Víz Nobel-díjként említik azt a magas rangú kitüntetést, amit az indiai aktivistának, Radzsendra Szinghnek nyújtottak át nemrégiben, elismerve ezzel áldozatos munkáját. A rangos Stockholmi Víz Díjat a nemzetközi vízügyi intézet (SIWI) egy ősi indiai esővízgyűjtő technika modern alkalmazásáért, egyszerű és hatékony esővíz tároló tartályok kialakításáért ítélte oda.

Nobel-díj hírességek környezetvédelem
Radzsendra Szingh, a "vízember" a The Gaurdian
szerint képes megmenteni a bolygót.

A bizottság kifejtette, hogy e módszerek megakadályozzák az árvizek kialakulását, felújítják a talaj és a folyók működését, ezáltal visszahozzák a terület élővilágát. Hangsúlyozták: ez az ősi technika olcsó, egyszerű, Radzsendra Szingh elképzeléseit világszerte követni kell.

Torgny Holmgren, az intézet igazgatója kijelentette: „Egy olyan világban, ahol évtizedeken belül súlyos víz-válság alakulhat ki, meg kell tanulnunk a víz megóvását. Mr. Singh egy reménysugár ebben.”

  • Bolygónk hatalmas mennyiségű vízkészletének több mint 97% -a sós, nem iható.
  • Minden évben közel két millió ember hal meg, mert hiányzik a biztonságos ivóvíz.
  • A mindössze 15 év múlva a fél világ lakossága vízhiányos területeken fog élni, ha nem történik változás.

„Ez a század a kizsákmányolás, a környezetszennyezés százada. Ezt megállítani, harcolni a vízért, ez életem célja.” – mondta Mr. Singh, aki az indiai Környezetvédelmi Minisztérium munkatársa. Orvosi diplomáját az áyurvédikus gyógyászat és sebészet terén szerezte, majd hindu irodalmat tanult, később egy ideig egy kis faluban orvosként dolgozott. Itt szembesült a terület vízháztartásának problémájával."

India „víz embere”, Rajendra Singh ettől kezdve a víz megóvásának szentelte életét. Módszerével az esős évszak alatt úgy tudnak vizet tartalékolni, hogy azt később fel lehet használni emberi vagy állati fogyasztásra egész évben.

A Gangesz folyó védelmében alakított egy külön csoportot, mely többek között a vízszennyezést vizsgálta, ezáltal biztosították a hatékony ellenőrzést, s ha kellett, tiltakoztak a kormány hanyagsága ellen.

2008-ban, a The Guardian őt is beválasztotta abba a szűk körbe, melynek hangzatos címe: „50 ember, aki képes megmenteni a bolygót".