Megdöbbentő híreket hallhatunk Európa énekesmadarainak mészárlásáról. Az oka? Vendéglők kínálják a belőlük készült ételeiket. Főleg az olaszországi ínyencek között népszerű mindez. Ugyanakkor a közelmúltban nagy port vert fel az a per, melynek kapcsán a Delhi Legfelsőbb Bíróság határozottan kimondja: A madarak alapvető joga, hogy az égen repülhessenek.

ahimszaDelhiben is nagy visszhangja lett annak, amikor a rendőrség elfogott egy madárkereskedőt. Dr. Manmohan Szingh, India korábbi szikh származású miniszterelnöke is nyilatkozott. Dr. Szingh, aki természetesen vegetáriánus az ügy kapcsán kifejezte fájdalmát: Ahelyett, hogy szabadon repülhetnének, illegálisan külföldre exportálják őket, ráadásul a megfelelő élelem, víz vagy gyógyászati segédeszköz nélkül. „Világosan látom, hogy minden madárnak alapvető joga, hogy az égen repülhessen, az ember nem tarthatja őket kis ketrecekben – jelentette ki a Legfelsőbb Bíróságon az ügyet tárgyaló bíró.


A becslések szerint ötmilliárd madár repül át Európából minden ősszel, hogy melegebb országokban teleljenek, ebből egymilliárdot elpusztítanak. Vékony hálókat feszítenek ki, melybe belegabalyodnak, vagy a fák alsó ágait, ahol a madarak megpihennek, bevonják ragasztóval. A vízi madarakat rugós hálóval fogják be, vagy megmérgezik őket. Volt olyan román vadász, aki azzal dicsekedett, hogy egy nap 400 énekesmadarat lőtt le, de az is megtörtént, hogy több mint 100 ezer halott énekesmadarat találtak egy Szerbiából érkező teherautóban – olvashatjuk a Newsweek cikkében. Romániában a pacsirtákat legálisan vadászhatják, vannak erre szakosodott cégek, melyek a mezei pacsirta hangját utánzó elektronikus eszközöket és puskákat ad a – kerti szék mellé, ahonnan kényelmesen lövöldözhetnek az emberi fajhoz tartozó lények. 


Bár 1979-ben az EU próbált madárvédelmi irányelveket létrehozni, a gyakorlatban nem sok eredménye van. Az orvvadászat és a csempészés egyre nő. Miért? Mert van rá igény. Józan fejjel elképzelhetetlen, hogy egy csalogányszív vagy fülemüle nyelv értelmes ember számára vonzó táplálék legyen… Sajnos a tények másról beszélnek.

ahimsza

Nem jobb a helyzet más téren sem. Évente kb. 40 millió vadon élő madarat fognak be, a legnagyobb felvásárló az USA, Japán és Nyugat-Európa. A kegyetlen bánásmódban az állatok 20%-a, szállításkor további 25%-a elpusztul. 42 amerikai madárfaj a kipusztulás szélén van, fele a kereskedelem miatt.