A Jóga Világnapja ma már egy fontos tradíció. Egy olyan nemzetközi megmozdulás, mely határok nélkül, kortól, nemtől függetlenül összefog embereket. Egyben a tudatosság napja. Van, akinél a testi egészség a cél, de sokaknál szellemi és lelki fejlődésre való gyakorlat is. A Nemzetközi Jóga Nap célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a jóga előnyeire.

egészség hinduizmus jóga
Így jógázik Narendra Modi, India miniszterelnöke a nemzetközi jóganap alkalmából

Nemzetközi Jóga Nap története

A nyári napforduló, június 21-e ma már hagyományosan a Jóga Nemzetközi Napja. Az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel 2014-ben fogadta el az erre tett javaslatot. Indiát 175 nemzet támogatta ebben a komoly tervben. Akkor a sajtó azt is kiemelte, hogy ez az első és mind a mai napig az egyetlen olyan határozat, mely rekordidő, 3 hónap alatt létrejött.

Amikor India miniszterelnöke, Narendra Modi először meghirdette, a fél világ megmozdult, és óriási sikere lett. Látszik, hogy az embereket jó cél érdekében össze lehet fogni, miként annak idején Gandhi mellett is ezren és ezren sorakoztak fel. Amikor a döntés megszületett, Modi lelkesen ünnepelte. Többek között a jóga szellemi, gondolkodásbeli és a testi egészség harmóniájáról beszélt. A jóga képes összekovácsolni az emberiséget – mondta. – Csodálatosan egyesíti a karmát, a cselekvést, a gjánát, a tudást, és a bhaktit, az odaadást.

egészség hinduizmus jóga
"Légy magad a változás, mit a világban látni szeretnél." M.K. Gandhi

Nemzetközi Jóga Nap 2017

Az idén már harmadik alkalommal kerül sor a Nemzetközi Jóga Nap megrendezésére. Ma már nem kétséges, hogy a jóga gyakorlása mindenki számára hasznos. A rendszeresen felmerülő kérdés inkább az, hogy mennyire üzletiesedig el vagy mennyire válik divathóborttá. A jóga évezredes hagyományai többről tanítanak.

Az ENSZ az idei jóga nap témájának a „Jóga az egészségért” címet adta. A szervezők kiemelik azt a tényt, hogy a jóga hozzájárulhat az elme és a test közötti egyensúly megteremtéséhez, melyre zaklatott korunkban ugyancsak nagy szükség van. A stressz oldása nemcsak az egyén életében szükséges. Többen úgy gondolják, hogy a jóga holisztikus megközelítése, a természettel való összhangja az alapja az egészségének és jólétének is. Közvetlen és hasznos hozzájárulás az emberiség küldetéséhez, a fenntartható életmód felé.

Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál

Az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ szervezésében hazánkban több helyszínen is színes hétvégi fesztiválra kerül sor. Számtalan indiai kulturális programra mehetnek az érdeklődők, és természetesen lesz jóga, jóga és megint csak jóga sok helyszínen. Hazánkban több városban is megtartják a Nemzetközi Jóga Napot, nemcsak Budapesten.

A szent Gangesz és hazánk fő folyója méltán kap kiemelt szerepet. Az aktualitást a testvérfolyók jelentősége mellett a Duna Nemzetközi Napja is adja, amely hamarosan következik. Talán nem mindenki hallott róla, de a Gangesz Indiában nemrég személyi státuszt kapott.

Kapcsolódó cikkek