"Nem első eset, hogy Zala megyénk reflektorfénybe kerül a nemzetközi sakkversenyekkel kapcsolatban. A nagykanizsai klub legjobb női játékosa, a világranglistát hosszú ideig fölényesen vezető Polgár Judit volt. Néhány évvel ezelőtt Polgár Judit mellett, az akkori világbajnok, Visvanathan Anand, indiai nagymester is Nagykanizsára szerződött. Most pedig a zalaegerszegi játékos, Czebe Attila, nemzetközi nagymester szerzett kiváló helyezést Delhiben.

foglalkozások hírességek sport
A sakk eredete India. Az ókori indiai festmény 5000 évvel ezelőtti történetet ábrázol: Krisna sakkozik. Ugyanakkor több magyar őstörténet kutató, többek között Kőrösi Csoma Sándor is  Indiából származtatja a magyarokat. Lehet, hogy ezért áll rá a magyar agy a sakkra? 

Januárban ismét megrendezték Delhi egyik csodálatos palotájában a 14. Nemzetközi Sakkfesztivált, melyen több száz résztvevő három kategóriában küzdött. A végén volt egy hármas holtverseny az első helyért. A magyar nagymester szintén elérte a mágikus nyolc pontot, de végül az orosz Popov győzött. A mezőnyben második helyezést szerzett Czebe Attila élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

foglalkozások hírességek sport

 
A második helyről szólva említsük meg a női sakk indiai nagyságát, a második legjobb helyezett nagymestert, Dronavalli Harikát. Harika számtalan arany és ezüst díjat nyert már, nemrégen a Rómában tartott női világbajnokságon pedig bronzérmet. Sokat utazik, és mivel vegetáriánus egy gyorsfőzőt mindig visz magával. Polgár Judit a példaképe, így beszélt róla egy interjúban:

"Nagyon tetszik, ahogy a legmagasabb szinten kivívta saját helyét. Az életben nem egy konkrét példát kapok, melyet különböző emberek ihletetnek. Úgy érzem, a körülöttünk élő legtöbb embertől lehet tanulni valamit jót."

foglalkozások hírességek sport
 Dronavali Harika apjával és első edzőjével, Mr. Ramessel

India a sakk szülőföldje. Csodálatos játék, de világos-sötét mezői, a figurák mögöttes jelentése és szerepe számtalan filozofikus gondolatot is ébreszthet. Tolsztoj azt írja egy helyen, hogy sajnál mindenkit, aki nem ismeri a sakkot. Benjamin Franklin szerint pedig az élet egyfajta sakk:

„A sakk elővigyázatosságra tanít bennünket, arra, hogy a jövőre is figyeljünk egy kicsit, körültekintésre, vagyis arra, hogy az egész sakktáblát szem előtt tartsuk, óvatosságra, vagyis arra, hogy ne kapkodjuk el lépéseinket. Végül három igen fontos szabályra: ne csüggedjünk, ha pillanatnyilag rosszul állnak a dolgaink, reménykedjünk a dolgok jobbrafordulásában, s végül, legyünk továbbra is kitartóak a kiút keresésében.”

foglalkozások hírességek sport
A meditáció őshazája is India. A sakk pedig minden bizonnyal segíti a meditációt. Vagy éppen fordítva, a meditáció segíti a sakkot? Tény, hogy Indiában mindkettő jól megy...

A sakk Indiában mély nyomokat hagyott. Ezért is oly bőséges az indiai nagy sakkmesterek listája...

Kapcsolódó cikkek