Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
21 jún

​Nemzetközi Jóga Nap Gandhi áldásával

A Jóga Világnapja ma már egy fontos tradíció. Egy olyan nemzetközi megmozdulás, mely határok nélkül, kortól, nemtől függetlenül összefog embereket. Egyben a tudatosság napja. Van, akinél a testi egészség a cél, de sokaknál szellemi és lelki fejlődésre való gyakorlat is. A Nemzetközi Jóga Nap célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a jóga előnyeire.

egészség hinduizmus jóga
Így jógázik Narendra Modi, India miniszterelnöke a nemzetközi jóganap alkalmából

Nemzetközi Jóga Nap története

A nyári napforduló, június 21-e ma már hagyományosan a Jóga Nemzetközi Napja. Az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel 2014-ben fogadta el az erre tett javaslatot. Indiát 175 nemzet támogatta ebben a komoly tervben. Akkor a sajtó azt is kiemelte, hogy ez az első és mind a mai napig az egyetlen olyan határozat, mely rekordidő, 3 hónap alatt létrejött.

Amikor India miniszterelnöke, Narendra Modi először meghirdette, a fél világ megmozdult, és óriási sikere lett. Látszik, hogy az embereket jó cél érdekében össze lehet fogni, miként annak idején Gandhi mellett is ezren és ezren sorakoztak fel. Amikor a döntés megszületett, Modi lelkesen ünnepelte. Többek között a jóga szellemi, gondolkodásbeli és a testi egészség harmóniájáról beszélt. A jóga képes összekovácsolni az emberiséget – mondta. – Csodálatosan egyesíti a karmát, a cselekvést, a gjánát, a tudást, és a bhaktit, az odaadást.

egészség hinduizmus jóga
"Légy magad a változás, mit a világban látni szeretnél." M.K. Gandhi

Nemzetközi Jóga Nap 2017

Az idén már harmadik alkalommal kerül sor a Nemzetközi Jóga Nap megrendezésére. Ma már nem kétséges, hogy a jóga gyakorlása mindenki számára hasznos. A rendszeresen felmerülő kérdés inkább az, hogy mennyire üzletiesedig el vagy mennyire válik divathóborttá. A jóga évezredes hagyományai többről tanítanak.

Az ENSZ az idei jóga nap témájának a „Jóga az egészségért” címet adta. A szervezők kiemelik azt a tényt, hogy a jóga hozzájárulhat az elme és a test közötti egyensúly megteremtéséhez, melyre zaklatott korunkban ugyancsak nagy szükség van. A stressz oldása nemcsak az egyén életében szükséges. Többen úgy gondolják, hogy a jóga holisztikus megközelítése, a természettel való összhangja az alapja az egészségének és jólétének is. Közvetlen és hasznos hozzájárulás az emberiség küldetéséhez, a fenntartható életmód felé.

Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál

Az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ szervezésében hazánkban több helyszínen is színes hétvégi fesztiválra kerül sor. Számtalan indiai kulturális programra mehetnek az érdeklődők, és természetesen lesz jóga, jóga és megint csak jóga sok helyszínen. Hazánkban több városban is megtartják a Nemzetközi Jóga Napot, nemcsak Budapesten.

A szent Gangesz és hazánk fő folyója méltán kap kiemelt szerepet. Az aktualitást a testvérfolyók jelentősége mellett a Duna Nemzetközi Napja is adja, amely hamarosan következik. Talán nem mindenki hallott róla, de a Gangesz Indiában nemrég személyi státuszt kapott.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

31 aug

A Maha Kumbha Méla szervezettebb volt, mint a 2014-es labdarúgó-világbajnokság

A Kumbha Méla emberemlékezet óta megszervezett indiai zarándoklat. Egyfajta "jógi exponak" kell elképzelni, amikor is mindenféle hindu irányzat békésen felvonul, s 1-2 hónapra letelepszik a zarándoklat helyszínén. A mai India Kumba Mélájára 100 millió zarándok volt kíváncsi.

A Harvard Egyetem tudósai, diákjai, valamint nemzetközi hírnévvel rendelkező építészek és várostervezők szerint a Kumbha Méla szervezettebb volt a 2014-es foci VB-nél. A 449 oldalas könyv érdekes tényeket közöl a Kumbha Meláról, a világ legnagyobb vallási gyülekezetéről.

ahimsza jóga ünnepek
Reggeli fürdés a Kumbha méla zarándoklaton Fotó: Leveles Zoltán

2014-ben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) Brazíliában országos felháborodással kellett szembenéznie. A világsajtó címlapsztorija mindenhol a FIFA-botrányról, csalásról, korrupcióról és pénzmosásról szólt.

Ezzel szemben a Harvard Egyetem tanulmánya arról számol be, milyen sikeres és szervezett volt a Kumbha Méla. pedig nem volt egyszerű mindent megszervezni, hiszen a vallási találkozó sátorvárosának népessége sokkal nagyobb volt, mint például a manhattani lakosság.

55 napig több mint 100 millió látogató volt egy aránylag kis helyen, naponta közel ötmillióan vettek fürdőt a három szent folyó torkolatánál, ahol a Gangesz, a Jamuna és Szaraszvati találkozik egymással. Imádkoztak, csatlakoztak mestereikhez, felkeresték a különféle gurukat, a szenteket és aszkétákat, majd biztonságosan visszatértek. Ezt érdemes tanulmányozni, ajánlja a könyv.

Sokan úgy gondolják, hogy Indiában mindent nehézkes megszervezni. De a Maha Kumbha menedzsment és a siker meghazudtolja ezt a tévképzetet, mondják a könyv szerzői.

Hasonló cikkek

Tovább olvasom

01 ápr

Narendra Modi, India miniszterelnöke himalájai jógiként zarándokolt

Valaki egyszerűen korunk Mátyás királyának, vagy a mai Gandhinak gondolja. A világ is figyel rá. Egyszer utcát söpör, máskor kiderül róla, hogy himalájai jógiként élt fiatal korában, aztán pedig Barack Obamával beszélgetve nézi végig a Köztársaság Napi ünnepséget Delhiben. Súlyos társadalmi feladatok megoldását várják tőle. De vajon mi áll a háttérben és mire számíthatunk?

jóga hírességek utazás„Ha egy olyan személy a vezető, aki fiatalon a lelki élet önfegyelmét gyakorolta, akkor az további előrelépést jelent hazánk számára.”

 „Biztos vagyok benne, hogy Shrí Narendra Modi a helyes irányba fogja vezetni az országot.”

„Remélem, sokáig irányítani tudja India és az indiaiak sorsát a béke és a jólét útján.” – ilyen és ehhez hasonló kommentek kísérték azokat a fotókat, melyek az indiai miniszterelnökről fiatalkorában készültek. Miután felkerült a világhálóra minden olvasó számára egyértelművé vált, hogy Mr. Modi ifjúkorában úgy élt, mint egy szádhu, egy szent, aki a Himalájába zarándokolt és a Gangesz partján meditált.

jóga hírességek utazásA Narendra Modi által is naponta olvasott Bhagavad-gita híres verse (4.2.) szerint az igazi vezetők szent királyként (rádzsa-risi) tevékenykednek, és megértve a lelki tudást valóban a társadalom javáért dolgoznak.

Most sokan úgy gondolják, hogy a modern India újra közelebb kerül a méltán híres védikus társadalom irányadó alapelveihez.

jóga hírességek utazás

Tovább olvasom


Bharata indiai webshop

India Hangja

blogavatar

India elgondolkodtat. Valami, misztikum hatja át évezredek óta, amitől a legnagyobb káosz is harmóniává lesz. Ezt a békét kutatja az India Hangja csapata. Olykor indiai vagy éppen nyugati napi aktualitásokra reagálunk, máskor pedig az ősi bölcsek szavait vesszük elő. Jó olvasást és jó utazást kívánunk India szellemi tárházában! Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Bharata a Facebookon