páva meglátta a hazaigyekvő kígyót, amely az oszlop tövétől háromszor olyan távol volt, mint az oszlop magassága. A páva egyenes vonalban lecsapott a kígyóra, és elérte, mielőtt elbújhatott volna. Ha a páva és a kígyó találkozásáig mindkettő ugyanakkora utat tett meg, akkor milyen messze voltak az oszlop tövétől a találkozás pillanatában?

Egy algebrai jellegű feladat: a játszadozó majmok nyolcadrészének a négyzete az erdőben ugrált. A fennmaradó 12 a zöld dombok felé igyekezett. Hányan voltak összesen?

A következő feladatot a felsorolt műveletek visszapergetésével oldotta meg: "Oh, ragyogó szemű szép lány, mondd meg nekem azt a számot, amely hárommal szorozva, azután a szorzat háromnegyed részével növelve, héttel osztva, a harmadrészével csökkentve, önmagával szorozva és ötvenkettővel csökkentve, azután belőle négyzetgyököt vonva, hozzáadva nyolcat és elosztva tízzel – kettőt ad."

Végül, még egy kérdés: a méhraj nyolckilenced része elrepült. A megmaradt méhek egy csoportja a közeli jázminbokorra szállott. Ebben a méhek száma az egész rajban levők felének a négyzetgyöke volt. Egy méhecske pedig a lótuszvirágba esett társának a segítségére sietett. Hány méhből állt az egész raj?

Hát valahogy így néz ki a játékos matematika szomorúság ellen.
 

Tovább olvasom

09 máj

Ma 60 éves a világ egyik legképzettebb embere

Az Indiai Köztársaság első elnökének dédunokája, Dr. Ashoka Jahnavi Prasad. Címeit és doktori fokozatait hosszú listában lehetne csak feltüntetni. „Tökéletes példája a huszadik század géniuszának” – írta róla az angol Nobel-díjas szerves kémikus, Sir Derek Barton. Tavaly a Cambridge News „a világ egyik legképzettebb embere”-ként büszkén emlegette a város volt diákját. A nagy tudós teljes visszavonultságban él szülővárosában. Gandhi és közel fél India lakosságának példáját követve maga is vegetáriánus.

hírességek Nobel-díj tudomány
Dr. Ashoka Jahnavi Prasad, a világ egyik legképzettebb embere

Dr. Ashoka Jahnavi Prasad 60 éve, május 10-én egy régi, nagyon előkelő családban született. Anyai dédapja, Dr. Rajendra Prasad Gandhi egyik legfontosabb követője, majd az Indiai Köztársaság első elnöke volt. Ashoka Jahnavi Prasad iskolái között olyan egyetemek szerepelnek, mint Cambridge, Oxford, St.Andrews, Columbia és a Harvard.

Amerikai, brazil, svájci és kanadai egyetemek vendégprofesszora volt, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia akadémikusa, az American Academy of Arts and Sciences korábbi igazgatósági tagja, Dél-Afrikában tiszteletbeli doktor. Több mint 100 könyvet írt, melyek 25 különböző nyelven jelentek meg. Nemzetközi tudományos folyóiratokban számtalan írást publikált. Kiemelt eredményeket ért el a gyógyászat, gyermekgyógyászat, földrajz, patológia, klinikai genetika, pszichiátria, sebészet, a közegészségügy, a történelem, az antropológia, a biológia, a matematika és a légi közlekedési medicina területén.

Nem nősült meg. Amikor megkérdezték ennek okát, szerényen azt válaszolta: soha nem gondolt házasságra. Olyan ember, aki a szellemi és szakmai kiteljesedésért dolgozott. A szegényebb betegeket ingyen gyógyította.

A nyomtatott média rovatvezetőjeként különböző témákról írt cikkeket az interneten. Ő maga így foglalta össze ezt a tevékenységét: „Kedves barátom, gyűjtöttem és kitettem többezer idézetet a facebookra a barátaim számára. Mogosztva a tudást és segítve őket, hogy jól tudják élni az életüket. Mindenkinek joga van tanulnia a legjobb emberektől, akiket Isten adott a világnak – a tudomány fejlődése és az emberiség kezdte óta. ”

hírességek Nobel-díj tudomány
Becslések ugyan vannak, de  a vegetáriánusok pontos száma nem ismert. Ami viszont egyértelmű, hogy a vegetáriánusok száma folyamatosan gyarapodik világszerte.  A vegetáriánus táplálkozásra vakó áttérés legfőbb okai egészséges életmód és az etikai meggyőződés, de gazdasági és környezetvédelmi okokra is sok vegetáriánus hivatkozik.

Tovább olvasom


Bharata indiai webshop

India Hangja

blogavatar

India elgondolkodtat. Valami, misztikum hatja át évezredek óta, amitől a legnagyobb káosz is harmóniává lesz. Ezt a békét kutatja az India Hangja csapata. Olykor indiai vagy éppen nyugati napi aktualitásokra reagálunk, máskor pedig az ősi bölcsek szavait vesszük elő. Jó olvasást és jó utazást kívánunk India szellemi tárházában! Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Bharata a Facebookon