A félig indiai, félig szlovén származású Sunita Williams megtörte a korábbi világrekordot: most ő az űrben legtöbb időt töltött női asztronauta. Beszámolt arról, mennyire várta az űrállomáson kedvenc ételét, a szamószát, ami a társainak is nagyon ízlett, s hogyan fokozódott a Föld iránti megbecsülése.

indiai ételek ahimsza tudomány egészség

Sunita Williams korábban haditengerészeti helikopter pilóta volt. Rendőr férjével Houstonban él, jelenleg 3 veterán űrhajóstársával együtt a kereskedelmi űrhajózás fejlesztésén dolgozik. Összesen 322 napot töltött az űrben, és ez idő szerint ő tartja a női űrhajósok között az űrséta rekord idejét (50 óra 40 perc).

Amikor élményeiről kérdezték, elmondta, mennyire döbbenetes azt átélni, hogy az indítás után 8 perccel már a világűrben volt. Félelmetes – mondta. – A Föld elkülönült és ott volt a világegyetem, amely rendkívül fekete. Lassan az egész univerzum 3D-ben kezdett kinézni, amin át lehet repülni. Láthatjuk a Föld görbületét. A hold csodálatos, száz komplex árnyas szürke, fehér és fekete „szín”. A csillagok kristálytisztán ragyognak, és láthatjuk, hogy egyesek közelebb vannak, mint mások.

indiai ételek ahimsza tudomány egészség

Amikor megkérdezték tőle, hogy volt-e szamósza (zöldséggel töltött kenyérke) az űrben, bevallotta: Élek-halok értük. Mindenki rendelhetett ételt, én vegetárius szamószákat kértem. A transzfer hozta őket az űrállomásra – három hónap késéssel, de érdemes volt várni. 

Természetesen felmerült a vallás kérdése is. Sunita Williams apja hindu, így Krisna, Ráma tiszteletében nőtt fel, ugyanakkor keresztény édesanyja révén azt is próbálta megérteni, mit jelent számára Jézus. Hiszem, hogy van Isten – jelentette ki –, segít, hogy egy nagyon boldog, termékeny életet éljünk. Az életnek van további értelme. Nem hiszek abban, hogy véletlenül kezdődtek a dolgok. Abban viszont igen, hogy szép és jó példát mutassunk a gyerekeknek, így a jövőben ők is gondoskodó emberekké válhatnak, akik védik majd az állatokat, a növényeket és a bolygónkat is.