Van mondanivalója a világ számára? Ha igen, a TEDx konferenciákon átadhatja! Akik beneveznek, valamilyen, közérdeklődésre számot tartó információt szeretnének továbbadni.

Nagy elismerés övezte az egyik legfiatalabb TED szónokot, az indiai Ishita Katyalt. A tízéves kislány lenyűgöző beszédet tartott New Yorkban. Nem első alkalommal vett részt Katyal TED eseményen. 2016 februárjában egy rádzsasztáni iskolában, a Miért nem kell várni, amíg felnősz? címmel szervezett rendezvényen vett részt. A szervezők ismét meggyőződtek arról, hogy a gyerek korosztályának is lehet fontos, megszívlelendő mondanivalója.

Az indiai Ishita Katyal a TEDx eddigi legfiatalabb előadója. Tízévesen tartott előadást.

Technológia, szórakoztatás, dizájn (Technology, Entertainment, Design) címszavakkal egy érdekes kezdeményezés indult világ körüli útjára. Akkor még nem gondolták, hogy nem egyszeri esemény lesz, de a siker magával hozta, hogy 1990 óta Kaliforniában minden évben megrendezésre kerül a rendezvény. Külön érdekesség, hogy a felszólalóknak csupán 18 percük van, hogy megosszák mondanivalójukat hallgatóságukkal.

Korábban, 2010-ben, az akkor legfiatalabb fellépő, a 11 éves Birke Baehr volt az, aki magára vonta a közfigyelmet. Az ifjú felszólaló az egészségtelen élelmiszereket és a génmanipuláció kegyetlenségét választotta témájául. Nem vesztegette az idejét: "Minden, amit az élelmiszer-rendszerről tanulok, úgy tűnik számomra, hogy vagy a mezőgazdasági termelőknek fizetünk rendesen, vagy a kórházban" – mondta. Birke azóta a fenntartható élelmiszertermékek téma nemzetközileg elismert előadója és ifjúsági szószólója, aki ökológiai mezőgazdász akar lenni. Részt vett számos ökológiai mezőgazdasági szemináriumon, biogazdaságokat látogatott az Egyesült Államokban és Olaszországban is. A pusztító, iparosodott élelmiszer-rendszer ellen küzd, a GM-mentes, fenntartható és ökológiai gazdálkodás érdekében.

Birke Baehr 16évesen. 2010-ben tartott előadást az egészségtelen élelmiszerekről és a génmanipulációról.

Miután átesett két forduló Skype-interjún, Ishita Katyal lett az eddigi legfiatalabb szónok, aki engedélyt kapott a TEDx eseményen való megjelenésre. Ishita az indiai Puné-ből származik, szabadidejében nagyon szeret olvasni, sőt írni, 8 éves korában már megjelent egy kis könyve, Simrant naplója címmel. A kiadvány valóban napló, egy 8 éves gyerek napi vicces és szomorú tapasztalatai. 

Ishita Katyal nem először állt mikrofon mögé, már 9 évesen is fellépett, de mostani szereplése még nagyobb figyelmet váltott ki. A tíz éves kislány a 2015-ös TED rendezvényen teljes négy percig beszélt a Brooklyn Múzeumban, ahol más felszólalók között NASA mérnökök, filmesek és vállalkozók voltak. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta.

A kislány  hangsúlyozta, hogy a jelen fontosabb a jövő tervezgetésénél.

Miért nem kell várni, amíg felnősz? – tette fel a kérdést. Az előadásában arra ösztönözte a korabeli gyerekeket, hogy gondolkodjanak azon, mit csinálnak a jelenben, szemben a puszta tervezéssel, hogy mit fognak csinálni majd a jövőben. Mint minden más gyerektől, tőle is többször tudakolták: mi akarsz lenni, ha felnősz? A kérdés ártalmatlannak tűnhet, de Katyal felismerte, hogy olyan feltételezés van mögötte, miszerint ő csak felnőttként érhet el valamit, gyerekként nem egy figyelemre méltó személy. Ez szerinte nem elfogadható. 

A rózsaszín keretes szemüveggel és bordó bársony ruhájában fellépő kislány üzenete egyszerű volt: a gyermekek kapjanak egy esélyt. Ahelyett, hogy azt kérdeznék tőlük, mit akarnak felnőttként csinálni, azt kell kérdezni, mit szeretnének most. A zsúfolt nézőtér előtt, a reflektorokban magabiztosan álló bölcs gyermek vastapsot kapott. Így fejezte be:
„Az az álmom a jövőről, hogy az emberek 10-szer is meggondolják majd, mielőtt felemelnék a tandíjat, százszor, mielőtt hadat üzennének egy másik országnak, és ezerszer elgondolkodnak az élelmiszer és a víz elpazarlás előtt, de tízezerszer, hogy ne hagyják elveszni a kicsik gyermekkorát. (…) Remélem, a felnőttek vigyáznak majd a világra, hogy nekünk is megnövekedhessenek az élet esélyei.”

A harsány éljenzés után tudósok, költők, filozófusok és a zenészek rohanták meg őt a hallban, mindannyian szelfit szerettek volna készíteni vele. Ishita elismerte, hogy egy kicsit ideges volt, amikor a nevét bejelentették, de amint kiért a színpadra, minden normalizálódott. Amikor befejeztem a beszédemet, megkönnyebbültem, mert pontosan így képzeltem el. Indiában éjfél volt, de a barátok és rokonok hívtak és átadták jókívánságaikat – mesélte.

Pralád Maharádzsa,
óind gyerekszent

Nagyon inspiráló! Példakép lehet a feltörekvő fiatalok számára. Miként az egyik óind szentírásban szereplő gyermekszent is. Réges-régen egy rendkívül hatalmas, de gonosz király kisiskolás fiacskája szintén azt tanácsolta pajtásainak, hogy aki kellőképpen értelmes, annak egészen a gyermekkor kezdetén tudatosan kell megválasztania tetteit:
Prahláda Mahárádzsa, aki valóban a legműveltebb személyiség volt, kedves szavakkal szólt osztálytársaihoz, s mosolyogva tanítani kezdte őket a materialista életmód hiábavalóságáról. (Bhág.7.5.54.) A többi gyerek tátott szájjal hallgatta, a fiúcska pedig így fejezte be:
Ezért az anyagi létezés során annak, aki képes maradéktalanul különbséget tenni jó és rossz között, arra kell törekednie, hogy amíg teste ellenálló, erős, és nem vett még rajta erőt a sorvadás, elérje az élet legmagasztosabb célját. (Bhág.7.6.4.)

Kapcsolódó cikkek:

Oscar-díjra jelölt indiai animációs rövidfilm

Sziporkázó indiai diáklányok

Játékos matematika szomorúság ellen

Ne csak reménykedj a változásban: lobbizz érte! - állati kérdések

Gettómilliomos filmen és könyvben