Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
21 jún

​Nemzetközi Jóga Nap Gandhi áldásával

A Jóga Világnapja ma már egy fontos tradíció. Egy olyan nemzetközi megmozdulás, mely határok nélkül, kortól, nemtől függetlenül összefog embereket. Egyben a tudatosság napja. Van, akinél a testi egészség a cél, de sokaknál szellemi és lelki fejlődésre való gyakorlat is. A Nemzetközi Jóga Nap célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a jóga előnyeire.

egészség hinduizmus jóga
Így jógázik Narendra Modi, India miniszterelnöke a nemzetközi jóganap alkalmából

Nemzetközi Jóga Nap története

A nyári napforduló, június 21-e ma már hagyományosan a Jóga Nemzetközi Napja. Az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel 2014-ben fogadta el az erre tett javaslatot. Indiát 175 nemzet támogatta ebben a komoly tervben. Akkor a sajtó azt is kiemelte, hogy ez az első és mind a mai napig az egyetlen olyan határozat, mely rekordidő, 3 hónap alatt létrejött.

Amikor India miniszterelnöke, Narendra Modi először meghirdette, a fél világ megmozdult, és óriási sikere lett. Látszik, hogy az embereket jó cél érdekében össze lehet fogni, miként annak idején Gandhi mellett is ezren és ezren sorakoztak fel. Amikor a döntés megszületett, Modi lelkesen ünnepelte. Többek között a jóga szellemi, gondolkodásbeli és a testi egészség harmóniájáról beszélt. A jóga képes összekovácsolni az emberiséget – mondta. – Csodálatosan egyesíti a karmát, a cselekvést, a gjánát, a tudást, és a bhaktit, az odaadást.

egészség hinduizmus jóga
"Légy magad a változás, mit a világban látni szeretnél." M.K. Gandhi

Nemzetközi Jóga Nap 2017

Az idén már harmadik alkalommal kerül sor a Nemzetközi Jóga Nap megrendezésére. Ma már nem kétséges, hogy a jóga gyakorlása mindenki számára hasznos. A rendszeresen felmerülő kérdés inkább az, hogy mennyire üzletiesedig el vagy mennyire válik divathóborttá. A jóga évezredes hagyományai többről tanítanak.

Az ENSZ az idei jóga nap témájának a „Jóga az egészségért” címet adta. A szervezők kiemelik azt a tényt, hogy a jóga hozzájárulhat az elme és a test közötti egyensúly megteremtéséhez, melyre zaklatott korunkban ugyancsak nagy szükség van. A stressz oldása nemcsak az egyén életében szükséges. Többen úgy gondolják, hogy a jóga holisztikus megközelítése, a természettel való összhangja az alapja az egészségének és jólétének is. Közvetlen és hasznos hozzájárulás az emberiség küldetéséhez, a fenntartható életmód felé.

Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivál

Az Indiai Nagykövetség és az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ szervezésében hazánkban több helyszínen is színes hétvégi fesztiválra kerül sor. Számtalan indiai kulturális programra mehetnek az érdeklődők, és természetesen lesz jóga, jóga és megint csak jóga sok helyszínen. Hazánkban több városban is megtartják a Nemzetközi Jóga Napot, nemcsak Budapesten.

A szent Gangesz és hazánk fő folyója méltán kap kiemelt szerepet. Az aktualitást a testvérfolyók jelentősége mellett a Duna Nemzetközi Napja is adja, amely hamarosan következik. Talán nem mindenki hallott róla, de a Gangesz Indiában nemrég személyi státuszt kapott.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

31 máj

Dohányzásmentes világnap

A májusi tavasz utolsó napja a Dohányzásmentes világnap. Külön hangsúlya van annak, hogy a jeles napok között egy virágillatos évszakban időszerű. Arra emlékeztet, hogy a tüdőnkbe friss, tiszta levegőt szívjunk, ne pedig füsttel mérgezzük magunkat.

Dohányzásmentes világnap

A Dohányzásmentes világnap szigorúbb megfogalmazása a Dohányzás elleni világnap. Mindkét kifejezés ugyanarra a napra használatos.

Hazánkban kiemelten fontos egészségpolitikai cél a dohányzás csökkentése a lakosság körében. Kapcsolódó kezdeményezés a Füstmentes nap is. 

egészség stressz társadalom ünnepek
Dohányzásmentes világnap: biztos vagy benne, hogy rá szeretnél gyújtani?

A 90-es évek végén Mississippi és 49 másik állam 246 milliárd dolláros keresetet nyújtott be a bíróságon. A nagyszabású per a dohányipar ellen folyt. A koronatanú Jeffrey Wigand, a Brown & Williamson cég egykori alelnöke volt.

Wigand tiltakozott, amikor a vezetés elindította a nikotinfüggés felgyorsítását célzó kísérleteit. Hamarosan kirúgták. Remek szakember, aki a Buffalo Egyetem biokémiai mesterfokozatával rendelkezik. Azóta is elkötelezetten dolgozik a dohányzás visszaszorítása érdekében.

A dohányzásmentes világnap története


A dohányzás évszázadok óta számtalan embert érint közvetve vagy közvetlenül. Az első dohányzás ellenes mozgalom az után bontakozott ki, hogy az 1920-as évek végén a tudósok kimutatták a dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolatot. A Dohányzásmentes világnap az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kezdeményezésére, 1986-tól szerepel a jeles napok között.

Emellett minden év 3. csütörtökén Füstmentes világnapot tartanak a legtöbb országban. A Füstmentes világnap rövidebb múltra tekint vissza. 1971-ben Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a lakosságot, hogy egy napig senki ne gyújtson rá. Az így megspórolt pénzt egy helyi középiskola támogatására fordították.

A dohányzás elleni világnap célja


Rendkívül fontos a tájékoztatás és az egészségre nevelés. Ennek egyik fóruma a Dohányzás elleni világnap. Egyik célja a fiatalok védelme. Aggasztóan megnőtt a dohányzás a fiatal lányok körében, ami hosszú távon súlyos gondok forrása lehet.


Miután az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a dohányzási arány folyamatosan csökkenni kezdett, a dohányipar számára a nők váltak kiemelt célponttá. Ennek megakadályozása, illetve csökkentése életbevágóan fontos. Szó szerint életbevágó, hiszen a jövő nemzedékének egészsége és fejlődése nagyrészt az anyáktól függ.

Sok esetben még mindig nincs tisztában azzal a dohányzó kismama, hogy mennyit árthat magzatának, illetve a már megszületett kicsinek. Ezért a Dohányzás ellenes világnap egyik legfontosabb célja minden évben az újabb és újabb tájékoztatás ezen a téren is.

A Dohányzásmentes világnap programjai 


Az első dohányzás ellenes mozgalom az 1920-as évek végén bontakozott ki. A tudósok ekkor mutatták ki a dohányzás és a tüdőrák közti kapcsolatot. A Dohányzásmentes világnap programjai között szerte a világon számtalan előadást találunk, iskolai felvilágosító napokat.

Filmek és brosúrák készülnek, napvilágra kerülnek a statisztikai adatok. A legújabb kutatások során kiderült, hogy a dohányzás vakságot is okozhat. A Dohányzásmentes világnap alkalmával ezekről a vizsgálatokról nagyobb eséllyel hallhatunk.


Nemzetközi szinten a WHO minden évben más-más témát tűz napirendre. Például lehet a dohány, mint drog, vagy a dohánytermékek illegális kereskedelmének felszámolása a középpontban.

Reklámok tiltása


Úgy tűnik, hiába küzdenek a dohányzásmentes élet érdekében a világ egészségügyi szervei. Ugyanakkor milliárdokat költenek a gyógyításra. 
Hazánkban sikerként könyvelhetjük el, hogy az elmúlt évtizedben számos téren javulás tapasztalható.

2008-tól tilos a dohánytermékek közvetlen és közvetett reklámja. 2012-től tilos a dohányzás a közintézményekben. 2013-tól pedig a dohánytermékek csomagolásán megjelentek a komoly egészségvédő figyelmeztetések.

egészség stressz társadalom ünnepek


Ugyanakkor hiába hivatalos a reklámok tiltása, ha minden filmben élvezettel gyújtanak rá a szereplők. Egy olyan pozitívnak tűnő, ám teljességgel hamis életérzést sugallva, mely érthető módon vonzza a fiatalokat. Inkább azoknak a hirdetéseknek a számát kellene növelni, ahol a dohányzás mellőzése elsősorban az egészségre, vagy a hajra, a bőrre és a fogakra gyakorolt jótékony hatását mutatja be.

 
Dohányzás leszokás 


A dohányzásról való leszokás segítését több társadalmi szervezet is fontosnak tartja. A nikotin az egyik legerősebb függőséget kiváltó szer. Az elvonási tünetek azonnal jelentkeznek, és a negatív hatások gátolják a dohányos elhatározását.


Magyarországon is létrejött már az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ. Itt telefonos segítséget is adnak, ha valaki felkeresi őket. A tüdőgondozókban is kaphatnak támogatást az érintettek.

Kevesen tudják, hogy a nikotin függőséget okozó hatása erősebb, mint a kokainé vagy a heroiné. Ebből következik, hogy a leszokás rendkívül nehéz. Nagy akaraterőt igényel. Sokszor csakis szakorvosi felügyelet mellett sikerülhet.

Egy kis inspiráció lehet a leszokáshoz az 1603-ból fennmaradt királyi felszólítás, mely I. Jakabtól, Anglia akkori uralkodójától származik:


„Kedves Polgártársak! Hagyjátok abba végre ezt az őrültséget, amelyet szégyenből fakadt tévedésből fogadtatok el és korlátoltságból használtatok: őrültség ez, amely az istenség haragját lángra gyújtotta, a testi egészséget legyengíti, a vagyont kikezdi, a nemzet méltóságát elhomályosítja..., szaga undorító, káros az agyvelőre és a fekete füst kigőzölgése leginkább a pokol fortyogásához hasonlít.”
 

Dohányzás statisztika Magyarországon és a világon


A magyarországi dohányzás statisztika így néz ki: fejenként 3000 szál évente. Ez a világátlag dupláját jelenti! Éves szinten 30 ezer ember halálának okát. Úgy tűnék van még dolog a Dohányzás elleni világnappal.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet honlapján olvashatjuk, hogy ha hosszában egymás mellé tennénk az elszívott cigarettákat, „2 millió kilométernyi "rudat" – az egyenlítő hosszának negyvennyolcszorosát” kapnánk. Honfitársaink ennyit füstölnek el évente.

egészség stressz társadalom ünnepek
"Rabok legyünk vagy szabadok?..." - A dohányzás statisztika Magyarországon cselekvésre késztet.

A világstatisztika szerint 1, 3 milliárd ember dohányzik. Ez egyharmada a Föld 15 évesnél idősebb népességének. E káros szokás okozta betegségek miatt évente több mint 5 millióan halnak meg. A tüdőrák, valamint a szív- és érrendszeri betegség miatt.

 
A cigaretta és a nikotin


Cigarettánként kb. 2 liter füst keletkezik. A füstszűrő nem tudja megszűrni teljesen, így egy része a tüdőbe jut, a nagyobbik rész pedig a környezetet szennyezi. A cigi nikotintartalma a vége felé egyre töményebb lesz. A nikotin az oka a függőség kialakításának. Először a tüdőbe, majd a vérbe, onnét pedig az agyba jut. 


A nikotin színtelen, jellemző szagú folyadék. Idegméreg. Egy erős dohányos csak azért nem hal meg rögtön, mert nem egyszerre kerül a szervezetébe a méreganyag. Ráadásul a test lassan hozzászokik. De a napi dózis halálos lenne, ha egyben kapná meg.


A nikotinnak serkentő, majd bénító hatása van. Nikotinmérgezéskor például lebénítja a rekeszizmot, ami fulladáshoz vezethet. A központi idegrendszerre gyakorolt hatásánál is először az aktivizáló tulajdonsága lép fel, majd egyfajta gátló hatás, amit nyugtatóként él meg a dohányos. Közben károsan hat a vegetatív idegsejtekre is. 

Összegzés


Ma már több helyen is olvashatunk olyan véleményeket, miszerint a dohányzás pótcselekvés. Egy ártatlannak tűnő pótcselekvés, ami korántsem ártalmatlan. Valaminek a hiánya, vagy a stresszes állapot csökkentésének vágya húzódik meg mögötte.

Hányszor halljuk a dohányosoktól: Olyan ideges vagyok, rá kell gyújtanom! A probléma persze ettől nem oldódik meg, csak az idegek kapnak még egy méregadagot. 

Mind amellett, hogy létezik dohányzásmentes világnap, a Dohányzás elleni világnap és a Füstmentes nap, vannak dohánygyárak is. Ki érti ezt? Miért nem inkább tudatos élet iskolák nyílnak sorra? Miért nem az a fő téma médiában, hogy milyen legyen az új egészséges életmódra és szabad gondolkodásra nevelő tanterv?

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

15 máj

Helyzetkép a  család nemzetközi napja kapcsán

A májusi jeles napok között több is családbarát témához kapcsolódik. Anyák napja, a család nemzetközi napja és a gyermeknap követi egymást. Mindez szűkebb és tágabb értelemben is kapcsolódik az egészséghez. Van-e, és vajon milyen az egészséges családmodell? 

egészség társadalom ünnepek

A család nemzetközi napja története


Május 15-e a család nemzetközi napja. Az ENSZ határozata szerint 1994-től ezen a napon világszerte megemlékeznek a család összetartó erejéről. Bár év közben is sokszor terelődik a szó a családra, de lehet, hogy éppen negatív tények társításával történik. Ez a nap kiváló alkalom, hogy a figyelmet a családra, a társadalom alapvető kis közösségére irányítsa.

A család nemzetközi napja történetében azt látjuk, hogy ilyenkor számtalan társadalmi megmozdulást szerveznek. Bár korunk több riasztó adattal jellemzi, és szétesőben levő modellként írja le a XXI. század családját, ebbe nem kell belenyugodni. Szerencsére vannak olyan példák is, melyek kiemelik a monogám családmodell fontosságát. Ezért is kell hangsúlyozni minden lehetséges alkalommal a hűségen alapuló családi kapcsolatot, mely a gyermek pozitív fejlődése szempontjából is elengedhetetlen.

egészség társadalom ünnepek

 
A Családok XI. Világkongresszusa 


Hazánkban először rendezték meg 2017-ben meg azt a rangos világtalálkozót, melynek központi témája a család. A május 24-28 között zajló megemlékezés részét képezte a május 25-i „Budapesti Demográfiai Fórum” és a „Viva Familia”. A világtalálkozó jelmondata: Építsünk családbarát nemzeteket! Tegyük a családot újra erőssé!

Larry Jacobs, a szervezet elnöke korábban már kifejtette, hogy céljuk azon országok felkeresése, amelyek támogatják a családokat, védik a házasság eszményét, s nem utolsó sorban az emberi élet szentségét. Ez utóbbiba természetesen a magzati élet is beletartozik. A magyar szervezőbizottság elnöke Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. 

A Budapest Kongresszusi Központ és a Parlament volt a programok helyszíne. A találkozón háromezer fő vett részt. A Családok XI. Világkongresszusa számos neves külföldi vendéget fogadott. Több ország is képviseltette magát. A felszólalók elsődleges célja a család pozitív státuszának megóvása.

egészség társadalom ünnepek


Ben Carson is hazánk vendége volt. Carson elismert pszichológus orvosprofesszor, aki nyugdíjba vonulása óta a közéletben is részt vesz. Donald Trump egyik minisztere. Vegetáriánus. Orvosként is joggal és rendszeresen beszél arról, hogy a vegetáriánus táplálkozással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. Munkásságának egyik fontos célja az abortusz és drog elleni küzdelem.
Oroszországot Natalia Jakunyina is képviseli, akinek az Anyaság Szentsége nevű alapítványa a családok és az anyák védelmét tekinti fő céljának. Az alapítvány számára a magzati élet is szent, melynek maximális védelmet kell élveznie. 

Mamahotel, papabank: de mi van a családdal?


Annak idején nagy sikerrel sugározta a német tévé a Hotel Mama című realityshowt. 
A dokumentumfilm azt követte nyomon, hogyan birkóznak meg a többnyire harmincas fiatalemberek a szülőktől való elköltözéssel. Szomorú végeredményként azt láthatták a nézők, hogy szinte még egy hónapot sem bírtak ki, visszamentek a szülői házba.

Ez a szinte már aggasztó tendencia a nyugati országokban azért is elképesztő, mert a szülők anyagilag segítik a fiatalokat, képesek lakást venni nekik. Mégis inkább a „mamahotel”-t választják. Hazánkban is hasonló a helyzet. Bár itt sokkal nehezebb a lakáskérdés megoldása, mégsem mondhatjuk, hogy amiatt nem költöznek el a fiatalok, s kezdenek önálló életet. Elsősorban a kényelmi szempontok a meghatározóak. Anyuka ellátja a háztartást, apuka minden számlát kifizet és pénzt ad – a mamahotel, papabank remekül működik. Ma már ez a kifejezés általánosan ismertté vált.

A 2011-es népszámláláskor 880 ezer olyan 20-39 éves fiatalt mutatott a statisztika, akik még „gyerekstátuszban” voltak, otthon laktak. Az egészben az a legmegrendítőbb, hogy szinte semmilyen házimunkában nem vesznek részt, élik az életüket a barátokkal, barátnőkkel. Ha az ingatlan megfelelő, sok esetben még a partner is odaköltözik, őt is a család tartja el. Egy pszichológusi vélemény szerint „a szülők túlzott kényeztetése egyértelműen infantilizáló hatású”. Ha a fiatalok a hedonista életszemléletet, az önzést választják a hagyományos családi értékek helyett, akkor csak kihasználják szüleiket. Miként az élet minden területén, itt is igaz: a szabadosság nem szabadság. Ha a kényelmes, sőt érzékközpontú életfunkcióknál nincs magasabb rendű életcél, akkor a jelen és a jövő is veszélybe kerülhet.

 
A család nemzetközi napja elgondolásra késztet 


Ma is élő a klasszikus értelemben vett családmodell. Annak ellenére, hogy napjainkban sokan az élettársi viszonyt helyezik előtérbe, és a házasságok nagy része válással végződik. 
A család alakulása és a demográfiai helyzet szorosan összefügg. Bár a család nemzetközi napját  az egészség világnapja egy kicsit megelőzi a jeles napok listáján, joggal kapcsolhatjuk össze e két fontos dátumot. Egészséges család egészséges gazdaságot jelent. A társadalom fejlődését a jövő biztosítását. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

18 ápr

Böjtölés az ünnepek után

Különösen időszerű a böjtölés az ünnepek után. Egy ősi egyiptomi sírban találták a következő hieroglifát:

"Amit eszik, annak egynegyede saját magát, a háromnegyede pedig az orvost tartja életben. " - egyiptomi hieroglifa

Aki megérti ennek üzenetét, annak biztosan könnyen megy a böjtölés. Felismeri, hogy a tudatos koplalás nem egyenlő az éhezéssel. Egyfajta természetes gyógymód. Csak előnye van, semmilyen káros mellékhatása nincs. A varázslatos böjt főleg a mai ember barátja, aki sokszor nem táplálékot, csupán ehető dolgokat fogyaszt.

egészség főzés

Kóros teltségérzet az ünnepek után


Az ünnepek után telítettségérzet nehezíti a munkánkat, ezért szinte hívogat a böjtölés. Jó, ha az ünnepi nagy eszem-iszomot egészséges életmód váltja fel. Még jobb, ha ez nem falánkság-böjt hullámokban történik, vagyis ha a mértékletes étkezést szakítja meg időnként a tisztító koplalás. A gyakorlat azt mutatja, hogy a hatalmas mulatozást panaszkodás követi. A kóros telítettségérzet mellett különféle gyomorbántalmak és fejfájás kínozhat. Fel nem dolgozott méreganyagok keringenek a vérben. Szervezetünk különösen az ünnepek után tiltakozik. 

egészség főzés


 
Farsang utáni nagyböjt 


A februári farsang után a nagyböjt következik. Hosszú évszázadokon keresztül a február volt a karneválok és a szabados mulatozás, kicsapongás ideje. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakra esett a legtöbb bál, lakoma dáridó. Ki gondolná, hogy a karnevál a latin carne levare, „a hús elhagyása” kifejezésből származik. A farsangi dínomdánom után negyvennapos nagyböjt következett. 


A nagyböjt 40 napján tilos volt a húsos, zsíros ételek fogyasztása, de még a vígasságok és a lakodalmak is. Az egyház így akarta felkészíteni híveit, hogy teljesen megtisztultan várják a feltámadás ünnepét, a húsvétot. Oly komolyan vették, hogy a háziasszonyok gondosan elsúroltak minden konyhai eszközt, nehogy hús vagy zsír szennyezze be a nagyböjti ételeket.


Akkor talán még érezték, hogy a húsevő életforma idegen a lelki embertől. Hiszen az erőszakmentes ételek hozzásegítenek a testi-lelki tisztuláshoz. 

Böjt hatása a testre


Külön hosszú tanulmányt érdemel a böjt egészségre gyakorolt jótékony hatása. Csak címszavakban kiemelve néhányat: a böjt hasznos a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében. Csökkenti a különböző kemoterápia mellékhatásait is. Javítja a hormonális egyensúlyt. Védi az agysejteket, növeli a várható élettartamot és az életminőséget.


Képes segíteni a cukorbetegségben, csökkenti a glükóz szintjét a vérben. Csökkenti a „rossz”, LDL koleszterint, és növeli a „jó”, a HDL koleszterint. A HDL koleszterin alacsony értéke mellett ugyanis megnő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye. 


A böjt csökkenti az Alzheimer- és Parkinson-kór kockázatát. Javítja az agy működését és a mentális tisztaságot. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy növeli az új idegsejtek növekedését. Az oxidatív stressz fokozza az öregedést, és számos krónikus betegséget okoz. Bizonyított tény, hogy a tudatos koplalás fokozza a szervezet oxidatív stresszel szembeni ellenálló képességét is. 

 
A böjtölés hatása a lélekre


A böjt a testi-lelki harmónia kialakításának elősegítője. Gyökössy Endre református lelkész azt írta a Könyvecske a böjtről c. munkájában:

„Mi is a böjt? Tulajdonképpen a böjt egy lelki mozdulat, …amikor elfordulok magamtól, a has-központú embertől.”


A böjtölés elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem a külső-belső megtisztulás. A böjtölés hatása a lélekre egyértelmű. Nem véletlen, hogy minden korban a lelkigyakorlat része volt. Ha nem az emésztésre megy el minden energia, akkor nagyobb hatásfokkal tudunk szellemi, lelki tevékenységet folytatni.

Inspiráló idézetek böjtöléshez

  • A böjt a legnagyobb orvosság, belső gyógyító. – Paracelsus

  • Az összes gyógyszer közül a legjobb a pihenés és a böjt. – Benjamin Franklin

  • Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt, és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa. – Hippokratész

  • Ha böjtölsz, és szervezeted kitisztul, akkor isteni fény fog szétáradni benned. – Mahátma Gandhi 

  • A böjt kétségkívül a leghatásosabb biológiai módja a kezelésnek. Egy kés nélküli műtét. – Otto Buchinger, német orvos

  • A böjt által (…) tökéletes egészségre, egy teljesen új létállapotra, a tisztaság érzésére, valami ember számára ismeretlenre leltem. – Upton Sinclair

 
Méregtelenítés koplalással


A koplalás a méregtelenítés eszköze is lehet. Hagyományos, természetes gyógymód. Jobb is, ha méregtelenítés esetén inkább tisztítókúrának hívjuk. A táplálkozástudomány ma már megegyezik abban, hogy egészségesebb egy kicsit éhesnek maradni. Úgy tűnik, ez a szabály a természetben általános. Csak a háziállatoknál tapasztalható elhízás. A tudatosan megtervezett böjt az egészséges életmód része. Tavasszal sokan gondolnak a tisztítókúrákra is.


A tudatos táplálkozásban a teljes böjt mellett az önként vállalt koplalásnak sokféle változata van. Lehet olyan nap, amikor csupán folyadékot vagy csak gyümölcsöt vesz magához az ember. Lehetnek olyan időszakok, amikor tartózkodunk a nehezebben emészthető élelmiszerektől, a gabona- és hüvelyesféléktől. 


Az angol „breakfast”, reggeli szó két részből áll: break – megtörni és fast – böjt, tehát a böjt megtörése. Az étkezéssel kapcsolatos tanácsok mindig kiemelik, hogy lefekvés előtt nem jó enni, éjjel a gyomor pihen.

egészség főzés


 
Egynapos böjt


A szervezet pihenése szempontjából az egynapos böjt is nagyon kedvező lehet. A böjti nap után mindenképpen könnyen emészthető étellel kezdjük a táplálkozást. A vegetáriánus étrend sok nyers ételt, például gyümölcsöket, salátákat és dióféléket, friss, nyers zöldségleveket tartalmaz.


A szakaszos böjtölés a tudományos és a mindennapi életben egyaránt nagy figyelmet kelt. Ennek lényege, hogy hetente egyszer, kétszer böjtös és nem böjtös szakaszok váltakoznak. Érdemes utánanézni, és megkeresni azt, amelyik számunkra a legideálisabb. Lehet 24 órás böjt, hetente egy alkalommal.

Népszerű a 16 órás esti, éjjeli és a 8 órás nappali időszak. Az első a böjti, a második az étkezéseket tartalmazó napszak, amelyben eloszlik a reggeli, az ebéd és a könnyű vacsora.
 
Szervezetünk meghálálja a pihenőnapokat. Ahogy szükségünk van alvásra vagy relaxálásra, az emésztőrendszernek is jót tesz, ha időnként csökken a terhelése. Tudnunk kell, hogy a fizikális tisztulás és a mentális léttisztítás egyaránt fontos. A böjt mindkettőt elősegítheti.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

07 ápr

Egészség világnapja táplálkozásra hangolva

Ma van az egészség világnapja. Az Egészségügy Világszervezet által létrehozott Jeles Nap az egészségtől visszhangzik. A WHO szerint az egészség „a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota”. Az egészségügyi világnap kapcsán különösen érdemes figyelni az egészséghez kapcsolódó pozitív törekvésekre. Egy különös kezdeményezéssel találkoztunk.

ahimsza egészség társadalom

Az egészség világnapja a vegetáriánus táplálkozás mellett

Egy amerikai vegetáriánus alapítvány névtelen adományozója nemrég nagylelkű felajánlást tett. Évente 20 ezer dollárt ad főiskolai ösztöndíjként olyan végzős amerikai középiskolásoknak, akik támogatják a vegetariánizmust az iskolájukban és/vagy a közösségükben.

Egy 10.000 és két 5000 dolláros díjat osztanak ki a megfelelő diákoknak. A pályázókat annak alapján bírálják el, hogyan tudják kimutatni a témával kapcsolatos együttérzésüket és bátorságukat. Mennyire erős az elkötelezettségük a vegetáriánus étrend, életmód előmozdítása, a békés világ megteremtése érdekében.

„A Föld bőségesen ellát bennünket ártatlan ételekkel, olyan lakomákat biztosít nekünk, amelyekhez nem tapad vérontás, vagy mészárlás.” Pithagorasz

Ezek a kérdések szerepeltek a pályázati kiírásban

  1. Hogyan támogattad a vegetariánizmust a középiskoládban és/vagy a közösségedben?
  2. A sikerek
  3. A kihívások
  4. Amit megtanultál / Mit tennél másként?
  5. Mit tervezel, hogyan támogatnád a vegetariánizmust az egyetemen és azon túl?
  6. A jövőbeli céljaid
  7. Az erősségeid
  8. A hiányosságaid
  9. A „tökéletes” élet öt éven belül
  10. Miért kellene kapnod ösztöndíjat?
  11. Hogyan és miért lettél vegetáriánus?
  12. Hogyan határoznád meg a vegetáriánus életmódot?
  13. Miért fontos számodra?
  14. Mi fontos még?
  15. Milyen vegetáriánus élelmiszereket javasolnál a nem-vegetáriánusoknak?
  16. Milyen vegetáriánus éttermeket javasolnál a nem-vegetáriánusoknak?

Több egészségcentrum és a vegetariánizmusnak elkötelezett fórum üdvözölte a kezdeményezést. Úgy tartják, a fiatal generáció nevelésében elengedhetetlen az erőszakmentes életmód megismertetése.

Az egészség világnapja 2017-ben nem mehet el szótlanul a vegetáriánus étkezés mellett. 

 Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

14 márc

Vegetáriánus hajóskapitány a Föld körül

Conrad Colman, a Vendée Globe vitorlásverseny egyik résztvevője Odüsszeuszhoz hasonlóan több nehézséggel is szembenézett tengeri útja során. Februárban szerte a világon sokan figyeltek az új-zélandi hajó kapitányára. Nemcsak azért, mert kevesebb, mint 800 mérföldre a cél előtt elvesztette árbócát, hanem mert ő volt az egyetlen, aki végig zöld energiát használt. Sőt azért is a figyelem középpontjába került, mert bár élelmiszerkészlete szinte teljesen elfogyott, szigorúan vegetáriánus, aki nem halászott.

ahimsza egészség környezetvédelem megújuló energia sport utazás

Fa Nándor hajója, a Spirit of Hungary

Tíz nemzet képviseletében indultak el a hajók tavaly októberben, a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyen. Ezt 1989 óta rendezik meg, és óriási emberi teljesítménynek tartják. Ez a körülbelül 3 hónapra tervezett utazás az egyik legrangosabb nemzetközi mérkőzés.

Megállók nélkül kell megkerülni a Földet, érthető hát, hogy világszerte óriási érdeklődés övezi. Magyarországot a már világhírnevet kiérdemelt Fa Nándor képviselte, aki Spirit of Hungary nevű hajójával a 29 induló közül nyolcadikként ért célba. Nem ez volt az első útja, de befejezte a versenyzést, bejelentette visszavonulását.

Korábban Conrad Colman egy másik világversenyen, a Barcelona World Race-en a társa volt, baráti szálak fűzik őket össze.

Természetes energia 

Colman modern számítógépes technikával felszerelt versenyhajója 9 tonna (7 autó), felülete 480 nm (5 teniszpálya), árbóca 28 méter (mint egy 9 emeletes épület). A fiatal hajós célja az volt, hogy fosszilis tüzelőanyag kibocsátása nélkül tegye meg a kijelölt távot. Miért lenne szükség motorra egy vitorlásversenyen? A mai versenyjachtoknak sok erő kell, nem csak a robotpilótához.

Ez utóbbi is elengedhetetlen, ha valaki egyedül hajózik. Elektromos áram kell a kommunikációhoz, a meteorológiai adatok letöltéséhez szükséges eszközökhöz. A kapcsolattartás miatt is nélkülözhetetlen, hogy megszerezzék a legjobb sebesség eléréséhez szükséges adatokat, jelentéseket küldjenek a szponzoroknak és a verseny ellenőreinek.

Az új-zélandi tengerész Foresight Natural Energy nevű hajóját magyarul talán így lehetne nevezni: Gondoskodás, természetes energia. Energiarendszerét napelemek és egy elektromos motor adja, mely úgy is működik, mint egy generátor.

Amikor a hajó mozog a propeller forgása villamos energiát termel, melyet kilenc elem tárol. Ezek akár 1 hétig is biztosítják a kellő ellátást, tiszta zöld energiával haladhat a hajó akkor is, ha nem süt a Nap. Colman még a verseny előtt kijelentette: nem az első helyért indul, csupán keres valami egyedi kifejezésmódot, amely tükrözi a filozófiáját.

ahimsza egészség környezetvédelem megújuló energia sport utazás

Mai Odüsszeusz 

A 33 éves Conrad Colman már több hasonló világversenyen is részt vett. A 2011-12 Global Ocean Race győzteseként már bejegyezték a nevét a hajós legendák közé. A mostani útján több baleset is érte, de még az a súlyos gond sem hátráltatta meg, amely még a verseny folytatását is kétségbe vonta.

Kevesebb, mint 800 mérföldre a cél előtt, a portugál partoknál kitört az árbóca. Sokan azt jósolták, nincs sok esélye, hogy segédrudazatot építsen, és tovább haladjon a cél felé.

Ráadásul akkor épp viharos erejű szél fújt a francia partok felől. Tévedtek. Colman nem vontatta be hajóját egy közeli kikötőbe, hanem nagy nehezen az eltört árbóc maradványából készített egy pótalkatrészt szükségvitorlával, és állhatatosan továbbhaladt. A hajó sebessége pont a célegyenes közelében csupán a normál tempó töredéke lett.

Ez volt az első Vendée Globe-ja, és őt tartották a legnagyobb figyelmet kiérdemlő egyéniségnek. Rengeteg beszámolót és képet küldött a versenyközpontba, nagy népszerűségre tett szert azért is, mert egyedülálló módon, elsőként filmezte a hajóját drónnal kívülről is.

200 mérföldre a céltól Homéroszt idézte, az Odüsszeia ötödik énekét:

„Ám még így is vágyva kívánom minden időben otthonomat s hazatértem napját látni, elérni.

…mert már jó sokat eltűrtem, s küszködtem elégszer tengeren…” (Devecseri Gábor fordítása)

ahimsza egészség környezetvédelem megújuló energia sport utazás
A csíráztatott magvak milliószor többet érnek akármelyik vitaminkapszulánál. Pláne a tengeren. Természetes, finom és azonnal erőt adott Conrad Colman szervezetének.

110 nap hajózás 

Az új-zélandi Conrad Colman vegetariánus, a „tenger gyümölcseit” sem fogyasztja. A nem várt baleset miatt meghosszabbodott az útja, és szinte minden élelmiszere elfogyott, ennek ellenére sem halászott. Korábban így nyilatkozott:

„A céloknak tükröznie kell a filozófiámat. Új-Zélandon felnövekedve tudatában voltam az ózonréteg sérülésének. Már amikor kicsi voltam, anyukámmal mindig tisztogattuk a tengerpartot. Még mindig csinálom. És mindig gondolok az ökológiai lábnyomra. Azzal még nem vagyok különleges, mert vegetáriánus lettem, mert törődöm az aranyos báránnyal, de igenis jobban aggódom az élelmiszer-termelés és a fogyasztás globális láncolatának hatása miatt. A vállalkozásaim tükrözik az eszményeimet.”

Colman hajója túl lassú volt, a villanymotor nem tudott elegendő mennyiségű energiát generálni. A bátor hajóskapitány a szárazföldi csapatának küldött jelentésben viccesen megjegyezte:

„Még mindig remélem, hogy be tudom fejezni a versenyt, 0 fosszilis energia kibocsátással, de ez azt jelenti, hogy a hajóm egy elektromos diétán van, amely oly puritán, mint az én étrendem!”

110 nap hajózás után érkezett meg, méghozzá nem is utolsónak! Boldogan fényképezkedett kezében egy nagy tál finom vegetáriánus étellel. Első beszédében ismét a természetes energia fontosságát emelte ki. Többek között azt mondta:

Azt hiszem, meg kell változtatni az életünket. Mivel a politika és az ipar irányítja, tartok tőle, hogy erre nincs meg a politikai akarat. Ezért az egyéneket kell motiválni a változásra. Ezért akartam megragadni ezt a lehetőséget.”

Sokan ünneplik most ezt a lankadatlan, különleges hajóst, akinek fontos a környezetvédelem és az erőszakmentes táplálkozás is. Aki példás akaraterőről és emberi kitartásról tett tanúbizonyságot.

Kapcsolódó cikkek

India a szélenergia piac egyik legfontosabb szereplője

India a világ legnagyobb zöldenergia gyártója lesz

Állatvédelem: szeret, nem szeret?

Tovább olvasom

02 jan

Szamuráj kódex és állatvédelem 

A szamuráj harcosokkal kapcsolatban először a heves küzdelmek, a harcművészetek gyakorlása és a szigorú fegyelem jut eszünkbe. Ezt a harcos szellemet mind a mai napig tisztelik Japánban is. Ugyanakkor egy szamuráj sokkal összetettebb jellemű ember volt, akinek a spirituális gyakorlatok épp oly fontosak voltak, mint a többféle művészetben való jártasság. Érdekes dolgokra bukkantunk a japán harcosokkal kapcsolatban. Nézzük, mit mond a szamuráj kódex az állatvédelemezésről.

ahimsza kutatás sport tradíció állatok egészség


Ma úgy gondoljuk, a tehénvédelem Indiára jellemző, Japánra nem. Tévedés. Amerikai befolyásra csak az elmúlt 150 évben változott meg a japán kultúra ősi hagyománya. A japán császárok évszázadokon keresztül megvédték a teheneket, sőt betiltották a húsfogyasztást. A tehén egyik legnagyobb védelmezője a szamuráj volt. 

A japán szamuráj


A harcosok rendje egy széles társadalmi osztályt jelentett, eleinte csak a nemesség soraiból kerültek ki, később vitézség révén alacsonyabb születésű is azzá válhatott, és örökölni is lehetett. Mivel Japán történetében nagy számban és hosszú ideig tartott a befolyásuk, minden egyes ma élő japán ember elmondhatja, hogy valamelyik őse révén ereiben szamuráj vér csörgedezik. 

ahimsza kutatás sport tradíció állatok egészség


A szamuráj rend kialakulása előtt jó néhány híres női harcos élt, akik magasan képzett kard- és lándzsaforgatók voltak. Háború esetén védték a családot és a női erényt. Később női szamurájok is szép számmal voltak. Az 1580-as híres Senbon Matsubaru-i csata helyén maradt csontvázmaradványok DNS tesztje azt mutatta, hogy a 105 halott közül 35 nő volt. A 17. században, ahogy megjelent a nyugati hatás, a nők egyre jobban háttérbe szorultak.

A legtöbb szamuráj jól képzett volt. Egy olyan időszakban, amikor még kevés európai tudott olvasni, a szamuráj műveltségi szint rendkívül magasnak számított. A szamuráj gyakorolta a kalligráfiát, jártas volt a költészet, a zene, a festészet, a matematika terén, sőt még a híres teaszertartásban is. Értett a sziklakertek művészi kialakításához, a dráma előadáshoz. A szamuráj részt vett számos kulturális és művészeti törekvésben. Számára a művészet szorosan az élethez tartozott, éppen olyan fontos volt, mint a testedzés és a meditációs gyakorlatok.

  
Szamuráj kódex


A szamuráj követte a Bushido, a harcos útját. Ezt a sajátos magatartási kódexet a konfuciánus szellemiség hatotta át. Őszinteség, tisztelet, hűség, az együttérzés és a bátorság voltak a legfontosabb értékek, melyeket követtek. Szigorú erkölcsi törvények alkották, komoly filozófiával a háttérben, amely szabályozta az egész életet. Bármit is gyakorolt a szamuráj, arra törekedett, hogy szakértővé váljon. Nemcsak a bátorság és a fegyelem terén. Az „elég jó” nem volt elfogadható számára. Bölcsen felismerték, hogy előbb-utóbb mindenki hibázik. Ezt szem előtt tartva tanították az

„amit elvégzel a lehető legtökéletesebb legyen”

alapelvet. Egyetlen feladat vár: a ma tökéletesen elvégzett munka. Nem számít a tegnap ejtett hiba, és nincsenek elvárásai a holnapnak. Ma cselekedj tökéletesen. Ez a filozófiai megközelítés csak erősítette az akaraterőt, nem okozott a múlton való kesergéssel depressziót, vagy stresszt a jövőtől való félelem miatt. Egyértelműen a jelenre összpontosított.

Hasonlóan az európai lovagkultúrához a szamuráj kódex legfőbb alapelve az urához való megkérdőjelezhetetlen hűség volt. Ez számára erkölcsi fölényt jelentett, mert az urához tartozó védtelenekért küzdött. Akár élete árán is mindent és mindenkit védett feljebbvalója közelében. Ezt a rendkívül erős hagyományt használták ki a politikusok a II. világháborúban a kamikazék esetében.

Harcosok étrendje: Mit eszik a szamuráj?


Manapság szamuráj diéta néven sokféle valótlan recept olvasható, ami nem felel meg a valóságnak, mert a szamurájok életformája eleve egyszerű életmódot diktált. Az Edo korszakban (1603-1868), egy tipikus szamuráj étkezés a következő fogásokból állt: egy tál rizs hántolt fehér vagy hántolatlan barna rizs egy tál valamilyen pácolt vegyes zöldséggel, retek vagy uborka és talán grillezett hal. Vörös babot, borsót, tofut vagy édesburgonyát is gyakran fogyasztottak, valamint a tök, a dinnye és a tökfélék egészítették ki az étrendet. Dísztelen menü, mégis tápanyaggal teli, a kalória bevitele jelentős. Ezek az ételek tükrözik a bushido fegyelem elvét. Többnyire rizst fogyasztottak, de gyógynövényekkel összefőzve az árpa, búza és köles kása is előfordult. 

Népszerű országúti csemege volt a datolyaszilva és a rizs torta, amelyet mézzel vagy gyümölccsel édesítettek, és egy nagy levélbe csomagolva árultak. Állítólag 24 féle burgonyát, 9 féle retket, 14 féle uborkát ismertek. A szójababból készült az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag tofu. A búzasikér, más néven búzahús, szeitán volt a fő fehérjeforrás.

Különösen népszerű volt a katonák körében a savanyú, pácolt, ecetes szilva Emellett a gesztenye, a különböző dióféle, tengeri moszat, hagyma, gomba, a lótusz- és jamgyökér, sárgabarack, őszibarack, alma és narancs. 
Az 1700-as években sokféle új élelmiszer jelent meg. Ez alatt az idő alatt a zen buddhista vegetáriánus étrend volt a domináns. Népszerű volt a párolt zsemle, a babból készült paszta, miso, a szójaszósz és a zöld torma, valamint a hal, annak ellenére, hogy a buddhista vallás szerint nem volt engedélyezett élelmiszer.

A két évszázados elszigeteltség során, Japán kifejlesztett egy sajátos konyhát. Ebben az időben, nagyon kevés húst fogyasztottak, vörös húst szinte egyáltalán nem. Egyrészt a buddhista vallás fejlett etikája miatt, amely az ahimsza, az erőszaknélküliség elvét követte. A minden érző lény iránti tisztelet a természetközeli népeknél könnyen kialakult. Az egymás közti érintkezés rendkívül komoly udvariassági szertartásai mellett az állatvédelem is fontos szerepet kapott. Másrészt az ősi japán sinto hit is tisztátalannak bélyegezte az állatmészárlást, sőt megtiltotta az érintkezést a hentesmunkát végzőkkel.

ahimsza kutatás sport tradíció állatok egészség

 
A középkori Japánban egy paraszt szokásos étkezése zöldség, rizs és hal (ha halásztak), főzelék vagy sűrű leves volt. A szegény azonban csak rizst evett gyógynövényekkel. A legtöbb japán falu 2-3 bivallyal rendelkezett, ezek jelentős értéket képviseltek, hiszen velük szántottak. Mivel a falu a daimjó tulajdonában volt, a szamuráj mindent megtett, hogy védje ura birtokát és az azon élőket. Tudta, hogy a saját étele is a parasztok munkájából szármatik, így a tehenekkel együtt gondosan védte őket. A japán paraszt számára a tehén szent állat volt. A tejivás nem volt általános, de voltak esetek, amikor a tejszín és vaj szerepelt adófizetési eszközként. A szamurájok védték a teheneket, és lehetővé tették, hogy azok a királyi kerteket békésen körüljárják. Egy japán tejtermék, a „daigo”, a szó jelentése a „daigomi” azaz „a legjobb rész” fogalomból származik. Szimbolikusan úgy látták, hogy a tisztított vaj, a ghí használata segít a megvilágosodás felé. Első említése megtalálható a Nirvana Szútrában:

„A tehenektől jön a friss tej, friss tejből tejszín vagy aludttej, aludttejből vaj, vajból a ghí (daigo). Daigo a legjobb.”


Egy másik tejtermék a raku, a cukorral kevert tej, melyet addig főztek, míg kemény sajtféle lett. Olyan korban, amikor még nincs hűtőszekrény, ez nagyon jó tartósító eljárásnak bizonyult, lehetővé tette a tejfehérje megőrzését, és szállítása is könnyű volt. A raku forgácsait eladták, vagy forró teához tették.

A szamuráj: a tehenek védelmezője 


1549-ben Francis Xavier, a jezsuita rend egyik alapítója, valamint portugál misszionáriusok érkeztek Nagasaki partjához, és elkezdtek prédikálni. Japánban ebben az időben politikai megosztottság uralkodott. Kezdetben a jezsuiták óvatos megfigyelők voltak, mert belátták, hogy egy magas szintű idegen kultúrát találtak.

Megjegyezték, hogy a japánok a tisztaság megszállottjai, mert mindennap fürödnek. Ez szokatlan volt számukra, mert az európaiak csak ritkán tették ezt, vagy egyáltalán nem fürödtek. Az idegenek látták, hogy míg ők erős katonai felszereléssel rendelkeztek, a szamurájok karddal és nyíllal harcoltak. A jezsuiták engedélyt kaptak, hogy részt vegyenek a kereskedelemben. Idővel a keresztény misszionáriusok több daimjót áttérítettek, a kereskedők pedig nagyon gazdaggá váltak. 

Mivel a portugálok száma is bővült, kezdték bevezetni a húsevést. Eleinte csak a szállásukon, mondván, hogy egészségük érdekében szükséges a hús. Ahol az új hitet elterjesztették, ott a húsevés is népszerű lett. Japánban ugyanakkor volt egy társadalmi osztály, az „eta”(szó szerinti fordítása: „rengeteg mocsok”), ahol a számukra tisztátalan foglalkozásúak csoportosultak. Hóhérok, vágóhidakon dolgozók, hentesek, tímárok alkották. Mai nevük Burakumin, s bár illegálisan, de még ma is létezik kirekesztettségük. 

De a húsevés terjedése csak a kezdet volt. A portugálok voltak ekkoriban az egyik fő rabszolga-kereskedők. Több ezer japán nőt fogdostak össze és adtak el a világ minden tájára. III. János, portugál király arról is nevezetes volt, hogy hazájában bevezette az inkvizíciót. A pápával folytatott levelezése szerint 50 japán lányért 1 hordó nitrát (lőpor) járt. 

ahimsza kutatás sport tradíció állatok egészség

 
A betolakodók az ősi buddhista templomokat és szentélyeket – mint „pogány” helyeket – ahol tudták, lerombolták. Ekkor jelent meg a történelem színpadán egy szamuráj: Toyotomi Hidejosi. Paraszt családban született, de kiemelkedő tehetségű tábornokká vált. A hatalom birtokában már felléphetett az idegenek ellen. Toyotomi Hidejosi törvényekkel védte hazáját a nyugati „barbárokkal” szemben.

1587-ben Hidejosi maga elé rendelte Gaspar Coelho jezsuita papot, és átnyújtott neki egy dokumentumot. A 11 pont között ezek is szerepeltek:

  1. Minden japánok ellen irányuló rabszolga-kereskedelemnek véget kell vetni, és minden japán nőt a világ minden tájáról vissza kell szolgáltatni. 
  2. Minden húsevést meg kell szüntetni, különösen a tehenet és a lovat soha nem lehet megölni.
  3. A buddhista templomok megszentségtelenítésének véget kell vetni. 
  4. Minden kényszeráttérésnek véget kell vetni. 


Azzal érkezésük után 38 évvel kiutasította a jezsuitákat Japánból. 
Amikor Hidejosi seregei élén megérkezett a déli barbárok földjére, borzadva látta a levágott tetemeket árusító utcai üzleteket. A szamurájokkal kihirdettette mindenfelé a húsfogyasztás tilalmát, mert számára a hús nem csupán egy „tisztátalan” étkezési szokást jelentett, hanem együtt járt a külföldi barbár gonoszsággal: a szexuális rabszolgaságot, a buddhista vallás gyalázását és a politikai felforgatást jelentette.

Hidejosi halála után, 1598-ban egy másik szamuráj Tokugava Ieyasu még tovább ment: látta, hogy a misszionáriusok csak előőrsök, de az idegen kormányok célja Japán meghódítása. Ezért 1614-ben teljesen betiltották a kereszténységet. Végül a Sakoku (zárt ország) ediktum 1635-ben lezárta Japánt a külföldi befolyás elől. A kereskedelem Dejima kis félszigetére korlátozódott, és mindössze 19 külföldi lehetett egy időben ott.
A következő 218 évben Japán elszigetelt maradt, de politikailag stabil. Ez az időszak lehetővé tette, hogy többek között az állatvédelem hagyományos kultúráját is megőrizzék.

A barbárok visszatérnek


Amerika Kínával folytatott növekvő kereskedelme, valamint az amerikai bálnavadászok igénye a japán vizekre azt eredményezte, hogy elhatározták, ha másképp nem megy, katonai erővel kényszerítik ki Japántól kapuinak megnyitását. 

1853-ban M. Perry sorhajókapitány megjelent négy amerikai hadihajóval Uraga megerősített kikötője előtt, és blokád alá vonta az öblöt. A japánok technológiailag messze lemaradtak, így esélyük sem volt a modern amerikai hadihajókkal szemben. Az alkoholista Perry az Egyesült Államok nevében, a teljes megsemmisítéssel fenyegetőzve követelte, hogy a japánok a szabad kereskedelem megnyitása érdekében írjanak alá egy szerződést. Erre a következő évben került sor.

A dokumentum neve „Amerikai-japán béke és barátsági szerződés”, melynek értelmében az Egyesült Államok konzult is küldhetett Japánba. Nem sokkal később az angol, holland és orosz követek is hasonló fegyveres taktikákkal kikényszerítették a szabadkereskedelmi megállapodást. Japán kiszolgáltatottá vált…

  
A lemészárolt tehén temploma


Az állatvédelem lehetővé tette, hogy 1200 évig egyetlen tehenet sem vágtak le Japánban. Aztán az amerikai főkonzul, Townsend Harris 1856-ban kedvenc steak vacsorájához lemészároltatott egy tehenet, és tolmácsa, Hendrick Heusken társaságában vidáman eszegetett, és itta mellé a bort. A vérontás óriási sokkot okozott, a parasztok kezdték elrejteni teheneiket. Végül Heuskent egy szamuráj megölte. Így kezdődött a modern Japán története… 

ahimsza kutatás sport tradíció állatok egészség


A húsevés bevezetése nem ment könnyen, a tehén a japán gazdák számára olyan volt, mint egy családtag. Ahol megnyílt egy vágóhíd, ott pánik keletkezett. A japán ember azt érezte, meggyalázták a környéket, tisztátalan és kedvezőtlen jövő kezdődik. 1869-ben a japán pénzügyminisztérium létrehozott egy vállalatot, melynek célja a marhahús értékesítése külföldi kereskedőknek. Aztán 1872-ben Meiji császár nyilvánosan bejelentette, hogy személy szerint szereti a marha- és birkahúst. A császár feloszlatta a szamuráj harcosokat, akik egyik napról a másikra elszegényedtek. Helyükbe nyugati stílusú sorozott hadsereget állított, és modern fegyvereket vásárolt az Egyesült Államokból és Európából. 

A húst a modernitáshoz, a fejlett nyugati technikához kapcsolták, a bőséget és a jólétet jelentette. De a nagyközönség ennek ellenére még tisztátalannak és bűnös tettnek tekintette az állatmészárlást. Ravaszul kellett elhitetni ennek ellenkezőjét. Az egyik technika az volt, hogy a húst átnevezték. Például, vaddisznó „Botan” (pünkösdi rózsa virág), a szarvas „Momiji” (juharlevél), és a ló „Sakura” (cseresznyevirág) lett. Hasonló marketing-fogás a mai Happy Meal, annak érdekében, hogy elrejtse az erőszakot. A népámító folyamat lassan sikeressé vált...

1931-ben az amerikai konzulátus egykori épülete „A lemészárolt tehén temploma” nevet kapta. Buddha szobra őrzi, az emelvény domborművén pedig tehenek néznek az épület felé. Japán bombázása után amerikai tisztségviselők az iskolai ebéd részeként elkezdtek marhahúsos ételt adni az alultáplált japán gyerekeknek. Ez csalánkiütéshez hasonló járványt okozott, mielőtt sikeresen hozzászoktatták a gyerekeket a számukra idegen ételekhez. Végül elérték céljukat, megnyithatták az utat az amerikai szarvasmarha export előtt.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

26 szept

Indiai fiatalok díjnyertes találmányai

A Google Science Fair 2016 versenyen 2016-ban 107 ország résztvevői mérték össze tudásukat. Indiai találmányok születtek olyan fiataloktól, akik a matematika, kémia, biológia és a mérnöki tudomány terén keményen tanulnak és dolgoznak, hogy jobbá tudják tenni a világot. A 16 döntős közül kettő Indiában él (Shriyank és Mansha Fatima), négy indiai-amerikai tinédzser (Nikhil Gopal, Nishita Belur, Anushka Naiknaware és Anika Cheerla). A nyertesek mentorálást és ösztöndíjat kapnak, így segítik őket a további inspiráló munkájukban.

egészség tudomány érdekes fiatalok
Deepika Kurup egy napenergiával működő víztisztitóval nyert 25000 amerikai dollárt

A Google Science Fair egy nemzetközi online tudományos és technológiai verseny. Több ezer 13-18 év közötti diákot ösztönöz tudományos munkára, és lehetővé teszi, hogy bemutassák kutatásuk eredményeit. Már korábban is több indiai származású diák hívta fel magára a figyelmet, mint pl. Arsh Dilbagi (16 éves), akinek a találmánya átalakítja a levegőt szavakká, hogy néma emberek beszélni tudjanak.

egészség tudomány érdekes fiatalok
Krtin Nithoyanandam Alzheimer-kór korai diagnózisára alkalmas antitesteket fejlesztett

A fiatal tudósok között 2015-ben is több indiai származású győztes volt:

  • Shadab Karnachi, 14 éves – olcsó játék eszköz látássérülteknek
  • Deepika Kurup, 17 éves – napenergiával működő víztisztító
  • Pranav Sivakumar, 15 éves – gravitációs lencse
  • Girish Kumar, 17 éves – szoftver fejlesztés
  • Krtin Nithiyanandam, 15 éves – az Alzheimer-kór diagnózisa
  • Anurudh Ganesan, 15 éves – hűtőrendszer vakcina szállítására
  • Lalitá Prasida Sripada Srisai, 13 évesen – kukoricacsutka, mint viztisztító

2016-ban már csak a fődíj szerencsés nyertesére vártak, de a kisebb díjak győztesei között ismét indiai gyökerekkel rendelkező diákok vannak a többségben. Néhányat bemutatunk:

Eeshan (14) Elszörnyedve fedezte fel, hogy mennyire káros a rossz minőségű beltéri levegő, főleg a várandós anyák és a kisgyermekek számára. Kiderült, hogy a jellegzetes szén-monoxid és füstérzékelők nem tudják azonosítani a leggyakoribb vegyi anyagok némelyikét a levegőben, és azt sem, ha az már elérte a veszélyes szintet. Eeshan létrehozott egy olyan készüléket, mely riasztást küld, ezzel megelőzhető a mérgezés. Advay Ramesh (14) Chennai-ban él, találmánya a helyi Rámesvaram halászok biztonságát segíti elő a viharos tengeren. Airin (17) keralai fiatalember, üvegháza kevesebb vízfogyasztás mellett négyszeres terméshozamot ad, ráadásul nem szennyezi a levegőt. Arin a pályamunkájában megjegyzi: reméli, hogy az emberek majd emlékeznek rá, és Isten a kegyében részesíti.

Attól, hogy nem jutottak be a döntőbe, sokan még nagyon komoly tudományos eredményeket értek el. A regionális győztesek között olyan szintén indiai származású fiatalokat találunk, mint a Szingapúrban élő 15 éves Nagajothi, aki egy tudós diáktrió tagjaként biztonságos, gazdaságos vízszűrőn dolgozott. Kiara Johannesburgban él, a tinédzser lány hőse az indiai mezőgazdasági tudós M.S. Swaminathan, ő inspirálta a tudományos munkára. Sok indiai diák jutott a regionális döntőbe – Shobhita Sundaram Aswath Suryanarayanan, Seerat Kaur Siddharth Pullabhatla, Shreyas Kapur, Shivam Singh, Ayush Panda, Tejit Pabari és Tanmay Vadhera. 

egészség tudomány érdekes fiatalok
Az idei fődíjra esélyes hat indiai származású fiatal

A Google Science Fair fődíja 50000 dollár, melyet 2016. szeptember 27-én adtak át. Tizenhatan izgatottan várakoznak a holnapra, közülük 6 indiai származású. A képek sorrendjében:

A 15 éves Nikhil Gopal ötlete olyan malária tesztelési megoldás, amely nem igényel laboratóriumi körülményt, és minimális befektetés szükséges. Nikhil jelenleg a World Health Organization-nel is tárgyal.

Anushka Naiknaware 13 éves. Az ő projektje a nanorészecske alapú biokompatibilis érzékelő sebkezelés. Kifejlesztett egy költség-hatékony kötszert, így az orvosok folyamatosan ellenőrizhetik a sebet, anélkül, hogy a kötszert megbolygatnák.

Shriank (16) Bangalore-ban felfigyelt arra, milyen sok ember küzd memóriazavarral. Találmánya felidézi a mindennapi tárgyak helyét, rendkívül megkönnyítve az időskori demenciában szenvedő emberek életét.

A 13 éves Nishita Belur célja egy termék, amely lézeres fényvisszaverődéssel segíthet kideríteni a minőségi fémlemez felületi hibáit az autóiparban.

Mansha Fatima (15) Hyderabad: Több rizs, kevesebb viz – kifejlesztette az öntözőcsatornák automatikus ellenőrző rendszerét. A berendezés jelentős mennyiségű vizet spórol meg, miközben javítja növények terméshozamát, és minimalizálja a pénzügyi nehézségeket.

Anika Cheerla (14) Már tavaly is bekerült a döntősök közé miután megtervezett egy neurális háló programot, amit az agykárosodás kimutatására hasznáhatnak. Az idén a mellrák előrejelzésével foglalkozott, 35% -kal jobb a prognózisa, mint a korábbi módszerek.

Tovább olvasom

29 aug

Dr. Frankenstein munkában - kérdések a fejátültetésről

Nagy figyelem kíséri a nem mindennapi orvosi bejelentést, mely szerint egy emberi fej transzplantációját akarják elvégezni. A még bizakodó fejtegetések is nagyon szkeptikusak, és számtalan etikai kérdést vetnek fel. Egy orosz férfi, Valery Spiridonov elsőként szeretné magát alávetni fej transzplantációnak. Igen, jól olvasták: olyan agyhalott személyre vár, akinek testére átoperáltathatja a fejét.

egészség kutatás tudomány érdekes ahimsza

Valery Spiridonov mérnök, saját oktatási-szoftver cége van. Ritka genetikai betegségben szenved, nem tud járni, kerekesszékből intézi ügyeit. Egyes orvosok számára meglepő, hogy még életben van. Spiridonovról azt írták: mély hite van – no, nem Istenben, hanem a technológiában. Úgy gondolja, a fejlett tudomány képes megmenteni az életét. Azt akarja, hogy orvosai várjanak, amíg találnak olyan donort, aki agyhalott ember, és korábban hozzájárult ahhoz, hogy a teljes testét felhasználják. Mivel az orosz állam nem vállalja a műtét költségeit, reméli, hogy a média hírverése révén összegyűlik a kívánt összeg. Ez csak találgatások tárgya, 20 és 100 millió dollár közöttre saccolják.

Spiridonov, ez a szomorú szemű fiatalember kijelentette: nem drága eutanáziára regisztrál. A betegsége miatt természetes együttérzést vált ki minden emberből, ugyanakkor gondolkodásra is késztet. A fej transzplantáció terve sokak számára horror: nem a másodlagos okok, a hihetetlen költségek és a siker elenyésző valószínűsége, hanem erkölcsi kérdések miatt. Szükséges állatok százait megkínozni? Hány beteg embert lehetne meggyógyítani ekkora összegből? – kérdezik sokan. Nem meglepő, hogy sok tudós és etikus azzal vádolja ezeket a sebészeket, hogy csupán a selejtes tudomány előmozdításában vesznek részt, növelve a hamis reményeket. 

A tudósok egyik legmegszívlelendőbb kijelentése szerint nem vagyunk azonosak az agyunkkal, hiszen számtalan eset bizonyítja, hogy az agyhalott emberek harcolnak a fertőzések ellen, és több esetről tudunk, amikor agyhalott nő adott életet egészséges kisbabának. Többek között erről értekezik Thomas Nagel és Alva Noe is. Az egyetemi professzorok kimutatták, hogy egy jól működő, egészséges agy nem kielégítő magyarázat az emberi létre. Ezzel teljes mértékben egyetért a Védák ősi bölcselete, amely kijelenti: nem a test a valódi énünk, az csak egy öltözete a léleknek, igazi önvalónknak. Aki pedig ezzel tisztában van, az nem bánkódik testének elvesztése miatt, melyre előbb-utóbb sor kerül, hiszen tudja, hogy halál nem is létezik, csupán átlépés egy másik létformába. Ez már a reinkarnáció kérdése.
   
egészség kutatás tudomány érdekes ahimszaAz anyagi tudomány az ideiglenes test megoldásait keresi. Nem ez lenne az első alkalom, hogy valaki megpróbál átültetni egy fejet egy új testbe. A kínai Xiaoping Ren és csapata képes volt 18 egér fejét kicserélni. A szánalmas élőlények nyaktól lefelé megbénultak, és csak körülbelül három órán át élték túl az operációt. 2013 óta nagyjából 1000 fej transzplantációt végzett egereken, s további kísérletekre törekszik. Ki akarja próbálni a technikát majmokon vagy kutyákon, abban a reményben, hogy létrehozza az első fej-transzplantált főemlőst, amely él és lélegzik – legalább egy kis időre. Korábban Vladimir Demikhov egy kutya fejét és mellső lábait ültette át egy nagyobb kutya testébe – 1954-ben. A szerencsétlen állat 23 napig élt még. Ezt az orvosok sikernek könyvelték el!

egészség kutatás tudomány érdekes ahimsza

1970-ben Robert White által vezetett idegsebész csapat átültette egy majom fejét egy másikra. A majmot mesterségesen lélegeztették, nem tudott mozogni. A szervezet immunrendszere a transzplantáció után kilenc nappal végül elutasította a beültetést… Mindez inspirálta az olasz neurológust, Sergio Canaverot, aki egyesek szerint Frankenstein megtestesülése. Canavero vállalta Spiridonov műtétének végzését, melyre tervei szerint 2017 decemberében kerülne sor, valószínűleg Kínában.

Mary Shelley megteremtette az őrült, megszállott tudós figuráját, aki az orvostudomány nevében, a morális határokat áthágva a borzalmak világába lép.

egészség kutatás tudomány érdekes ahimszaDe ki is volt Frankenstein? Mary Shelley (az angol romantikus költészet egyik legjelentősebb képviselőjének a felesége), írónő 1818-ban, 19 évesen alkotta meg főhősét, Victor Frankensteint. Victor egy fiatal egyetemista, aki hullákat használ fel, hogy összeférceljen egy új élőlényt, mely aztán életre kel. Mary Shelley főhőse életet teremtve Istent játszik, de csak a teremtés paródiája jön létre. Ezzel többek között barátja és felesége halálát is okozva számtalan tragédiát indít el, tettei következményei elől pedig elmenekül.

A regény alcíme: A modern Prométheusz. Azonban Mary Shelley számára Prométheusz antihős, sőt gonosztevő, aki a tűz ellopásával az emberiséget a vadászatra és gyilkolásra, húsevésre késztette. E felfogásban Prométheusz az istenek szerepét bitorolta. Shelley regénye részben figyelmeztetés a modern ember számára, hogy bár hatalmas tudományos áttörés is lehetséges, óriási a tévedés veszélye. A teljes, szerteágazó tudás sokkal összetettebb, és beláthatatlan következményekkel járhat a természet törvényeinek megsértése. Ellentétben sok gótikus mesével, amelyben kötelező helyszín a temető, Victor Frankenstein a lény kreálásakor a vágóhídra is elmegy alapanyagért. Mary Shelley tudatosan viszi Frankensteint a sírrablás mellett a vágóhídra. Mary Shelley egy olyan szellemi környezetben nőtt fel, ahol a vegetarianizmusról sok szó esett, ő maga és férje is vegetáriánus volt. Szerintük a főzés elfedi egy halott test borzalmait, és a húsevést lélektanilag és esztétikailag elfogadhatóvá teszi. A nagy költő, Percy Shelley romantikus vegetáriánus értelmezésében a mítosz jelentése: Prométheusz, aki az emberi fajt képviseli, végre valami nagy dolgot akar létrehozni, hogy az ember az állatok fölé emelkedhessen, ezért ellopja a tűzet, hogy étkezési célra használhassa. A következmény, hogy a máját (mivel a májnak kellene feldolgozni a hús által keletkezett méreganyagokat) újra és újra felfalta egy saskeselyű, vagyis a betegség. E kor nagy romantikus alakjai, mint a szintén vegetariánus Rousseau, az állatok megölésében az emberiség erkölcsi hanyatlását látták, mely egy degenerált világhoz vezet. Vajon mit szóltak volna az állatkínzáshoz?
 
Még egy érdekes adalék: A regényben Frankensteinnek van, a szörnynek nincs neve, aki rémítő külseje ellenére eleinte jó szándékú figura. A későbbi feldolgozások ugyan kezdettől gonosz teremtményként ábrázolják, de az írónő nem így alkotta meg. A rémalak eleinte jóra törekszik, sőt tudni akarja, ki is ő valójában. Hát nem elgondolkoztató? Tanul másoktól, érdekli a tudomány, de megszerzett tudását később rosszra használja fel. Mary Shelley története azóta is nagy hatással van az irodalomra, és egy teljesen új műfajt szült, a horror történetek és filmek kategóriáját, sőt ez tekinthető az első sci-fi regénynek is. A köztudatban a Frankenstein-karakter azóta is az Isten nélküli világ cinikus tudósalakja, aki a természet és az ember általános erkölcsi törvényeit is áthágja. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

11 jún

Származásom francia, választásom India

egészség indiai nők hírességekMirra Alfassa Franciaországban született zsidó szülők gyermekeként, és hindu spirituális vezetőként vált ismertté. Egyformán tehetséges volt a matematikában, a festészetben és a zongorajátékban is. Rodin és Monet is a barátai közé számított. Először egy festőművész, majd egy filozófus felesége lett, akit szintén vonzott India. 30 évet töltött Sri Aurobindo szellemi munkatársaként, 1926-ban, amikor mestere visszavonult a magányba, ő alapította meg a Sri Aurobindo Ásramot, és annak a lelki vezetője lett. Memoárjában ezt írta: Amikor megláttam Sri Aurobindót, abban a pillanatban tudtam, hogy vele kell dolgoznom.

Mirra Alfassa már ötéves korában úgy érezte, nem tartozik ehhez a világhoz, és vonzotta a szádhana, a spirituális fegyelem. Néha transz állapotba került, az anyja legnagyobb bosszúságára, aki ezt nem megfelelő társadalmi viselkedésnek tartotta. 1893-ban Olaszországba utazott az anyjával. Velencében, a Dózse-palotánál közölte, emlékszik, hogy előző élete egyikében megfojtották és bedobták a csatornába.

Nem sokkal később, hogy felfedezte Vivekánanda jógakönyvét, találkozott Párizsban egy indiai tanítóval, aki azt tanácsolta neki, hogy olvassa el a Bhagavad-gítát, és felhívta figyelmét Krisna isteni mivoltára. Egy távoli rokona elmesélte, hogy Mirra 1904-ben, 26 éves korában egy álmot látott, egy sötétbőrű ázsiai alak hívta, akit Krisnának gondolt. Ő vezette belső utazásában, s remélte, hogy egyszer találkozik vele. Tíz évvel később, Indiába érkezve, amikor találkozott Sri Aurobindóval, felismerte benne a látomásbeli alakot, akit gurujaként tisztelt. Saját bevallása szerint gondolatai már nem kavarogtak, elméje elcsendesedett, és két-három nap múlva már csak a belső nyugalom és a jóga-tudat töltötte be.

egészség indiai nők hírességek
Sri Aurobindo akkor már feladta az indiai függetlenségért vívott forradalmi tevékenységét, és visszavonult francia gyarmati területre, a Bengáli-öböl partján fekvő Puduccseribe, ahol a brit letartóztatással szemben biztonságban élhetett. Itt csupán lelki átalakulással foglalkozott, számos tanítványt vonzva maga köré. Mirrát az Anya névvel tisztelte meg. Alfassa így vált ismertté, miután Sri Aurobindo így nevezte őt, egyenrangú spirituális társának és munkatársának tekintette. Ez valójában egyszerűen egy indiai cím, a női spirituális kifejezésére, ahogy a keresztény papokhoz hasonlóan a férfi tanárokat „Baba”, vagyis „atya” névvel is illetik.

Amikor Sri Aurobindo 1950-ben elhunyt, az Anya folytatta a spirituális munkát az ásram élén. Továbbvitte a megkezdett missziót, a hinduizmus ősi lelki kultúrájának hirdetését és tanítását, és az ásram mellett létrehozott egy nemzetközi iskolát is, mely mind a mai napig működik. Jó tíz év múlva Puduccseri közelében megalapította Auroville-t, egy nemzetközi várost, amelyet nemzetiségi, vallási és politikai hovatartozástól mentesen bárki felkereshetett, aki a békét és a harmóniát kereste. A megnyitón 121 nemzet és az összes indiai állam képviselője részt vett.


1954 augusztusában, India függetlenségének napján, az Anya nyilatkozatot tett: Azt akarom, hogy ezen a napon egy régóta dédelgetett kívánságom teljesüljön, India állampolgárává válhassak. Az első alkalommal, amikor Indiába jöttem, úgy éreztem, hogy India az én igazi hazám, a lelkem és szellemem országa... Kettős állampolgárságot akarok, vagyis francia is maradok és indiaivá válok… Származásom francia, választásom India. A tudatomban nincs ellentét a kettő között, éppen ellenkezőleg, ők igen jól kombinálhatók és teljesen kiegészítik egymást.

egészség indiai nők hírességekTöbb kötetnyi munkát hagyott hátra. A vegetáriánus étkezéssel kapcsolatban nagyon érdekes a következő gondolatmenete (Összegyűjtött művei, 6.):
Talán itt az ideje változtatni az ember élelmiszerein, és valami kevésbé állatiast keresni! Ez feltétlenül a tudatállapottól függ. Egy közönséges ember átlagos életet él, nem gondolkodik máson, mint az életfenntartáson, talán vigyáz a családjára, eszik húst… számára mindegy, mit eszik. De ha valaki szeretné felcserélni ezt a hétköznapi életet, hogy egy magasabb szintűnek adja át, a probléma kezd érdekessé válni. Ha pedig megpróbál felkészülni egy magasabb életformára, akkor az átalakulás nagyon fontos lesz. Mert az biztos, hogy vannak élelmiszerek, amelyek segítik a szervezet finomodását, és mások, amelyek állati állapotban tartják. De ez csak adott pillanatban válik világossá az ember számára, s ez előtt még számos dolgot meg kell tennie. Meg kell tisztítania az elméjét, az életét… Ne fogadj meg olyan tanácsot, amely nem a vágyak kontrollját javasolja! Ne próbálj angyalként élni, amíg nincs egy kis angyal a fejedben és az életedben. (…) Az egyensúly érdekében egyidejűleg kell fejlődnie mindennek. Nem hagyhatod léted egy részét sem sötétségben, közben a másik részét megpróbálva a fény felé vinni. Nagy gondot kell fordítani arra, hogy ne maradjon egy sarok sem sötétben.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom


Bharata indiai webshop

India Hangja

blogavatar

India elgondolkodtat. Valami, misztikum hatja át évezredek óta, amitől a legnagyobb káosz is harmóniává lesz. Ezt a békét kutatja az India Hangja csapata. Olykor indiai vagy éppen nyugati napi aktualitásokra reagálunk, máskor pedig az ősi bölcsek szavait vesszük elő. Jó olvasást és jó utazást kívánunk India szellemi tárházában! Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Bharata a Facebookon