India miniszterelnöke, Narendra Modi amerikai látogatása során olyan kiemelkedő vezetőkkel találkozott, mint Sundar Pichai a Google és a Satya Nadella a Microsoft vezérigazgatói. Mindketten indiai származásúk, miként Naren Gupta, az Integrated Systems (ISI), a világ egyik vezető szoftverfejlesztő cégének társalapítója és vezérigazgatója is, aki egyébként segített megszervezni Mr. Modi látogatását is. A NASA négy profilembere közül kettő szintén indiai.

Tipp: Ismert meg a misztikus Indiát>> Indiai utak 2018-ban

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
Két nagyhatalom találkozása. India lakossága 1,25 milliárd, a Facebook birodalma 1,5 milliárd felhasználó. Nandra Modi és Mark Zuckenberg találkozása történelmi pillanat. Magánemberként és hivatalos mivoltukban is mindketten élnek a másikuk által képviselt értékekkel.

A New York Times cikke párhuzamba állította India miniszterelnökét, Narendra Modit és a Facebook vezérigazgatóját Mark Zuckerberget. A politikus 1,25 milliárd ember miniszterelnöke, a Facebook pedig 1,5 milliárd aktív felhasználót mondhat magáénak. Mark Zuckerberg visszaemlékezett indiai útjára, melyet Steve Jobs unszolására tett meg, s amely döntő szerepet játszott a Facebook fejlődésében. 

Az elején, amikor a dolgok nem igazán mentek jól, és egy csomó ember meg akarta venni a Facebookot, találkoztam Steve Jobs-szal, és ő azt tanácsolta, hogy látogassak el Indiába, ottani templomokba. Annak idején ő is megtette, amikor az Apple jövőképén gondolkodott – mesélte Zuckerberg. Így elrepült Indiába, ellátogatott jónéhány templomba, és majdnem egy hónapot töltött ott az országot járva. India nagyon fontos a cég történetében, jelentette ki Mark Zuckerberg. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook is kiemelte a miniszterelnökkel való találkozón: Az Apple-nek egyedi kapcsolata van Indiával. Alapítója, Steve Jobs Indiába járt inspirációért.

Mr. Modi mély társadalmi változásokra törekszik, és rutinszerűen használják a közösségi médiát. Ő a világ egyik legnépszerűbb embere a Twitteren, közel hétmillió követője van. Amerikai útja során, a napokban a Szilícium-völgyben tett látogatást. Vendégül látta Sundar Pichai, a Google vezetője valamint Satya Nadella, a Microsoft frontembere is. Narendra Modi kifejtette a „Digitális India” kezdeményezéssel kapcsolatos terveit. Ez egy olyan vállalkozás az indiai átalakulás skáláján, ami talán páratlan az emberi történelemben – mondta. Néhány hozzászólás:

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
Satya Nadella, Microsoft CEO

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója:

"A digitális technológia elősegíti a kapcsolatteremtést, az iskolák közötti eszmecserét szerte a világon, Nanyukitól Srikakulamig" -vagyis Kenyától a szülővárosáig. Srikakulamig Dél-Indiában, Andra Pradés államban található. A Microsoft különös figyelmet szentel az indiai ifjúság segítésére oktatási projektek támogatásával és menedzselésével. A képen Satya Nadella India miniszterelnökével, Naredra Modival beszélget.

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
Sundar Pickai, Google CEO

Sundar Pichai, Google kijelölt vezérigazgatója

"Mr. Modi felgyorsult erőfeszítést tesz, hogy India vezető szerepet töltsön be az innováció, az ötletek megvalósítása terén. India a leggyorsabban növekvő startup a világon. Büszkék vagyunk arra, ami Indiában történik, és osztjuk a miniszterelnök digitális Indiával kapcsolatos vízióját."

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
Shantanu Narayen, Adobe Systems CEO

Shantanu Narayen, az Adobe Systems vezérigazgatója :
"A digitális India kezdeményezés tudásalapú gazdaság. A miniszterelnök elképzelése roppant izgalmas. Egy lehetőség az egész társadalom gazdasági felemelkedésére."

India a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága. Az internet és az okostelefonok használata is rohamosan növekszik. A média-hírek szerint a Szilícium-völgy már alig várja, hogy segítsen. Márcsak azért is, mert több tízezer magas képzettségű munkatársa indiai eredetű, és szeretne valamit visszaadni országának. Nagy változásokhoz ezer apró lépésre van szükség – mondta Mr. Naren Gupta, az Integrated Systems vezérigazgatója. A Google pedig ingyenes Wi-Fi-t biztosít több száz indiai vasútállomásnak, amelyek jelentős forgalmú és szociális csomópontok.

Egyes becslések szerint a NASA tudósai körében 10 közül 3 indiai. Ami tény, hogy a NASA négy főembere közül kettő indiai. Az egyik az igazgató, dr. Kamlesh Lulla, aki a közelmúltban megjelent könyvében büszkén elismeri indiai örökségének értékeit, amelyek hozzájárultak karrierje sikeréhez. Vele folyékonyan lehet beszélgetni hét indiai nyelven.

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
Shamim Rahman, NASA felsővezető

A másik indiai felsővezető dr. Shamim Rahman, a NASA főmérnöke. Ő felügyeli a különböző kutatási és fejlesztési kísérleti projekteket, a következő generációs amerikai rakéta motorokat. 16 évesen ment Indiába, hogy beteljesítse álmát, űrhajózási mérnökké válhasson.

India is megbecsüli kiemelkedő fiait és lányait. Satya Nadella, a Microsoft, dr. Kamlesh Lulla, a NASA vezérigazgatója, valamint  dr. Nandini Tandon elnyerte a Pravasi Bharatiya Samman 2015 díjat. Ez a kitüntetés az indiai becsületrend, melyet a kormány kiemelkedő munkájukért az Indián kívül élő tudósoknak adományoz.
 

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
Dr. Kamlesh Lulla a Pravasi Bharatiya Samman-díj 2015-ös átvételekor


 

tudomány hírességek üzlet Nobel-díj
K.R. Srídhar, Bloom Energy CEO

Az egykori NASA kutató, K.R. Srídhar a Bloom Energy társ-alapítója és vezérigazgatója. Mérnökei a jövő energiaellátását szolgáló környezetbarát eszközt terveztek. A Bloom Boksz, ez a kisebb konténer nagyságú szerkezet forradalmasíthatja az energiaipart. 

Végezetül meg kell említeni az indiai dr. Subramanyam Chandrasekhart, az első asztrofizikusok egyikét, aki 1983-ban nyerte el a Nobel-díjat. A NASA Chandra (szanszkrit szó, jelentése Hold) nevű űrtávcsőjét róla nevezte el.

Kapcsolódó cikkek