A magyar média reflektorfényébe került Ázsia egyik legjelentősebb filmfesztiválja, a Goai Nemzetközi Filmfesztivál. Miért? Mert magyar vonatkozása is van: elsőfilmes versenyében Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének világpremierje is a listára került. Január 18-án, ottani idő szerint 18,30-kor került sorra.

India legnagyobb filmfesztiválja

Az A-kategóriás indiai filmfesztivál az ország legnagyobb, egyben Ázsia legrégebbi filmfesztiválja. Hosszú múltra tekint vissza. A koronavírus-járvány miatt a szokásos novemberi időpont helyett ezúttal január 16-24. között rendezik meg – immár 51. alkalommal.

Az ország nyugati partvidékén, Goa tengerparti városában megrendezésre kerülő fesztivál célja a barátság és az együttműködés előmozdítása a világ lakossága között. Továbbá, hogy közös platformot teremtsen a filmművészet kiválóságainak. A világszerte ismert rendezvény segítséget nyújt a különböző nemzetek filmkultúráinak megértéséhez és megbecsüléséhez.

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztivál szervezése

A Nemzetközi Indiai Filmfesztivál (IFFI) Ázsia egyik legjelentősebb filmfesztiválja. Ebben az évben Goa a helyszíne. Az indiai filmeken kívül 60 ország 126 filmjét vetítik. A fesztivál fontos részét adja az a tíz film is, melyeket az ICFT - UNESCO Gandhi-érem verseny keretében mutatnak be. Mahátma Gandhi béke, tolerancia és erőszakmentesség eszméit tükrözik.

A Goai Nemzetközi Filmfesztivál napjain egy másik jelentős évfordulóra is emlékeznek. Az indiai mozi atyjának 150. születésnapja alkalmából Dadasaheb Phalke négy filmjét vetítik. Phalke lenyűgöző személyiség volt: festő, nyomtató, metsző, fotós, drámatanár és filmes. Vegetáriánus volt és mélyen vallásos. Egy riportban elmondta, hogy a hindu témájú filmek készítését nemcsak vallásos gondolkodású közönsége inspirálta. Kihívást látott abban, hogy „csodákat hozzon” a filmvászonra.

Hírességek a fesztiválról

„India egy csodálatos univerzum” – mondta video üzenetében Pablo Cesar, argentin filmrendező, a nemzetközi zsűri elnöke. A jelenlegi Covid-forgatókönyv miatt sok bollywoodi híresség nem lehet fizikailag jelen. Video üzeneteik azonban képviselik őket, így virtuális jelenlétükkel ott vannak az ünnepségen: „Milyen csodálatos módja annak, hogy elindítsuk 2021-et!”
 

Mohanlal Viswanathan, a fesztivál igazgatója. Az egyik legcsodáltabb indiai színész, egyben filantróp, aki így vélekedett:

„Teljesen világossá vált, hogy az internet megváltoztatja a filmnézés módját. Biztos vagyok benne, hogy a goai filmfesztivál feltárja vagy átdolgozza a filmfesztivál élményét. Úgy látom, hogy az ilyen online fesztiválok népszerűvé válhatnak, mint a közösség építésének egyik módja.”

Magyar premier a Goai Nemzetközi Filmfesztiválon

Krasznahorkai Balázs filmje, a Hasadék a Máramarosi-havasokban játszódik. Egy apa-fiú kapcsolat megrázó története. Az erdélyi származású, Magyarországon élő orvos megérkezik szülőfalujába, az édesapja temetésére. Itt találkozik tizenhét éve nem látott fiával.

A filmismertetőkben ezt olvashattuk: „Krasznahorkai Balázs filmje a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket.” Sokan érdeklődéssel várják a tavaszi magyar filmbemutatót. Vajon tud-e újat mondani a „bűn és bűnhődés” témakörben?

Nos, ma már nem idegen a karma fogalma. Így nagy a várakozás, hogy vajon mennyire érvényesül a cselekedetek visszahatásainak törvénye. Vajon mit üzen? Felelős vagy a tetteidért? Előbb-utóbb az ok-okozat ítélőszéke előtt állsz majd? Cselekedeteid következményei elől nem menekülhetsz? Reméljük, megmutatja majd a film azt is, hogy minden bukást követhet pótvizsga.

Kapcsolódó cikkek