Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
12 jan

2016-os jövendölés számmisztika és lelkiség tükrében

Püthagorasz és tanítványai a számokat az isteni és a földi világ alapelveiként telkintették. Jó hír, hogy manapság egyes előrejelzések szerint 2016 nagyon kedvező év lehet. Miért? A számokat összeadva a híres 9-es jön ki. A numerológia tudománya szerint ennek jegyében az élet lelki oldala kerül előtérbe, humanitárius cselekedetekre ösztönöz, bölcsességre és önzetlenségre.

karma misztika tradíció tudomány számmisztika
A világot átható misztikum - számok és tények.

A numerológia, vagyis a számmisztika az asztrológia édestestvére. Ne nézzük le, komoly, sok ezer éves tudomány. Természetesen nem a bulvárlapok oldalain megjelenő írásokból kell képet alkotnunk erről. Püthagorasz az európai mestere, aki az i.e. hatodik században Egyiptomban és Babilónban ismerkedett meg e tudománnyal, bár ekkor már az ókori Indiában is magas fokon művelték. Püthagorasz szerint az emberi gondolkodás egy alacsonyabb és egy magasabb síkon mozog. A racionális értelmi képesség, a megfontolás a mulandó világgal kapcsolatos. A magasabb ismeretszerzés a bölcs belátás. E kettőnek összhangban kell lennie egymással. Mellesleg a róla elnevezett tétel nem tőle származik, Indiában már jóval korábban ismert volt. Püthagorasz és követői a vegetáriánus táplálkozást követték, és hittek a lélekvándorlásban. Iskolája abban is elöl járt, hogy elsőként fogadtak be nőket, többek között Püthagorasz felesége és lányai is itt tanulhattak.

karma misztika tradíció tudomány számmisztika

 „Gyönge Bábok vagyunk, s Ő tologat ide-oda az óriási Sakk
Éj- s Nap-Kockáin: megtámad, kiüt s a Dobozba egyenkint visszarak.”
(Omar Khajjám perzsa költő, kb. 1025-1122 – Szabó Lőrinc fordítása)

Igaza lenne Omar Khajjámnak? Vagy inkább annak a védikus történetnek, amelyben a főszereplő egy éles késsel meghosszabbította tenyerében az egyik barázdát? Miután kezére nézve közölték vele, hogy rövid az a bizonyos tenyérvonal, nincs meg a képessége ahhoz, amit el szeretne érni, csak annyit kérdezett: Melyik ez a vonal? És egy éles bemetszéssel máris „átírta” sorsát.

A numerológiában 9 alapszám van, a Naprendszerben 9 főbolygó, a hinduizmusban a világot jelképező mandala 9x9=81 négyzetből áll. Lehetne még folytatni a sort. Miként a bolygóknak, minden számnak megvan a maga hatása. Ugyanakkor nem szabad hozzá nem értő, olcsó magyarázatokkal beérni, főleg nem felszínes ismeretek alapján. Ennél sokkal jobb, ha józan paraszti ésszel régi magyar mondások vezérelnek: „Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát, Aki szelet vet, vihart arat, Mindenki a maga sorsa kovácsa.” A lehetőség adott. Tetteink és azok következményei fogják meghatározni nemcsak 2016-ot, a többi évet is. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

30 szept

Facebook, Google, Apple, Microsoft és NASA indiai szálak 

India miniszterelnöke, Narendra Modi amerikai látogatása során olyan kiemelkedő vezetőkkel találkozott, mint Sundar Pichai a Google és a Satya Nadella a Microsoft vezérigazgatói. Mindketten indiai származásúk, miként Naren Gupta, az Integrated Systems (ISI), a világ egyik vezető szoftverfejlesztő cégének társalapítója és vezérigazgatója is, aki egyébként segített megszervezni Mr. Modi látogatását is. A NASA négy profilembere közül kettő szintén indiai.

Tipp: Ismert meg a misztikus Indiát>> Indiai utak 2018-ban

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
Két nagyhatalom találkozása. India lakossága 1,25 milliárd, a Facebook birodalma 1,5 milliárd felhasználó. Nandra Modi és Mark Zuckenberg találkozása történelmi pillanat. Magánemberként és hivatalos mivoltukban is mindketten élnek a másikuk által képviselt értékekkel.

A New York Times cikke párhuzamba állította India miniszterelnökét, Narendra Modit és a Facebook vezérigazgatóját Mark Zuckerberget. A politikus 1,25 milliárd ember miniszterelnöke, a Facebook pedig 1,5 milliárd aktív felhasználót mondhat magáénak. Mark Zuckerberg visszaemlékezett indiai útjára, melyet Steve Jobs unszolására tett meg, s amely döntő szerepet játszott a Facebook fejlődésében.

Az elején, amikor a dolgok nem igazán mentek jól, és egy csomó ember meg akarta venni a Facebookot, találkoztam Steve Jobs-szal, és ő azt tanácsolta, hogy látogassak el Indiába, ottani templomokba. Annak idején ő is megtette, amikor az Apple jövőképén gondolkodott - mesélte Zuckerberg. Így elrepült Indiába, ellátogatott jónéhány templomba, és majdnem egy hónapot töltött ott az országot járva. India nagyon fontos a cég történetében, jelentette ki Mark Zuckerberg. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook is kiemelte a miniszterelnökkel való találkozón: Az Apple-nek egyedi kapcsolata van Indiával. Alapítója, Steve Jobs Indiába járt inspirációért.

Mr. Modi mély társadalmi változásokra törekszik, és rutinszerűen használják a közösségi médiát. Ő a világ egyik legnépszerűbb embere a Twitteren, közel hétmillió követője van. Amerikai útja során, a napokban a Szilícium-völgyben tett látogatást. Vendégül látta Sundar Pichai, a Google vezetője valamint Satya Nadella, a Microsoft frontembere is. Narendra Modi kifejtette a "Digitális India" kezdeményezéssel kapcsolatos terveit. Ez egy olyan vállalkozás az indiai átalakulás skáláján, ami talán páratlan az emberi történelemben - mondta. Néhány hozzászólás:

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
Satya Nadella, Microsoft CEO

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója:

"A digitális technológia elősegíti a kapcsolatteremtést, az iskolák közötti eszmecserét szerte a világon, Nanyukitól Srikakulamig" -vagyis Kenyától a szülővárosáig. Srikakulamig Dél-Indiában, Andra Pradés államban található. A Microsoft különös figyelmet szentel az indiai ifjúság segítésére oktatási projektek támogatásával és menedzselésével. A képen Satya Nadella India miniszterelnökével, Naredra Modival beszélget.

Tovább olvasom

25 szept

Mi köze Indiának szeptember 11-hez?

Több közelmúltbeli és történelmi esemény is fűződik ehhez a bizonyos szeptember 11-i dátumhoz. 2001-ben ezen a szeptemberi napon több mint 3000 ember veszett oda a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai elleni terrortámadásban - teljesen értelmetlenül. Indiát másik két amerikai esemény köti szeptember 11-hez. Chicagóban 1893. szeptember 11-én a vallástörténet addig egyedülálló fordulata jött létre, összehívták a Világvallások Parlamentjét. A szociális reformer, filozófus és hindu spirituális vezető, az indiai Vivekánanda Szvámí ekkor mondta el a vallástörténet egyik leghíresebb beszédét. New Jersey-ben pedig 2015. szeptember 11-én Globális Dharma Konferencia került megszervezésre. Cikkünkben most körbejárjuk, hogy mi is áll e különös konferencia hátterében.

ünnepek tudomány hírességek
Krisnát a Jamuna folyóban ábrázoló ezüst dombormű egy hindu templom oltárának részlete. Jaipur (Dzsajpur), Gopinath templom.  Fotó: Leveles Zoltán

A szervezők szeptember 11-re időzítették a Dharma Konferenciát, talán ezzel is nyomatékosítva a belső és a globális harmónia nélkülözhetetlenségét. A program kezdetén a diákok a szent Om szótagot zengték, ezt követte egy percnyi csend a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak emlékére.

A nemzetközi visszhangot kiváltó konferenciát Észak-Amerika legnagyobb hindu ifjúsági szervezete (HSC) rendezte, melyen 20 ország és 70 egyetem vett részt. A jubileumi ünnepség egyik célja a Nemzetközi Jóganap létrehozóinak elismerése, valamint a dharma, az egyetemes emberi kötelesség lelki gyakorlatának mélyebb megértése volt. Két hindu-amerikai műsorvezető, Patti Tripathi, díjnyertes média szakember és a Miss America címet elnyert Nina Davuluri volt az esemény házigazdája.
 
Indián kívül a HSC a legnagyobb hindu Hallgatói Szervezet. Egyetemista diákok összefogásaként jött létre a háromnapos Dharma és a világ harmóniája nevű konferencia, melyen köszönetet akartak mondani Narendra Modi indiai miniszterelnöknek, a Nemzetközi Jóganap megálmodójának. Csupa gondosan kiválasztott méltóság, valamint kiemelkedő tudósok, szellemi és lelki vezetők kaptak meghívást, hogy elősegítsék a dharma lelki gyakorlatának mélyebb megértését. Mint ahogy azt Srí Srí Ravi Shankar videokonferencia segítségével kifejtette, a dharma követése egy teljesebb élethez és harmonikusabb társadalomhoz vezet. A dharma elveinek betartása segít létrehozni egy konfliktusmentes társadalmat. Srí Srí Ravi Shankar néhány nappal később a Béke Világnapján a béke üzenetét így fogalmazta meg: Világbéke csak belső béke révén lehetséges. Csak az tud harmóniát teremteni maga körül, aki megtalálta belső békéjét. Akiben ez nincs meg, az csak zavart kelt környezetében.

ünnepek tudomány hírességek
A Globális Dharma Konferencia résztvevői neves hindu tanítók és tudósok voltak.

Nikunj Trivedi, a HSC elnöke is a dharmáról beszélt: Ez az egyik legmélyebb fogalom az indiai hagyományokban. Szó szerint azt jelenti „ami együtt tart” vagy „az, ami élteti a lényt”. Olyan alapelv, amely az emberi élet kötelességéhez fűződik, és az elvégzendő feladatok legjobb teljesítését is jelenti. „A jóga a mi ősi hindu örökségünk Kohinoor gyémántja, melyet egykori bölcsek az egész emberiség javára fejlesztettek ki” – hangsúlyozta Nikunj Trivedi.
Dr. Nagendra a Nemzetközi Jóganap bizottságának elnöke az indiai kormány erőfeszítéseiről számolt be, mely azt célozta, hogy az egészség érdekében a jóga elérhető legyen több millió ember számára.

A konferencián neves szakemberek, egykori NASA tudós, a spiritualitás, a tudományok, az egyetemi oktatás, üzleti, politikai és művészeti élet szereplői, szervezetek vezetői, újságírók és különböző területek szakemberei vettek részt, valamint diákok a világ minden tájáról. A plenáris ülés nyitóbeszédében dr. David Frawley (Vámadeva Sásztri), a Védikus Tanulmányok Intézetének alapítója, egyben az indiai kormány rangos Padma Bhushan díjának kitüntetettje arról beszélt, hogy a jóga, ez a sokoldalú rendszer az ősi hindu bölcsek ajándéka volt. A jóga ősi, szellemi gyökerei a dharma filozófiájához kapcsolódnak, ezért meg kell őrizni a gyakorlatokon túli holisztikus jellegét és a Védák felbecsülhetetlen értékű tanításait.

ünnepek tudomány hírességek
A konferencia házigazdái két hindu-amerikai műsorvezető voltak: Patti Tripathi, díjnyertes média szakember és a képen is látható, Miss America címet elnyert Nina Davuluri.

Olyan neves személyiség is jelen volt, mint dr. Alok Kumár professzor, aki történelmi kutatásai kapcsán bebizonyította, hogy a védikus kultúra, az ősi hindu tudás jelentősen hozzájárult a tudományok kialakulásához. Dr. Bhargava, a neves matematikus, Dr. G.N.R. Tripathi fizikus, Dr. Subhash Kak számítógép-tudós és dr. Alok Kumar professzor megvitatta az ősi hindu tudomány és matematika szélesebbkörű elismertetésének szükségességét. Dr. Bhargava azzal érvelt, hogy a ma használt arab számrendszer helyett a töténelmi bizonyítékok révén a „hindu számrendszer” használata a helyes, valamint a 12. században élt olasz tudósról elnevezett Fibonacci-sorozatot át kell nevezni „Hemchandra számok”-ká, mivel a dzsain tudós, Hemcsandra Ácsárja 900 évvel korábban fejlesztette ki.

Patti Tripathi a CNN TV hírolvasója volt azon a bizonyos szeptemberi napon. Azóta már sikeres üzletasszony TriPath Média alapítója: „Bevándorló indiai családból származom, de egy zsidó professzortól tanultam a hinduizmust, miközben túlnyomórészt a katolikus tagságú Notre Dame Egyetemre jártam. Vegetariánus vagyok, jógázom és meditálok, tanulmányozom az indiai ősi filozófiánkat. Mélységesen lenyűgöz a HSC kezdeményezése, amely lehetővé teszi a hindu fiatalok számára gazdag örökségük ünneplését, hogy büszkék lehessenek saját identitásukra” – mondta a gyönyörű Patti Tripathi. 
Ms. Nina Davuluri több szépségverseny győztese, a PETA állatvédő egyesület egyik szóvívője. Mint második generációs hindu amerikai kifejezte vágyát a kulturális értékek megosztására. Örömmel jógázik, s bár orvosi egyetemre járt, nem maradt választott hivatása mellett, inkább különféle szociális ügyek szószólója lett.
A testület a nők szerepének megerősítését is hangsúlyozta, többek között kiemelte Dr. Indrani Rampersad, a hindu tudós szerepét, valamint Shambhavi Chopra munkásságát, aki jógaoktató és védikus asztrológia mester-tanára.

A konferencia alatt látványos szórakozásról is gondoskodtak. A meghívottak láthattak klasszikus indiai táncot, a Rámájana eposz drámai, balinéz színházi előadását, valamint hallhattak lenyűgöző zenei produkciókat, a neves fuvolás, mandolin, ghatam (indiai agyagedényt) és ütőhangszeres művészek előadását.

Allegra Lovejoy, a Princeton Egyetem egy friss diplomásának véleményét több helyen is leközölte a sajtó: „Mélyen inspirált, hogy ilyen sok embernél láttam alázatos és elkötelezett hozzáállást, önzetlen szolgálatot. Mindez arra motivált, hogy tanuljam és gyakoroljam a dharma spiritualitását, sokkal komolyabban, mint korábban.”
 

Tovább olvasom

01 aug

A lovaggá ütött indiai tudós 

Professzor Sir Ramakrisnan – elég érdekesen hangzik. Venkatraman Ramakrisnan, az indiai születésű molekuláris biológust az Egyesült Királyságban lovaggá ütötték, megkapta India második legmagasabb polgári kitüntetését, a Padma Vibhusant, 2009-ben pedig elnyerte a kémiai Nobel-díjat. Most azért küzd, hogy a környezetvédelmi szempontból elfogadható viselkedés rövid időn belül általános normává váljon. 

tudomány megújuló energia Nobel-díj
Venkatraman Ramakrisnan

Ramakrisnan professzor egyike volt annak a 65 Nobel-díjas kitüntetettnek, aki részt vett a 65. Lindau-i Nobel-díjas találkozón. A Bodeni-tó partján, Dél-Németországban 1951 óta tartanak tanácskozást. Az idén az éghajlatváltozás aggasztó következményeit vizsgálták, határozott lépéseket kérve minden téren. Ennek folytatása, az ENSZ Klímaváltozási Konferenciája november-december körül Párizsban lesz majd.

Ramakrisnan jelenleg Cambridge-ben dolgozik, egyik fő kutatási területe az éghajlatváltozás. Személyesen is jó példát mutat. Soha nem volt autója, kerékpárral jár dolgozni minden nap. Szükség esetén a tömegközlekedést veszi igénybe, de Indiában a vonaton másodosztályon utazik. Közel sem vagyok olyan szigorú, mint lehetnék – mondta szerényen. – Például a légi közlekedés, a szórakoztató elektronika az én életemben is jelen van.

Ramakrisnan professzor elmondta, hogy India számára különösen előnyős a napenergia-technológia fejlesztése. Indiában valós probléma a szén széles körű használata, pedig az ország földrajzilag ideális helyzetben van a napenergia felhasználás terén. Ugyanakkor mivel egy globális problémáról van szó, ennek kezeléséhez feltétlenül szükséges az egyéni viselkedés és a szokások módosítsa is. Nemcsak Indiában!

Tovább olvasom

20 júl

Indiai szamósza az űrben

A félig indiai, félig szlovén származású Sunita Williams megtörte a korábbi világrekordot: most ő az űrben legtöbb időt töltött női asztronauta. Beszámolt arról, mennyire várta az űrállomáson kedvenc ételét, a szamószát, ami a társainak is nagyon ízlett, s hogyan fokozódott a Föld iránti megbecsülése.

indiai ételek ahimsza tudomány egészség

Sunita Williams korábban haditengerészeti helikopter pilóta volt. Rendőr férjével Houstonban él, jelenleg 3 veterán űrhajóstársával együtt a kereskedelmi űrhajózás fejlesztésén dolgozik. Összesen 322 napot töltött az űrben, és ez idő szerint ő tartja a női űrhajósok között az űrséta rekord idejét (50 óra 40 perc).

Amikor élményeiről kérdezték, elmondta, mennyire döbbenetes azt átélni, hogy az indítás után 8 perccel már a világűrben volt. Félelmetes – mondta. – A Föld elkülönült és ott volt a világegyetem, amely rendkívül fekete. Lassan az egész univerzum 3D-ben kezdett kinézni, amin át lehet repülni. Láthatjuk a Föld görbületét. A hold csodálatos, száz komplex árnyas szürke, fehér és fekete „szín”. A csillagok kristálytisztán ragyognak, és láthatjuk, hogy egyesek közelebb vannak, mint mások.

indiai ételek ahimsza tudomány egészség

Amikor megkérdezték tőle, hogy volt-e szamósza (zöldséggel töltött kenyérke) az űrben, bevallotta: Élek-halok értük. Mindenki rendelhetett ételt, én vegetárius szamószákat kértem. A transzfer hozta őket az űrállomásra – három hónap késéssel, de érdemes volt várni. 

Természetesen felmerült a vallás kérdése is. Sunita Williams apja hindu, így Krisna, Ráma tiszteletében nőtt fel, ugyanakkor keresztény édesanyja révén azt is próbálta megérteni, mit jelent számára Jézus. Hiszem, hogy van Isten – jelentette ki –, segít, hogy egy nagyon boldog, termékeny életet éljünk. Az életnek van további értelme. Nem hiszek abban, hogy véletlenül kezdődtek a dolgok. Abban viszont igen, hogy szép és jó példát mutassunk a gyerekeknek, így a jövőben ők is gondoskodó emberekké válhatnak, akik védik majd az állatokat, a növényeket és a bolygónkat is.

Tovább olvasom

11 máj

Játékos matematika szomorúság ellen

Játékos matematika szomorúság ellen? Igen. A matematika már sok diákot megizzasztott. Pedig a matematikának játékos formája is létezik. Mint például az óind Lilávati gyűjtemény, melyet a híres matematikus és csillagász, Bhászkara állított össze, hogy elterelje vele leánya szomorú gondolatait. Játékos matematika az ókori Indiában.

A mai Pakisztán területén találták a legrégebbi matematikai kéziratot, egy nyírfa kéregre írt szöveget, mely egy kb. i. sz. 3-7. századra tehető mű másolata. Többek között a nullával, törtekkel, egyenletrendszerek foglalkozik.

tudomány ókori India hírességek régészet

A Lilávati későbbi, 1150-ből fennmaradt játékos matematikai gyűjtemény, mely csupán első része egy nagy átfogó, védikus hagyományokon alapuló tudományos munkának. A tankönyv tizenhárom fejezetből áll, elsősorban meghatározások, aritmetikai kifejezések, kamatszámítás, számtani és mértani műveletek, síkgeometria, határozatlan egyenletek, és ezek kombinációi találhatók benne.

tudomány ókori India hírességek régészet
Bhaskarácsárja, India matematikai tudósa

A legenda szerint Bhászkarácsárja, röviden Bhászkara, miután tanulmányozta leánya, Lilávati horoszkópját , sajnálattal megállapította, hogy gyermektelen marad, nem házasodik meg. Ennek elkerülése érdekében, a sorsát átrendezni kívánva megkereste azt az egyetlen, szerencsés időpontot, mely lánya esküvőjére alkalmas lehetne, és figyelmeztette Lilávatit, annak betartására.

Készített egy vízórát, egy kis meglékelt hajó úszott egy edényben, és a megfelelő időben elsüllyedt volna. Bár kioktatta a leányt, hogy ne menjen a közelébe, természetesen az nem tudta legyőzni kíváncsiságát. Nem vette észre, hogy egy gyöngy a ruhájáról beleesett a kis hajóba, és eltömte a kifolyócsövet, az óra megállt. Az esküvőre kedvező pillanat így észrevétlen maradt… A szomorú apa megígérte lányának, hogy ír neki egy olyan könyvet, mely a nevét az idők végezetéig megőrzi.

A játékos matematikai feladatok lenyűgözőek, bájosak. Néhány példa:

A szél letöri a 32 láb magas bambusznádat, és vége 16 láb távolságra érinti a földet. Milyen magasan tört el?
 

tudomány ókori India hírességek régészet


Egy másik feladat: egy oszlop tetején páva ült. Az oszlop tövében lakott egy kígyó. A páva meglátta a hazaigyekvő kígyót, amely az oszlop tövétől háromszor olyan távol volt, mint az oszlop magassága. A páva egyenes vonalban lecsapott a kígyóra, és elérte, mielőtt elbújhatott volna. Ha a páva és a kígyó találkozásáig mindkettő ugyanakkora utat tett meg, akkor milyen messze voltak az oszlop tövétől a találkozás pillanatában?

Egy algebrai jellegű feladat: a játszadozó majmok nyolcadrészének a négyzete az erdőben ugrált. A fennmaradó 12 a zöld dombok felé igyekezett. Hányan voltak összesen?

A következő feladatot a felsorolt műveletek visszapergetésével oldotta meg: "Oh, ragyogó szemű szép lány, mondd meg nekem azt a számot, amely hárommal szorozva, azután a szorzat háromnegyed részével növelve, héttel osztva, a harmadrészével csökkentve, önmagával szorozva és ötvenkettővel csökkentve, azután belőle négyzetgyököt vonva, hozzáadva nyolcat és elosztva tízzel – kettőt ad."

Végül, még egy kérdés: a méhraj nyolckilenced része elrepült. A megmaradt méhek egy csoportja a közeli jázminbokorra szállott. Ebben a méhek száma az egész rajban levők felének a négyzetgyöke volt. Egy méhecske pedig a lótuszvirágba esett társának a segítségére sietett. Hány méhből állt az egész raj?

Hát valahogy így néz ki a játékos matematika szomorúság ellen.
 

Tovább olvasom

09 máj

Ma 60 éves a világ egyik legképzettebb embere

Az Indiai Köztársaság első elnökének dédunokája, Dr. Ashoka Jahnavi Prasad. Címeit és doktori fokozatait hosszú listában lehetne csak feltüntetni. „Tökéletes példája a huszadik század géniuszának” – írta róla az angol Nobel-díjas szerves kémikus, Sir Derek Barton. Tavaly a Cambridge News „a világ egyik legképzettebb embere”-ként büszkén emlegette a város volt diákját. A nagy tudós teljes visszavonultságban él szülővárosában. Gandhi és közel fél India lakosságának példáját követve maga is vegetáriánus.

hírességek Nobel-díj tudomány
Dr. Ashoka Jahnavi Prasad, a világ egyik legképzettebb embere

Dr. Ashoka Jahnavi Prasad 60 éve, május 10-én egy régi, nagyon előkelő családban született. Anyai dédapja, Dr. Rajendra Prasad Gandhi egyik legfontosabb követője, majd az Indiai Köztársaság első elnöke volt. Ashoka Jahnavi Prasad iskolái között olyan egyetemek szerepelnek, mint Cambridge, Oxford, St.Andrews, Columbia és a Harvard.

Amerikai, brazil, svájci és kanadai egyetemek vendégprofesszora volt, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia akadémikusa, az American Academy of Arts and Sciences korábbi igazgatósági tagja, Dél-Afrikában tiszteletbeli doktor. Több mint 100 könyvet írt, melyek 25 különböző nyelven jelentek meg. Nemzetközi tudományos folyóiratokban számtalan írást publikált. Kiemelt eredményeket ért el a gyógyászat, gyermekgyógyászat, földrajz, patológia, klinikai genetika, pszichiátria, sebészet, a közegészségügy, a történelem, az antropológia, a biológia, a matematika és a légi közlekedési medicina területén.

Nem nősült meg. Amikor megkérdezték ennek okát, szerényen azt válaszolta: soha nem gondolt házasságra. Olyan ember, aki a szellemi és szakmai kiteljesedésért dolgozott. A szegényebb betegeket ingyen gyógyította.

A nyomtatott média rovatvezetőjeként különböző témákról írt cikkeket az interneten. Ő maga így foglalta össze ezt a tevékenységét: „Kedves barátom, gyűjtöttem és kitettem többezer idézetet a facebookra a barátaim számára. Mogosztva a tudást és segítve őket, hogy jól tudják élni az életüket. Mindenkinek joga van tanulnia a legjobb emberektől, akiket Isten adott a világnak – a tudomány fejlődése és az emberiség kezdte óta. ”

hírességek Nobel-díj tudomány
Becslések ugyan vannak, de  a vegetáriánusok pontos száma nem ismert. Ami viszont egyértelmű, hogy a vegetáriánusok száma folyamatosan gyarapodik világszerte.  A vegetáriánus táplálkozásra vakó áttérés legfőbb okai egészséges életmód és az etikai meggyőződés, de gazdasági és környezetvédelmi okokra is sok vegetáriánus hivatkozik.

Tovább olvasom

123
»

Bharata indiai webshop

India Hangja

blogavatar

India elgondolkodtat. Valami, misztikum hatja át évezredek óta, amitől a legnagyobb káosz is harmóniává lesz. Ezt a békét kutatja az India Hangja csapata. Olykor indiai vagy éppen nyugati napi aktualitásokra reagálunk, máskor pedig az ősi bölcsek szavait vesszük elő. Jó olvasást és jó utazást kívánunk India szellemi tárházában! Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Bharata a Facebookon