hírességek Bhagavad-gítá könyv hinduizmus
Vivek Murthy a Bhagavad-gítára tett esküt

Az indiai-amerikai származású 37 éves sebész hivatali beiktatásakor a szent Bhagavad-gítára, a hindu Bibliára tette le esküjét. Már nem is újdonság ez a tény, mégis a Védák tisztelői jóleső érzéssel fogadják, ha ilyen szerepet is kap a világ kultúrájának ez a kimagasló alkotása.

2012. az amerikai politikában fordulópontot jelentett. Tulsi Gabbard, az amerikai képviselőház tagjaként a Bhagavad-gítára tette le esküjét. 2014- ben megismétlődött ez a szertartás, amikor beiktatták bírói hivatalába Srikanth Srinivasant az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán. A Focus News most azt adta hírül, hogy Vivek Murthy, az Egyesült Államok 19. főorvosa is India szentírását kérte eskütételhez. 

Murthy a Harvardon szerzett magna cum laude diplomát, majd társalapítója és 8 évig vezetője volt a VISIONS Worldwide nonprofit szervezetnek, mely elsősorban a AIDS-megelőző oktatást tűzte ki céljaként az Egyesült Államokban és Indiában egyaránt. Egy másik szervezet társalapítójaként a nők egészségügyi ellátásáért dolgozott, különös figyelemmel a vidéken élő indiai nők helyzetére. Alapítója és elnöke az Amerikai Orvosok szervezetnek, tagja a Nemzeti Megelőzési Tanácsnak. Mint a Public Health Service tisztje altengernagyi rangban van, és a haditengerészet uniformisára is jogosult.

Tisztifőorvosi kinevezésekor megköszönte családja önzetlen segítségét: Az lehetek, aki vagyok, mert a nagymamám hite, apám ereje, anyám szeretete, a húgom támogatása és a menyasszonyom rendíthetetlen bíztatása erőt adott nekem. Áldott vagyok, hogy mindannyian mellettem álltak. Mindig hála illeti őket az áldozatvállalásukért.

hírességek Bhagavad-gítá könyv hinduizmus
"Bármit is tegyen egy kiemelkedő személy, a nép számára az példaként szolgál és követi azt.  A világ mindig a vezetők példáját követi." Bhagavad-gítá 3.21.