Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
02 máj

Amerika a hinduizmusra esküszik

hírességek Bhagavad-gítá könyv hinduizmus
Vivek Murthy a Bhagavad-gítára tett esküt

Az indiai-amerikai származású 37 éves sebész hivatali beiktatásakor a szent Bhagavad-gítára, a hindu Bibliára tette le esküjét. Már nem is újdonság ez a tény, mégis a Védák tisztelői jóleső érzéssel fogadják, ha ilyen szerepet is kap a világ kultúrájának ez a kimagasló alkotása.

2012. az amerikai politikában fordulópontot jelentett. Tulsi Gabbard, az amerikai képviselőház tagjaként a Bhagavad-gítára tette le esküjét. 2014- ben megismétlődött ez a szertartás, amikor beiktatták bírói hivatalába Srikanth Srinivasant az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán. A Focus News most azt adta hírül, hogy Vivek Murthy, az Egyesült Államok 19. főorvosa is India szentírását kérte eskütételhez. 

Murthy a Harvardon szerzett magna cum laude diplomát, majd társalapítója és 8 évig vezetője volt a VISIONS Worldwide nonprofit szervezetnek, mely elsősorban a AIDS-megelőző oktatást tűzte ki céljaként az Egyesült Államokban és Indiában egyaránt. Egy másik szervezet társalapítójaként a nők egészségügyi ellátásáért dolgozott, különös figyelemmel a vidéken élő indiai nők helyzetére. Alapítója és elnöke az Amerikai Orvosok szervezetnek, tagja a Nemzeti Megelőzési Tanácsnak. Mint a Public Health Service tisztje altengernagyi rangban van, és a haditengerészet uniformisára is jogosult.

Tisztifőorvosi kinevezésekor megköszönte családja önzetlen segítségét: Az lehetek, aki vagyok, mert a nagymamám hite, apám ereje, anyám szeretete, a húgom támogatása és a menyasszonyom rendíthetetlen bíztatása erőt adott nekem. Áldott vagyok, hogy mindannyian mellettem álltak. Mindig hála illeti őket az áldozatvállalásukért.

hírességek Bhagavad-gítá könyv hinduizmus
"Bármit is tegyen egy kiemelkedő személy, a nép számára az példaként szolgál és követi azt.  A világ mindig a vezetők példáját követi." Bhagavad-gítá 3.21.

Tovább olvasom

21 ápr

Világraszóló könyvfesztivál Indiában

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb irodalmi találkozóját, a Dzsaipur Irodalmi Fesztivált. Találkozhatunk itt Nobel-díjasokkal, helyi nyelven írókkal, a Man Booker-díj nyerteseivel, debütáló regényíróval egyaránt. A leginkább figyelemre méltó, szellemes, érzékeny és ragyogó szerzői gyűjteményeket lehet megismerni az öt napos felolvasások, viták és tárgyalások ideje alatt a rádzsasztáni fővárosban.

könyv hírességek Nobel-díj hinduizmusHazánkban több programmal is készülnek a szervezők a Könyv napja megünneplésére, India már túl van rajta. A szabad és demokratikus beszéd irodalmi fóruma ez, ahol a résztvevők megoszthatják gondolataikat.  E rangos rendezvényt először 2006-ban szervezték meg a legnagyobb területű indiai állam, Rádzsasztán fővárosában, s mára már a kulturális katalizátor szerepét tölti be Indiában és szerte a világon. Az idei fesztivál túlnőtt a gyönyörű Diggi Palace falain, a több mint 300 rendezvényt 10 helyszínen bonyolították le. Az előadásokat és konzultációkat élőzene és interaktív foglalkozások tarkították.

A résztvevők egyik legismertebbike, Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, az indiai származású Nobel-díjas brit író volt.

Újságíróként kezdte pályáját, és a BBC munkatársa volt. Ma már a St. Andrew's College, a Columbia, valamint a cambridge-i, oxfordi és londoni egyetem díszdoktora. 1990-ben Erzsébet királynő a brit irodalomnak tett szolgálataiért lovaggá ütötte.

Regényei társadalmi problémákat feszegetnek, az elidegenedésre keresi a választ, de számos munkája India történelmével, kettő pedig az iszlám kultúrkörrel kapcsolatos. Írásaiban megtalálható a növekvő irónia és a pesszimizmus, gyakran sötéten részletezi a harmadik világ gondjait, a gyarmatosítás múltját és jelenét, valamint a poszt-kolonializmust. 

Egy előadása során Indiai történelmével kapcsolatban emlékeztette hallgatóit, hogy Indiát különféle inváziók dúlták fel és intellektuálisan pusztították. Ennek ellenére India, mint egy hatalmas ősi civilizáció, évszázadokkal ezelőtt sikeresen beteljesítette fenséges küldetését.

„A hindu koncepció megoldása a dharma – a helyes út, a szentesített mód, melyet minden embernek természetének megfelelően követni kellene. Ez tág teret biztosít. A dharma legnemesebb része az, hogy az egyén számára egyesíti az önmegvalósítást és az igazságot a cselekvés, mint szolgálat elképzeléssel. Ennek a szolgálatnak pedig az a lelki jutalma, hogy az ember egy szent eszközzé válhat.”

könyv hírességek Nobel-díj hinduizmus

Tovább olvasom

14 ápr

Csillagok háborúja – ókori hajógyár 

lsmeri a Lothal bolygót? Nem, ne a Hubble-űrtávcsővel keresse az égbolton. Ez a csillag csak a Csillagok háborújában szerepel, viszont szerény Föld bolygónkon van egy igazi Lothal. Mégpedig Indiában, s arról híres, hogy itt volt a világ első hajógyára.

régészet ókori India hinduizmus
Lothal: Elképzelt jövő – megtörtént múlt

Rajongóinak nagy örömére folytatódott a híres űrbeli történet, a StarWars. Lothal a Galaktikus Birodalom egy peremvidéki bolygójaként szerepelt, izgalmas események színtere lett. Nevét az Indus-völgyi, más néven Harappa civilizáció egyik ősi városáról kapta, mely a nemzetközi régészet egyik fő területe. Harappa múltjának  legkorábbi gyökerei kb. i. e. 6000-ig mutatnak.

Az ásatások során hat kiemelkedően fejlett várost azonosítottak. Az Ahmedabadtól 80 kilométernyire található Lothal jelentése: halottak halma. Az ott élő emberek tudták, hogy az ősi időkben egy rendkívüli katasztrófa (ma atomrobbanásnak mondjuk) törölte el az ottani magas szintű kultúrát. Legfontosabb városa Mohendzsodáro, Harappa és a kikötő, Lothal volt. A régészek szerint Mohendzsodáro volt az akkori világ legfejlettebb városa, a térség közigazgatási csomópontja, míg Lothal kereskedelmi központ volt. 

A világ legkorábbi hajógyára épült itt, és a haditengerészeti kereskedelem céljaira létrehoztak egy hatalmas raktárat is. 64 szobából állt, plussz az összekötő részek. Ma a dokk épületeit, a zsilipeket, a hajók belépő rendszerét a több ezer évvel ezelőtti kor hihetetlen mérnöki bravúrjaként tartják számon. A vízzáró csatorna időközönként egy automatikus tisztító készülékként is funkcionált. Természetesen az ár-apály változást figyelembe vették, és beépítették a kikötő működésébe. A tudósok szerint vagy 30 (60 tonnás) vagy 60 (30 tonnás) hajót tudtak fogadni.

régészet ókori India hinduizmus

A téglalap alakú település építőanyaga elsősorban az égetett agyagtégla. A fellegvárban a házak 3m magas alapokon épültek, és minden polgári kényelem megtalálható volt bennük, beleértve a burkolt fürdőket, a csatornázást, vízöblítéses illemhelyet, valamint a jó ivóvíz vezeték rendszert is. Az alsóváros hasonló módon épült. Akik nem engedhették meg maguknak a túl sok arany használatát, megelégedtek(!) az aranyozott rézzel. Rendkívül precíz, állandó súlymértéket használtak. Lothar híres volt a mikro-gyöngy készítéséről, melynek átmérője 0,25 mm volt. Vajon milyen technika állt rendelkezésükre ennek gyártásához? Az észak-déli utca közrefogott egy üzletekkel tarkított fő kereskedelmi központot, ahol a kereskedők és a közönséges mesteremberek éltek együtt.

A Védák és a hinduizmus szövegeit is és más szanszkrit írásokat tanulmányozva a legújabb eredmények a civilizáció bölcsőjeként tekintik ezt a területet.

Tovább olvasom

13 ápr

Egy valódi világpolgár Magyarországon – Szvámí B.A. Paramadvaiti

Gyerekkorában még csak meg sem fordult a fejében, hogy egykor majd igazi indiánokkal ül a tűz körül valahol Dél-Amerikában, miközben a védikus bölcselet rejtelmeiről faggatják. Azt sem gondolta volna, hogy indiai kolostorok, asramok és több ezer gyakorló lelki vezetője lesz. De talán azt sem gondolta, hogy majd egykor Magyarországon tart előadást India bölcsességéről. Most mindez megvalósult.

2018. évi előadása a Szeged környéki Nandafalvi hindu templomban auguasztus 1-5 között hallgatható.

Paramadvaiti szvami hírességek hinduizmus programajánló
B.A. Paramadvaiti Maharádzs

B.A. Paramadvaiti Szvámí a ’60-as évek végétől foglalkozik India szellemiségével. Aztán, hogy 1972-ben mesterétől beavatást nyert a hindu vasinava gaudíja tradícióba, nem múlt el olyan nap, hogy nem tartott volna előadást. Tempóját senki sem tudja tartani. Napi 4-5 óra alvás és rengeteg utazás mellett egész nap tanít és szervez. Lassan fél évszázada. Nem kis eredménnyel. Számos öko-jógafalut keltett életre. Komplett jógarendszet dolgozott ki, mely inbound jógarendszer néven vált ismertté. Egy holisztikus gyógyászati módszert is kidolgozott, az Oida terápiát, és megannyi asramot alapított világszerte. Egyszer utcai felvonuláson énekel, máskor Dr. Vandana Shivával tárgyal, aztán pedig a kolumbiai parlamentben szólal fel.  Könyvet ír, középkori indiai kolostorokat újít fel, tanítványaival csupasz kézzel a földről szemetet gyűjt.

Beleszédül az ember, ha csak felsorolná több tucat világméretű projektjét. Miközben Paramadvaiti Szvámí teljesen nyugodt és csillogó szemekkel mosolyog. Magyarul olvasható könyve a Szolidaritás harcosai tömören összefoglalja tanítását. "Sokféle kultúra és hagyomány létezik, de a lényegi tartalom ugyanaz. Úgy vélem, az önzetlen szolgálatra vágyó, szeretetteljes hit fogalma a legfontosabb dolog, amit az indiai vallásból megismerhetünk” – írja a könyvében a vaisnava tanítómester.

Nos, egy ilyen kiemelkedő személyiség előadását hallgathatja meg a közönség 2015. április 16-án 18 órakor a budapesti Bharata Kultúrtérben. Aki pedig szívesen kimozdul és csavarog egyet a Szeged környéki tanyavilágaban, akkor az 2015. április 19-i vasárnap délutánt Nandafalván töltheti, ugyanis Paramadvaiti Szvámí 18 órakor kezdi előadását a nandafalvi hindu templomban.


Paramadvaiti Szvámí egy 2009-ben szervezett kolumbiai utcai felvonuláson énekel. A fellépés teljesen spontán volt. A közönség követelésére a tanítványaiból verbuválódott reggae zenekarba beállt két dal erejéig. Érdemes megnézni.

Paramadvaiti Szvámi éppen a magyar államalapítás napjának ünnepén augusztus 20-án szólalt fel a komumbiaii parlamentben 2014-ben. Igaz,hogy a felvétel spanyol, viszont a hangulat kedvéért publikéljuk.

Paramadvaiti Szvámí és Dr. Vandana Shiva céljai sok ponton találkoznak: mindketten a Földanya, az erdők, a vizek és a vetőmag védelmezésének élharcosai.

Paramadvaiti szvami hírességek hinduizmus programajánló

Tovább olvasom

12 ápr

Védikus esküvő az amerikai kongresszus háza táján

Tulsi Gabbard neve egyre gyakrabban tűnik fel a nemzetközi hírek között. Az Ameriaki Egyesült Államok képviselőházának első hindu tagja. A hivatali esküt a Bhagavad-gítára tette. Később, amikor India miniszterelnöke, Narendra Modi New Yorkba látogatott, Tulsi Gabbard ugyanazt a személyes Bhagavad-gítáját, melyre a hivatali esküt tette, odaajándékozta Narendra Modinak. Most pedig egy álomlagzi kapcsán olvashatunk róla. Védikus esküvő keretén belül feleségül ment a filmes Abraham Williamshez.

hírességek Bhagavad-gítá hinduizmus indiai nőkA tradicionális Indiában az életet végig kíséri a tűz. Tűzáldozattal erősítik meg az emberi élet fontos mérföldköveit, melyek közül egyik legjelentősebb az esküvői szertartás.

Tusli Gabbard esküvője otthona környékén, Havaiiban került megszervezésre.

"Mélyen spirituális volt az esküvőnk, aminek nagyon fontos üzenete van Ábrahám számára és számomra is"

- nyilatkozta a People magazinnak Tulsi Gabbard. "Közös életünk megalapozásához szükséges minden elemet megkaptunk."

A védikus tűzűldozat során védikus himnuszok recitálása közepette gabonát és gyümölcsöket ajánlanak fel az áldozati tűznek. A tűz természete, hogy megszünteti a sötétséget. Ahol jelen vana világosság, ott nem lehet sötétség.

A tűz minden nem kívánatos gondolatot érzést, negativitást is felperzsel. A tűzáldozat közben recitált védikus mantrarecitálás pedig a felsőbb szféra figyelmét és áldását hivatott meginvitálni. A védikus mantrarecitálás tradicionális módja a világörökség listáján szerepel. 

hírességek Bhagavad-gítá hinduizmus indiai nők
Tulsi Gabbard védikus esküvője

Tulsi Gabbardék esküvője meghitten zajlott és havai-indiai mantraéneklős hangulatban végződött. Az esküvő után felszolgált lakoma természetesen vegetetáriánus volt, hiszen a védikus életvitel alapja az erőszakmentesség, s ebben a szemléletben a felebaráti szeretetből az állatok sem maradhatnak ki.

Miért is kellene állatok vérét ontani, ha erőszakmentesen is táplálkozhatunk?




Nézz bele a Tulsi Gabbard és Abraham Williams védikus esküvőjén készült videóba, melyen a legmeghittebb pillanatokat láthatod. Ha viszont az indiai bhadzsanok rajongója vagy, már most megmondom, hogy rengetegszer újra fogod indítani a videót. Havaii, Amerika és India - három az egyben!

Tovább olvasom

28 márc

Ráma, édes Ráma, boldog szülinapot!

Emberemlékezet óta szolgál példaképül. Királyoknak, polgároknak, tanároknak, diákoknak, férjeknek, feleségeknek, szülőknek, gyermekeknek. Ráma történetének pontos időpontját a nyugati féltekén homály fedi. Maradjunk annyiban, hogy szülők, nagyszülők és tanítók emberemlékezet óta mesélik el a hős és igazságos, szeretetteljes és oly csodálatos Ráma életét.

filozófia hinduizmus világörökség indiai filmek
Ráma, amilyennek Kazimír Károly látta...

A mai napon ünnepli a Visnu avatárjaként tisztelt Ráma születésnapját. Ráma az Észak-Indiában fekvő Ajódjában született Daszaráth király és Kauszalja királynő szeretett gyermekeként. Már korai évei alatt sejteni lehetett, hogy nem közönséges gyermekről van szó. Életének történetét a Rámájanában olvashatjuk, mely pótolhatatlan történelmi, etikai és lelki szakirodalom. Sokszor a Mahábháratával egyetemben csak úgy említik: a két óind eposz. Ebben az esetben viszont egészen más hangsúlyt kap e páratlan lelki mű. Mintha tanmese kategóriába sorolódna, s valóban érdekes és tanulságos történet, de hát „csak egy mese” a sok közül. Vajon lehetséges volna egy mesehős születésnapja megünneplésének tradícióját évezredeken át továbbörökíteni?

filozófia hinduizmus világörökség indiai filmek
Ráma a nandafalvi hindu teplom
freskóján - Kiss Barbara alkotása

A Rámájana tradicionális előadásmódja, a Ráma-lílá a Világörökség listáján szerepel. Ugyancsak a védikus mantrarecitálás hagyományos módja is. A mai napon pedig, több évezredes hagyomány szerint sok-sok védikus kántálással, rítussal, templomi eseménnyel és kulturális programmal emlékeznek a dicsőséges Ráma születésére, és életének minden mozzanatával való örök érvényű tanítására. Nemrégiben Ráma egyik legkedvesebb híve születési helyén jártunk. A mellékelt videón Hanumán születési helyén zengik a papok a Rámájanát. Vajon mi lehet most ott a mai napon? Milliószor és milliónyian kiáltanak fel a mai napon: "Dzsaj Srí Rám!" - Dicsőség Rámának!

Tovább olvasom

1234
»

Bharata indiai webshop

India Hangja

blogavatar

India elgondolkodtat. Valami, misztikum hatja át évezredek óta, amitől a legnagyobb káosz is harmóniává lesz. Ezt a békét kutatja az India Hangja csapata. Olykor indiai vagy éppen nyugati napi aktualitásokra reagálunk, máskor pedig az ősi bölcsek szavait vesszük elő. Jó olvasást és jó utazást kívánunk India szellemi tárházában! Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Bharata a Facebookon