A májusi tavasz utolsó napja a Dohányzásmentes világnap. Külön hangsúlya van annak, hogy a jeles napok között egy virágillatos évszakban időszerű. Arra emlékeztet, hogy a tüdőnkbe friss, tiszta levegőt szívjunk, ne pedig füsttel mérgezzük magunkat.

Dohányzásmentes világnap

A Dohányzásmentes világnap szigorúbb megfogalmazása a Dohányzás elleni világnap. Mindkét kifejezés ugyanarra a napra használatos.

Hazánkban kiemelten fontos egészségpolitikai cél a dohányzás csökkentése a lakosság körében. Kapcsolódó kezdeményezés a Füstmentes nap is. 

egészség stressz társadalom ünnepek
Dohányzásmentes világnap: biztos vagy benne, hogy rá szeretnél gyújtani?

A 90-es évek végén Mississippi és 49 másik állam 246 milliárd dolláros keresetet nyújtott be a bíróságon. A nagyszabású per a dohányipar ellen folyt. A koronatanú Jeffrey Wigand, a Brown & Williamson cég egykori alelnöke volt.

Wigand tiltakozott, amikor a vezetés elindította a nikotinfüggés felgyorsítását célzó kísérleteit. Hamarosan kirúgták. Remek szakember, aki a Buffalo Egyetem biokémiai mesterfokozatával rendelkezik. Azóta is elkötelezetten dolgozik a dohányzás visszaszorítása érdekében.

A dohányzásmentes világnap története


A dohányzás évszázadok óta számtalan embert érint közvetve vagy közvetlenül. Az első dohányzás ellenes mozgalom az után bontakozott ki, hogy az 1920-as évek végén a tudósok kimutatták a dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolatot. A Dohányzásmentes világnap az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kezdeményezésére, 1986-tól szerepel a jeles napok között.

Emellett minden év 3. csütörtökén Füstmentes világnapot tartanak a legtöbb országban. A Füstmentes világnap rövidebb múltra tekint vissza. 1971-ben Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a lakosságot, hogy egy napig senki ne gyújtson rá. Az így megspórolt pénzt egy helyi középiskola támogatására fordították.

A dohányzás elleni világnap célja


Rendkívül fontos a tájékoztatás és az egészségre nevelés. Ennek egyik fóruma a Dohányzás elleni világnap. Egyik célja a fiatalok védelme. Aggasztóan megnőtt a dohányzás a fiatal lányok körében, ami hosszú távon súlyos gondok forrása lehet.


Miután az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a dohányzási arány folyamatosan csökkenni kezdett, a dohányipar számára a nők váltak kiemelt célponttá. Ennek megakadályozása, illetve csökkentése életbevágóan fontos. Szó szerint életbevágó, hiszen a jövő nemzedékének egészsége és fejlődése nagyrészt az anyáktól függ.

Sok esetben még mindig nincs tisztában azzal a dohányzó kismama, hogy mennyit árthat magzatának, illetve a már megszületett kicsinek. Ezért a Dohányzás ellenes világnap egyik legfontosabb célja minden évben az újabb és újabb tájékoztatás ezen a téren is.

A Dohányzásmentes világnap programjai 


Az első dohányzás ellenes mozgalom az 1920-as évek végén bontakozott ki. A tudósok ekkor mutatták ki a dohányzás és a tüdőrák közti kapcsolatot. A Dohányzásmentes világnap programjai között szerte a világon számtalan előadást találunk, iskolai felvilágosító napokat.

Filmek és brosúrák készülnek, napvilágra kerülnek a statisztikai adatok. A legújabb kutatások során kiderült, hogy a dohányzás vakságot is okozhat. A Dohányzásmentes világnap alkalmával ezekről a vizsgálatokról nagyobb eséllyel hallhatunk.


Nemzetközi szinten a WHO minden évben más-más témát tűz napirendre. Például lehet a dohány, mint drog, vagy a dohánytermékek illegális kereskedelmének felszámolása a középpontban.

Reklámok tiltása


Úgy tűnik, hiába küzdenek a dohányzásmentes élet érdekében a világ egészségügyi szervei. Ugyanakkor milliárdokat költenek a gyógyításra. 
Hazánkban sikerként könyvelhetjük el, hogy az elmúlt évtizedben számos téren javulás tapasztalható.

2008-tól tilos a dohánytermékek közvetlen és közvetett reklámja. 2012-től tilos a dohányzás a közintézményekben. 2013-tól pedig a dohánytermékek csomagolásán megjelentek a komoly egészségvédő figyelmeztetések.

egészség stressz társadalom ünnepek


Ugyanakkor hiába hivatalos a reklámok tiltása, ha minden filmben élvezettel gyújtanak rá a szereplők. Egy olyan pozitívnak tűnő, ám teljességgel hamis életérzést sugallva, mely érthető módon vonzza a fiatalokat. Inkább azoknak a hirdetéseknek a számát kellene növelni, ahol a dohányzás mellőzése elsősorban az egészségre, vagy a hajra, a bőrre és a fogakra gyakorolt jótékony hatását mutatja be.

 
Dohányzás leszokás 


A dohányzásról való leszokás segítését több társadalmi szervezet is fontosnak tartja. A nikotin az egyik legerősebb függőséget kiváltó szer. Az elvonási tünetek azonnal jelentkeznek, és a negatív hatások gátolják a dohányos elhatározását.


Magyarországon is létrejött már az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ. Itt telefonos segítséget is adnak, ha valaki felkeresi őket. A tüdőgondozókban is kaphatnak támogatást az érintettek.

Kevesen tudják, hogy a nikotin függőséget okozó hatása erősebb, mint a kokainé vagy a heroiné. Ebből következik, hogy a leszokás rendkívül nehéz. Nagy akaraterőt igényel. Sokszor csakis szakorvosi felügyelet mellett sikerülhet.

Egy kis inspiráció lehet a leszokáshoz az 1603-ból fennmaradt királyi felszólítás, mely I. Jakabtól, Anglia akkori uralkodójától származik:


„Kedves Polgártársak! Hagyjátok abba végre ezt az őrültséget, amelyet szégyenből fakadt tévedésből fogadtatok el és korlátoltságból használtatok: őrültség ez, amely az istenség haragját lángra gyújtotta, a testi egészséget legyengíti, a vagyont kikezdi, a nemzet méltóságát elhomályosítja..., szaga undorító, káros az agyvelőre és a fekete füst kigőzölgése leginkább a pokol fortyogásához hasonlít.”
 

Dohányzás statisztika Magyarországon és a világon


A magyarországi dohányzás statisztika így néz ki: fejenként 3000 szál évente. Ez a világátlag dupláját jelenti! Éves szinten 30 ezer ember halálának okát. Úgy tűnék van még dolog a Dohányzás elleni világnappal.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet honlapján olvashatjuk, hogy ha hosszában egymás mellé tennénk az elszívott cigarettákat, „2 millió kilométernyi "rudat" – az egyenlítő hosszának negyvennyolcszorosát” kapnánk. Honfitársaink ennyit füstölnek el évente.

egészség stressz társadalom ünnepek
"Rabok legyünk vagy szabadok?..." - A dohányzás statisztika Magyarországon cselekvésre késztet.

A világstatisztika szerint 1, 3 milliárd ember dohányzik. Ez egyharmada a Föld 15 évesnél idősebb népességének. E káros szokás okozta betegségek miatt évente több mint 5 millióan halnak meg. A tüdőrák, valamint a szív- és érrendszeri betegség miatt.

 
A cigaretta és a nikotin


Cigarettánként kb. 2 liter füst keletkezik. A füstszűrő nem tudja megszűrni teljesen, így egy része a tüdőbe jut, a nagyobbik rész pedig a környezetet szennyezi. A cigi nikotintartalma a vége felé egyre töményebb lesz. A nikotin az oka a függőség kialakításának. Először a tüdőbe, majd a vérbe, onnét pedig az agyba jut. 


A nikotin színtelen, jellemző szagú folyadék. Idegméreg. Egy erős dohányos csak azért nem hal meg rögtön, mert nem egyszerre kerül a szervezetébe a méreganyag. Ráadásul a test lassan hozzászokik. De a napi dózis halálos lenne, ha egyben kapná meg.


A nikotinnak serkentő, majd bénító hatása van. Nikotinmérgezéskor például lebénítja a rekeszizmot, ami fulladáshoz vezethet. A központi idegrendszerre gyakorolt hatásánál is először az aktivizáló tulajdonsága lép fel, majd egyfajta gátló hatás, amit nyugtatóként él meg a dohányos. Közben károsan hat a vegetatív idegsejtekre is. 

Összegzés


Ma már több helyen is olvashatunk olyan véleményeket, miszerint a dohányzás pótcselekvés. Egy ártatlannak tűnő pótcselekvés, ami korántsem ártalmatlan. Valaminek a hiánya, vagy a stresszes állapot csökkentésének vágya húzódik meg mögötte.

Hányszor halljuk a dohányosoktól: Olyan ideges vagyok, rá kell gyújtanom! A probléma persze ettől nem oldódik meg, csak az idegek kapnak még egy méregadagot. 

Mind amellett, hogy létezik dohányzásmentes világnap, a Dohányzás elleni világnap és a Füstmentes nap, vannak dohánygyárak is. Ki érti ezt? Miért nem inkább tudatos élet iskolák nyílnak sorra? Miért nem az a fő téma médiában, hogy milyen legyen az új egészséges életmódra és szabad gondolkodásra nevelő tanterv?

Kapcsolódó cikkek