Angliában Krtin Nithiyanandam, indiai származású, 16 éves fiú a tripla negatív emlőrák legyőzésével foglalkozik, de már kifejlesztett egy tesztet az Alzheimer-kór felismerésére, amely lehetővé tenné a diagnosztizálást 10 évvel az első tünetek megjelenése előtt.
Londonban augusztus elején átlagosan 1,3 millió néző figyelte a tévéadás népszerű kvíz versenyét, amelyben több száz gyerek vett részt. A győztes az indiai származású, 10 éves Rhea lett, megnyerve ezzel az idei gyermekzseni címet.
A szintén indiai származású Shreya Patel hasonló korú, még csak ötödikes. A múlt tanévben ő nyerte meg fűszeres vegetariánus quinoa burgerével az „Egészséges ebédet!” versenyt, melyet a first lady, Michelle Obama rendezett. Közöljük a már híres receptet is.

Krtin Nithiyanandam

Évente több ezer nőnél diagnosztizálnak tripla negatív emlőrákot, mely nem reagál a mai leghatékonyabb gyógyszerekre. Műtét, sugárkezelés és kemoterápia kombinációjával próbálják gyógyítani. Krtin Nithiyandam kidolgozott egy módszert, mely a halálos sejteket differenciált formában blokkolja. Ő is csak egy normális tinédzser, de már eddig is sokat dolgozott az iskolai laborban és otthon. Bízik abban, hogy a munka továbbfejlesztése érdekében megszerezi a tudományos közösség érdeklődését.
 
Alzheimer-kór a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, több embert öl meg évente, mint az emlő- és a prosztatarák. Krtin Nithiyanandam tavaly kifejlesztett egy „trójai faló” antitestet, amely képes behatolni az agyba, és leblokkolja a neurotoxikus fehérjéket, amelyek jelen vannak a betegség legelső szakaszában. Úgy tűnik, felfedezésével nemcsak képes észlelni ennek a rokkantságot okozó betegségnek a korai tüneteit, hanem meg is állítja őket. Ezzel 15 évesen elnyerte a Google Science Fair rangos ösztöndíját. A Google Science Fair online lehetőséget biztosít tizenéves diákoknak, hogy bemutathassák kutatásaik eredményeit.

Londonban egy indiai származású bakfis, Rhea megkapta az idei év gyermekzsenijének járó trófeát. A tudós kislány rendkívül művelt, és már most tudja, hogy orvos szeretne lenni.
A szülők korán felismerték tehetséges gyermeküket. Meglepő módon Rhea semmilyen formális képzésben nem vett részt, anyja tanítja, aki ennek érdekében feladta szülésznői munkáját, és otthon maradt kislányával. A szellemi vetélkedő 4 hetes fordulója rendkívül igényes volt, több nehéz, kihívást jelentő kérdést tartalmazott. Például: Melyik brit miniszterelnök volt a szomszédja a Nightingale családnak? Nos, melyik általános iskolás gyerek hallotta Florence Nightingale nevét? Pedig magyarul ifjúsági regény is jelent meg ennek a gyönyörű és gazdag nőnek ez életéről, aki mindenről lemondva a betegápolásnak szentelte magát, és megreformálta a nővérképzést.



Amerikában szintén egy indiai származású kislányról cikkeztek, a múlt tanévben, amikor megnyerte az „Egészséges Ebédet!” versenyt. Michelle Obama irodája a gyermekkori elhízás elleni küzdelem egyik lépéseként szervezte ezt. A győztes, Shreya Patel, egy első generációs amerikai-indiai kislány, akinek fűszeres quinoa burgere nagy sikert aratott a Fehér Házban. Az elbírálás szempontjai között az íz, az eredetiség és a megfizethetőség is szerepelt.
 
Patel 55 fiatal szakács közül került az első helyre a vetélkedőn, ahol a 8-12 éves korosztály és közel 1000 recept vett részt. A kislány három évesen, indiai nagymamája segítségével kezdett el főzni, és azóta is szívesen segít otthon. Ha felnő, gyógyszerész szeretne lenni, mint az édesapja. Quinoa burgere óriási sikert aratott. A quinoa egy lúgosító hatású dél-amerikai növény, melyet az inkák a Magok Anyjának tartottak. Fehérjedús, kalóriaszegény, gluténmentes, ma ez az egyik legegészségesebb alapanyag. Már hazánkban is kapható.
 

Íme a recept: Quinoa burger joghurtos uborkával (4 személyre)
 
1 csésze főtt csicseriborsó
 ½ csésze főtt quinoa
 ¼ csésze apróra vágott kelkáposzta
 ¼ csésze apróra vágott hagyma
 1 kis főtt krumpli
 ½ teáskanál garam maszala (elhagyható)
 ½ teáskanál őrölt kömény
 ¼ teáskanál reszelt friss gyömbér
 1 gerezd fokhagyma
 ¼ teáskanál reszelt chili paprika (ha szereti az erőset)
 ¼ csésze zsemlemorzsa
 2 evőkanál olívaolaj
 ½ csésze joghurt
 ¼ csésze reszelt uborka
 4 teljes kiőrlésű zsemle
 Szeletelt paradicsom, kis spenót levelek, só, bors ízlés szerint
 
Egy nagy tálban keverjük össze az apróra vágott alkotórészeket. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. Gyúrjuk meg alaposan, majd négy kerek pogácsát készítsünk.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon melegítsük az olívaolajat, és süssük meg a pogácsákat, oldalanként, amíg barna és ropogós nem lesz.
Közben egy kis tálban elkészíthetjük az indiai Raitát, vagyis a joghurtos uborkát. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
A teljes kiőrlésű zsemlében a pogácsákra helyezzük a paradicsomot és a spenótot vagy más salátalevelet, és tehetünk rá egy kis Raitát, de mellé, kis tálban is szervírozhatjuk.
Jó étvágyat!

Kapcsolódó cikkek