Különösen időszerű a böjtölés az ünnepek után. Egy ősi egyiptomi sírban találták a következő hieroglifát:
"Amit eszik, annak egynegyede saját magát, a háromnegyede pedig az orvost tartja életben. " - egyiptomi hieroglifa
Aki megérti ennek üzenetét, annak biztosan könnyen megy a böjtölés. Felismeri, hogy a tudatos koplalás nem egyenlő az éhezéssel. Egyfajta természetes gyógymód. Csak előnye van, semmilyen káros mellékhatása nincs. A varázslatos böjt főleg a mai ember barátja, aki sokszor nem táplálékot, csupán ehető dolgokat fogyaszt.
Kóros teltségérzet az ünnepek után
Az ünnepek után telítettségérzet nehezíti a munkánkat, ezért szinte hívogat a böjtölés. Jó, ha az ünnepi nagy eszem-iszomot egészséges életmód váltja fel. Még jobb, ha ez nem falánkság-böjt hullámokban történik, vagyis ha a mértékletes étkezést szakítja meg időnként a tisztító koplalás. A gyakorlat azt mutatja, hogy a hatalmas mulatozást panaszkodás követi. A kóros telítettségérzet mellett különféle gyomorbántalmak és fejfájás kínozhat. Fel nem dolgozott méreganyagok keringenek a vérben. Szervezetünk különösen az ünnepek után tiltakozik.
Farsang utáni nagyböjt
A februári farsang után a nagyböjt következik. Hosszú évszázadokon keresztül a február volt a karneválok és a szabados mulatozás, kicsapongás ideje. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakra esett a legtöbb bál, lakoma dáridó. Ki gondolná, hogy a karnevál a latin carne levare, „a hús elhagyása” kifejezésből származik. A farsangi dínomdánom után negyvennapos nagyböjt következett.
A nagyböjt 40 napján tilos volt a húsos, zsíros ételek fogyasztása, de még a vígasságok és a lakodalmak is. Az egyház így akarta felkészíteni híveit, hogy teljesen megtisztultan várják a feltámadás ünnepét, a húsvétot. Oly komolyan vették, hogy a háziasszonyok gondosan elsúroltak minden konyhai eszközt, nehogy hús vagy zsír szennyezze be a nagyböjti ételeket.
Akkor talán még érezték, hogy a húsevő életforma idegen a lelki embertől. Hiszen az erőszakmentes ételek hozzásegítenek a testi-lelki tisztuláshoz.
Böjt hatása a testre
Külön hosszú tanulmányt érdemel a böjt egészségre gyakorolt jótékony hatása. Csak címszavakban kiemelve néhányat: a böjt hasznos a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében. Csökkenti a különböző kemoterápia mellékhatásait is. Javítja a hormonális egyensúlyt. Védi az agysejteket, növeli a várható élettartamot és az életminőséget.
Képes segíteni a cukorbetegségben, csökkenti a glükóz szintjét a vérben. Csökkenti a „rossz”, LDL koleszterint, és növeli a „jó”, a HDL koleszterint. A HDL koleszterin alacsony értéke mellett ugyanis megnő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye.
A böjt csökkenti az Alzheimer- és Parkinson-kór kockázatát. Javítja az agy működését és a mentális tisztaságot. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy növeli az új idegsejtek növekedését. Az oxidatív stressz fokozza az öregedést, és számos krónikus betegséget okoz. Bizonyított tény, hogy a tudatos koplalás fokozza a szervezet oxidatív stresszel szembeni ellenálló képességét is.
A böjtölés hatása a lélekre
A böjt a testi-lelki harmónia kialakításának elősegítője. Gyökössy Endre református lelkész azt írta a Könyvecske a böjtről c. munkájában:
„Mi is a böjt? Tulajdonképpen a böjt egy lelki mozdulat, …amikor elfordulok magamtól, a has-központú embertől.”
A böjtölés elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem a külső-belső megtisztulás. A böjtölés hatása a lélekre egyértelmű. Nem véletlen, hogy minden korban a lelkigyakorlat része volt. Ha nem az emésztésre megy el minden energia, akkor nagyobb hatásfokkal tudunk szellemi, lelki tevékenységet folytatni.
Inspiráló idézetek böjtöléshez
Méregtelenítés koplalással
A koplalás a méregtelenítés eszköze is lehet. Hagyományos, természetes gyógymód. Jobb is, ha méregtelenítés esetén inkább tisztítókúrának hívjuk. A táplálkozástudomány ma már megegyezik abban, hogy egészségesebb egy kicsit éhesnek maradni. Úgy tűnik, ez a szabály a természetben általános. Csak a háziállatoknál tapasztalható elhízás. A tudatosan megtervezett böjt az egészséges életmód része. Tavasszal sokan gondolnak a tisztítókúrákra is.
A tudatos táplálkozásban a teljes böjt mellett az önként vállalt koplalásnak sokféle változata van. Lehet olyan nap, amikor csupán folyadékot vagy csak gyümölcsöt vesz magához az ember. Lehetnek olyan időszakok, amikor tartózkodunk a nehezebben emészthető élelmiszerektől, a gabona- és hüvelyesféléktől.
Az angol „breakfast”, reggeli szó két részből áll: break – megtörni és fast – böjt, tehát a böjt megtörése. Az étkezéssel kapcsolatos tanácsok mindig kiemelik, hogy lefekvés előtt nem jó enni, éjjel a gyomor pihen.
Egynapos böjt
A szervezet pihenése szempontjából az egynapos böjt is nagyon kedvező lehet. A böjti nap után mindenképpen könnyen emészthető étellel kezdjük a táplálkozást. A vegetáriánus étrend sok nyers ételt, például gyümölcsöket, salátákat és dióféléket, friss, nyers zöldségleveket tartalmaz.
A szakaszos böjtölés a tudományos és a mindennapi életben egyaránt nagy figyelmet kelt. Ennek lényege, hogy hetente egyszer, kétszer böjtös és nem böjtös szakaszok váltakoznak. Érdemes utánanézni, és megkeresni azt, amelyik számunkra a legideálisabb. Lehet 24 órás böjt, hetente egy alkalommal.
Népszerű a 16 órás esti, éjjeli és a 8 órás nappali időszak. Az első a böjti, a második az étkezéseket tartalmazó napszak, amelyben eloszlik a reggeli, az ebéd és a könnyű vacsora.
Szervezetünk meghálálja a pihenőnapokat. Ahogy szükségünk van alvásra vagy relaxálásra, az emésztőrendszernek is jót tesz, ha időnként csökken a terhelése. Tudnunk kell, hogy a fizikális tisztulás és a mentális léttisztítás egyaránt fontos. A böjt mindkettőt elősegítheti.
Kapcsolódó cikkek