Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
26 márc

Édes élet - indiai cukorgyárban jártunk

Mennyi szidást kap a cukor manapság. Jogosan, vagy sem - döntse el mindenki maga. Az indiaiak vakítóan fehérlő foga viszont elgondolkodtat. Most megnézheted, hogy a vidéki Indiában milyen cukrot esznek.

Ezen a videón megnézheted, hogy hogyan is készül Indiában a barna nádcukor. Az íze egyenesen mennyei. Mint egy nagyon finom édesség. Miért is finomítják, amikor oly finom barnán is... 

Tovább olvasom

19 márc

India, ahol a lepény is édes

Megbabonáz teljesen ez az India. Minden tökéletes, miközben minden kaotikus. Minden oly csodás. Minden tökéletesen működik. De hogy még a lepénysütés is...!? Rövid film az indiai lepény készítéséről - eredeti környezetben...

Leveles Zoltán beszámolója

indiai ételek indiai filmek foglalkozások
Így sül az óriási lepény Indiában - indiai roti

Csak úgy sétálgattam a természet lágy ölén, gyönyörű kunyhók között. A táj, mintha mesében volnék. Sziklatenger, de nem akár milyen, mintha égi folyó mosta volna. Hatalmas vízmosta sziklák, mintha gyermekek a folyóparti kavicsokat játék közben egymásra hajigálták volna, s a játék kellős közepén édesanya rajtakapta volna őket, majd tüstént bezavarta volna őket. A kavicsdobálás pedig csak úgy abbamaradt volna.

Nos, egy ilyen táj kellős közepén egy sátor, benne pedig vagy 30 tüsténtkedő szakács. A vak is láthatja, hogy nagy lakomára készülnek. No de mi ebben az, ami olyan csodálatos? Nyugati szem vak marad. Fogalmam sincs, mi ez a varázslat, de egyszerűen gyönyörű! Most megnézheted te is, hogyan sütnek Indiában lepényt 1000 főre néhány pillanat alatt. Komoylan mondom, itt még a sós lepény is édes, de már csak a látványa is.

Megnézné élőben is a lepénysütést? Indiai kultúrtörténeti utak a Bharatával.

Ez is érdekelheti:

Tovább olvasom

11 szept

Mit látunk ma Indiában?

Ilyet is, olyat is. Aki járt már Indiában, annak sokat mond ez az „ilyetisolyatis”.

Látni eldugott faluban az ókort idéző, virágzó hindu kolostort, a földön kézi kőmalmot tekerő hat gyermekes kismamát, s látni igénytelenséget, szemetet, koszos falakat, sorban állást az amerikai gyorséttermek előtt. Látni vallásközi koncerteket, fölöttébb kellemes, sok ezres közönséggel, amint a nyugati ember számára megfoghatatlanul bonyolult rágákat eufóriában, az ujjukon számolva követik, s ugyanezek fél órával később a pakisztáni muszlim szufi zenét átszellemült figyelemmel, lehunyt szemmel kísérik, s látni a vallási fanatizmusból eredő robbantásokról szóló jelentéseket.

Látni a sok tucat indiai TV csatornát a világ legigényesebb filmjeivel, s látni az egyre sokasodó, a legalapvetőbb igényeket sem támasztó néző számára is hátborzongató szappanoperákat, show-műsorokat. 

Sorolhatnánk tovább oldalakon keresztül az Indiában szemlélődőt érő ellentétpárok kultúrsokk-pofonjait, melyek úgy két vállra fektethetik az embert, hogy csak piheg és prüszköl: mi ez az egész, varázslat, időutazás, mennyország vagy rémálom? Harmónia, káosz, begyepesedettség vagy szabadosság? Mi a jövője ennek az országnak? Képes lesz-e a Gandhi féle „ellen nem állás” átmentekíteni az óind kultúrát a 21. század ellentmondásain? Vagy ha néhány évezreddel később ugyan, de követi sorstársait, a már csak történelemkönyv formálta régi-régi kultúrákat?

Leveles Zoltán fotói

indiai képek filozófia útleírás

indiai képek filozófia útleírás

indiai képek filozófia útleírás

indiai képek filozófia útleírás

indiai képek filozófia útleírás

Tovább olvasom

03 szept

India a pozitivitás őshazája

India sokmindenre megtanít. Mint mondják, minden a fejben dől el. A pozitív életszemléletben magunknak kovácsolunk előnyöket. A jelenségeket lehetőségnek látjuk, így a látszólag kedvezőtlen körülményekből személyes előnyöket kovácsolhatunk.

Leveles Zoltán gondolatai a pozitív életszemléletről

A hinduizmus védikus bölcsei ennél is messzebb mennek a pozitív gondolkodásban, melyben az önzetlenség hatására nem önmagunk, hanem a világ javára fordítjuk visszájára a problémákat.

A pozitív gondolkodásban az ember a saját maga számára pozitív aspektust keresi a problémákban. Igyekszik befogni az ellenszelet.

filozófia érdekes
Különféle életszemlélet - különféle életutak. 

Globális pozitivitás az, amikor globális előnyöket keresünk a nehézségekben. Így törlődik a nehézség fogalma a szótárunkból. Ehelyett lehetőségeket látunk.

Egész más világ tárul elénk, ha a világot és minden történést sansznak élünk meg; azzal ébredünk, hogy vajon milyen lehetőségeket rejt számunkra az új nap.

Minden emberrel való találkozás lehetőség arra, hogy egy lépéssel előrébb kerülhessünk, vagy előrébb segíthessünk valakit a belső ösvényen. 

Az abszolút pozitív filozófia szerint pedig abszolút viszonyítási pontot veszünk alapul: magát az Abszolútat, akit nevezhetünk, Legfelsőbbnek, Mindenhatónak, Felsőbb intelligenciának, Jahvenak, Krsnának, Allahnak vagy egyéni szabadságunk szerint bárhogyan.

Senki sem korlátozhat bennünket abban, hogy miként szólítsuk a szeretteinket.

Az abszolút pozitivív szenléletben minden jelenséget az Ő javára fordítunk. Ezáltal pedig mindenki jól jár: a Legfelsőbb, a világ és az ember is.

Leveles Zoltán egyébb írásai:

Tovább olvasom


Bharata indiai webshop

India Hangja

blogavatar

India elgondolkodtat. Valami, misztikum hatja át évezredek óta, amitől a legnagyobb káosz is harmóniává lesz. Ezt a békét kutatja az India Hangja csapata. Olykor indiai vagy éppen nyugati napi aktualitásokra reagálunk, máskor pedig az ősi bölcsek szavait vesszük elő. Jó olvasást és jó utazást kívánunk India szellemi tárházában! Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Bharata a Facebookon