Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
22 ápr

Legnagyobb gyógyszeripari ág az irodalom

Egyik magyarországi látogatása során, 2016. április 13-16. között több tanítást is adott Szvámí Bhakti Alóka Paramadvaiti, vaisnava tanítómester.
Jelenlegi látogatásának egyik fő mozzanata a magyar nyelven frissen kiadott legújabb könyvének bemutatója volt. Új könyvének címe: India Gangesz-parti mosolya.

Paramadvaiti szvami guru hinduizmus könyv
Szvámí Bhakti Alóka Paramadvaiti legújabb könyvével - India Gangesz-parti mosolya


Az elmondása szerinti eddigi legelegánsabb könyv tanításaiból íródott, és igazi lelki táplálék az arra éhezőknek és gyógyszer minden lélek számára.
„A legnagyobb gyógyszeripari ág az irodalom” - hangzott el április 16-i beszéde során.
B.A. Paramadvaiti Mahárádzs 1986-ban létrehozta a Vrinda-missziót, melynek kiemelt célja volt és máig is fontos célja a könyvek terjesztése.

Ahogy mestere, A.Cs. Bhaktivédánta Szvámí Prahbupáda mondta; „Mindannyian betegek vagyunk, amit nem gyógyíthat meg más, csak az irodalom.”

Számtalan könyv fordítása, írása és kiadása kötődik Prabhupada nevéhez. 
A Bhagavat-Gitát, az egyik legfontosabb indiai írást szanszkritról angolra fordította és részletes magyarázatokkal látta el, hogy a nyugati ember számára is érthetővé váljon.
Thomas Merton, amerikai író ezt mondta a Bhagavat-gítáról: „ A Gítát India vallásos kultúrája legfőbb irodalmi alapjának tekinthetjük. Ez a fordítása és magyarázata szintén örök érvényességét bizonyítja. Bhaktivédánta Szvámí azt a hasznos figyelmeztetést hozza el a Nyugatnak, hogy a mi magasan aktivizált és egyoldalú kultúránk olyan krízissel került szembe, amely önmegsemmisítéssel végződhet, mert nélkülözi egy hiteles metafizikai tudat belső mélységét. E mélység nélkül erkölcsi és politikai kijelentéseink nem többek puszta szavaknál.”

Paramadvaiti szvami guru hinduizmus könyv
Szvámí Prahbupáda lelki tanítómester. Ő ismertette meg a Bhagavat-gítát a nyugati emberekkel.

A könyvek terjesztését Prabhupada olyannyira komolyan vette, hogy a lelki szakirodalom minden idők legsikeresebb terjesztőjeként is számon tartják. 

Mestere nyomdokait követve, a Paramadvaiti Szvámí által alapított Vrinda Misszió is idén elérte az egymilliomodik eladott példányszámot.
2015. decemberében egy rátermett követő gondolt egyet, és elment az indiai Uttar Pradesh állam vezetőjéhez. A beszélgetés során a vezető megkérdezte, hogyan segíthetne, mire az indiai úriember azt felelte, hogy a legjobb az volna, ha megvásárolna és szétosztana a kormánytagok és a lakosok között egy-egy Bhagavat-gítát. Az államférfi komolyan vette a küldetést, és százezer példányt megvásárolt és terjesztett el a könyvekből. 
Szvámí Bhakti Alóka Paramadvaiti mostani látogatása során több alkalommal is kiemelte, hogy ha szeretnénk, hogy lelkünk egészséges legyen, testünket is egészségesen kell tartanunk. 
Az elmúlt évtizedek során megalapította többek között az Inbound jógarendszert, az OIDA terápiát, a Kanálforradalom néven nemzetközileg elismert vegetáriánus aktivista mozgalmat, a Dharma and Sciencet és a World Conscious Pactot.
Véleménye szerint az a városi ember, aki nem megy el legalább havonta egyszer két napra vidékre a földeken dolgozni, az bele fog őrülni a városi létbe.

Kapcsolódó cikkek: 

Tovább olvasom

13 ápr

Egy valódi világpolgár Magyarországon – Szvámí B.A. Paramadvaiti

Gyerekkorában még csak meg sem fordult a fejében, hogy egykor majd igazi indiánokkal ül a tűz körül valahol Dél-Amerikában, miközben a védikus bölcselet rejtelmeiről faggatják. Azt sem gondolta volna, hogy indiai kolostorok, asramok és több ezer gyakorló lelki vezetője lesz. De talán azt sem gondolta, hogy majd egykor Magyarországon tart előadást India bölcsességéről. Most mindez megvalósult.

2018. évi előadása a Szeged környéki Nandafalvi hindu templomban auguasztus 1-5 között hallgatható.

Paramadvaiti szvami hírességek hinduizmus programajánló
B.A. Paramadvaiti Maharádzs

B.A. Paramadvaiti Szvámí a ’60-as évek végétől foglalkozik India szellemiségével. Aztán, hogy 1972-ben mesterétől beavatást nyert a hindu vasinava gaudíja tradícióba, nem múlt el olyan nap, hogy nem tartott volna előadást. Tempóját senki sem tudja tartani. Napi 4-5 óra alvás és rengeteg utazás mellett egész nap tanít és szervez. Lassan fél évszázada. Nem kis eredménnyel. Számos öko-jógafalut keltett életre. Komplett jógarendszet dolgozott ki, mely inbound jógarendszer néven vált ismertté. Egy holisztikus gyógyászati módszert is kidolgozott, az Oida terápiát, és megannyi asramot alapított világszerte. Egyszer utcai felvonuláson énekel, máskor Dr. Vandana Shivával tárgyal, aztán pedig a kolumbiai parlamentben szólal fel.  Könyvet ír, középkori indiai kolostorokat újít fel, tanítványaival csupasz kézzel a földről szemetet gyűjt.

Beleszédül az ember, ha csak felsorolná több tucat világméretű projektjét. Miközben Paramadvaiti Szvámí teljesen nyugodt és csillogó szemekkel mosolyog. Magyarul olvasható könyve a Szolidaritás harcosai tömören összefoglalja tanítását. "Sokféle kultúra és hagyomány létezik, de a lényegi tartalom ugyanaz. Úgy vélem, az önzetlen szolgálatra vágyó, szeretetteljes hit fogalma a legfontosabb dolog, amit az indiai vallásból megismerhetünk” – írja a könyvében a vaisnava tanítómester.

Nos, egy ilyen kiemelkedő személyiség előadását hallgathatja meg a közönség 2015. április 16-án 18 órakor a budapesti Bharata Kultúrtérben. Aki pedig szívesen kimozdul és csavarog egyet a Szeged környéki tanyavilágaban, akkor az 2015. április 19-i vasárnap délutánt Nandafalván töltheti, ugyanis Paramadvaiti Szvámí 18 órakor kezdi előadását a nandafalvi hindu templomban.


Paramadvaiti Szvámí egy 2009-ben szervezett kolumbiai utcai felvonuláson énekel. A fellépés teljesen spontán volt. A közönség követelésére a tanítványaiból verbuválódott reggae zenekarba beállt két dal erejéig. Érdemes megnézni.

Paramadvaiti Szvámi éppen a magyar államalapítás napjának ünnepén augusztus 20-án szólalt fel a komumbiaii parlamentben 2014-ben. Igaz,hogy a felvétel spanyol, viszont a hangulat kedvéért publikéljuk.

Paramadvaiti Szvámí és Dr. Vandana Shiva céljai sok ponton találkoznak: mindketten a Földanya, az erdők, a vizek és a vetőmag védelmezésének élharcosai.

Paramadvaiti szvami hírességek hinduizmus programajánló

Tovább olvasom


Bharata indiai webshop

India Hangja

blogavatar

India elgondolkodtat. Valami, misztikum hatja át évezredek óta, amitől a legnagyobb káosz is harmóniává lesz. Ezt a békét kutatja az India Hangja csapata. Olykor indiai vagy éppen nyugati napi aktualitásokra reagálunk, máskor pedig az ősi bölcsek szavait vesszük elő. Jó olvasást és jó utazást kívánunk India szellemi tárházában! Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Bharata a Facebookon