Karácsonyi számunkban néhány szép verset és vegetáriánus finomságok receptjét szeretnénk közreadni. Ezzel kívánunk mindenkinek lelkiekben gazdag ünnepeket. Egyben hálaadás a hűséges olvasóknak.

Sören Kierkegaard: Hála mindenkor (részlet)

Uram, Istenem! 
Téged hív az ember az ínség napjain, 
    és neked tartozik hálával az örvendezés idején. 
Milyen nagyszerű dolog hálát mondani, 
amikor minden nehézség nélkül belátjuk, 
    hogy jó és tökéletes ajándékokkal halmozol el minket; 
amikor maga a szív is készséggel belátja ezt, 
és földhöz tapadt értelmünk is hozzájárul azonnal. 
De még boldogabb, aki hálát ad akkor is, 
    ha élete szomorú marad. 

Ernest Psichari, francia író: Hálaadás a hitért (részlet)

Bocsásd meg azt a gőgöt, 
hogy téged tanulmányozni akartalak, mielőtt szerettelek volna, 
és hogy olyan módon akartalak megismerni, amely a valóságban 
lényed megismerésének az akadályát jelentette.

Ady Endre: Karácsony – Harang csendül... 

Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.

Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumban
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.

A templomba
Hosszú sorba'
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.

Mintha itt lenn
A nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
Az én kedves kis falumban
Minden szívben
Csak szeretet lakik máma.

Ehető karácsonyfa recept

Egyszerű, szemet gyönyörködtető a sajtból és zöldségekből készült finomság. Hamar elkészül, de egy kis időre érdemes hidegre tenni, hogy szépen megálljon. Krémsajt és különféle reszelt sajt az alapja, melyet ízlés szerint keverhetünk pirított szezám vagy napraforgó maggal vagy ledarált pirított sós mogyoróval, de magában a natúr krém- és a reszelt füstölt sajt is finom. 


Kúp alakúra formázzuk a lágy masszát, és azt díszítjük petrezselyem és korianderlevéllel, apróra vágott pritamin- és zöldpaprikával, esetleg sajtdarabokkal vagy szeletelt mandulával. Olívabogyót is használhatunk.
A vegán változatnál az alap apróra reszelt zöldség (sárgarépa, uborka, cékla) összetört füstölt tofuval és kókuszolajjal. Érdemes azzal kezdeni, hogy a reszelt zöldséget megsózzuk, és amíg a többi zöldséget aprítjuk, állni hagyjuk. Levet ereszt, ezért kinyomkodjuk, azután keverjük hozzá a tofupasztát és egy kis kókuszolajat. Kúpot formálunk, és a külsejét is bekenjük vékonyan a tofupasztával. A fentiek szerint díszítjük. Itt is használhatunk pirított magvakat.

A díszítés a fantáziánkra van bízva!

Vegán csokoládétorta


 
Nem igényel semmilyen speciális összetevőt vagy bonyolult alkotást. Ez a legegyszerűbb torta, gyorsan elkészül és finom.

HOZZÁVALÓK:

4 és 1/2 csésze liszt
3 csésze cukor
1 csésze kakaópor
1 csésze növényi olaj
3 csésze víz
3 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
3 evőkanál vanília-kivonat vagy 3 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál ecet, még jobb, ha van almaecet

ELKÉSZÍTÉSE:


1.    Melegítsük elő a sütőt 180°C-on 15 percig. Készítsük elő az enyhén olajozott tortaformát.
2.    Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót.
3.    Adjuk hozzá az olajat, a vizet és a vaníliát, majd alaposan keverjük össze.
4.    Öntsük a tésztát az előkészített formába, és süssük 25-30 percig. Ellenőrizzük úgy, hogy egy fogpiszkálót beleszúrunk a közepébe, és ha nem ragad rá a tészta, akkor készen van.
5.    Hagyjuk teljesen kihűlni egy rácson, ha kihűlt, rá lehet önteni a cukor- vagy csokoládémázat.
6.    Nem szükséges félbe vágni, mert önmagában is finom, de ha valaki egy kis lekvárral megkeni a közepét, biztosan nem árt neki.

Cukormáz:

  • 8-10 teáskanál hideg víz 
  • 300 g porcukor
  • 1 citrom leve
  • Egy tálba tesszük a kimért porcukrot, majd a vízzel alaposan elkeverjük. Ha a massza túl folyékony, adjunk hozzá egy kis porcukrot, ha túl kemény, akkor néhány csepp vizet. Keverjük hozzá a citrom levét.

Csokoládémáz:

  • 10 dkg porcukor (vagy vaníliás cukor)
  • 10 dkg puha vaj (vegánoknak margarin vagy kókuszzsír) 
  • 3 enyhén púpozott evőkanál kakaópor 
  • 3 evőkanál víz, ha szükséges 
  • Krémesre keverjük a hozzávalókat. Kis lángon, állandó keveréssel addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Ha lehűlt, de még kenhető, egyenletesen ráöntjük a torta tetejére.

Kapcsolódó cikkek